Katerina napisał(a):Pos tnapisał(a) luks » 29.07.2015 12:17
pytanie z innej beczki:
zamierzam po raz pierwszy zakupić i ugotować mule, wspomóżcie dobrzy ludzie przepisem by wyszły niezapomniane w smaku
Oczyszczasz mule z wodorostów i przylepionych farfocli. Posiekaną cebulę i czosnek szlisz na oliwie z oliwek, gdy zlocista wrzucasz mule i zalewasz białym wytrawnym ( pół butelki) winem .Nie solisz!!!Przykrywasz i dusisz około 10-15 minut.Po tym czasie mule otworzą się.Te, które nie otworzyły się nie nadają się do jedzenia.Ja dodaję do sosu sera gorgonzola lub innego pleśniowego łagodnego, inni trochę śmietany.Na koniec świeżo mielony pieprz i natka pietruszki. Dla mnie- koniec skali
Możesz też po prowansalsku z pomidorami i ziołami, jednak ja wolę w bialym sosie Smacznego.
Dzięki wielkie, brzmi bardzo obiecująco