Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
luks
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 109
Dołączył(a): 26.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) luks » 29.07.2015 10:50

Katerina napisał(a):Pos tnapisał(a) luks » 29.07.2015 12:17
pytanie z innej beczki:

zamierzam po raz pierwszy zakupić i ugotować mule, wspomóżcie dobrzy ludzie przepisem by wyszły niezapomniane w smaku

Oczyszczasz mule z wodorostów i przylepionych farfocli. Posiekaną cebulę i czosnek szlisz na oliwie z oliwek, gdy zlocista wrzucasz mule i zalewasz białym wytrawnym ( pół butelki) winem .Nie solisz!!!Przykrywasz i dusisz około 10-15 minut.Po tym czasie mule otworzą się.Te, które nie otworzyły się nie nadają się do jedzenia.Ja dodaję do sosu sera gorgonzola lub innego pleśniowego łagodnego, inni trochę śmietany.Na koniec świeżo mielony pieprz i natka pietruszki. Dla mnie- koniec skali :roll: :D
Możesz też po prowansalsku z pomidorami i ziołami, jednak ja wolę w bialym sosie :papa: Smacznego.


Dzięki wielkie, brzmi bardzo obiecująco :smo:
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.07.2015 11:17

luks napisał(a):
Katerina napisał(a):Pos tnapisał(a) luks » 29.07.2015 12:17
pytanie z innej beczki:

zamierzam po raz pierwszy zakupić i ugotować mule, wspomóżcie dobrzy ludzie przepisem by wyszły niezapomniane w smaku

Oczyszczasz mule z wodorostów i przylepionych farfocli. Posiekaną cebulę i czosnek szlisz na oliwie z oliwek, gdy zlocista wrzucasz mule i zalewasz białym wytrawnym ( pół butelki) winem .Nie solisz!!!Przykrywasz i dusisz około 10-15 minut.Po tym czasie mule otworzą się.Te, które nie otworzyły się nie nadają się do jedzenia.Ja dodaję do sosu sera gorgonzola lub innego pleśniowego łagodnego, inni trochę śmietany.Na koniec świeżo mielony pieprz i natka pietruszki. Dla mnie- koniec skali :roll: :D
Możesz też po prowansalsku z pomidorami i ziołami, jednak ja wolę w bialym sosie :papa: Smacznego.

Dzięki wielkie, brzmi bardzo obiecująco :smo:

ja robię podobnie, tylko na maśle. wcześniej je moczę w słodkiej wodzie. Pietruszka musi być!
Ostatnio edytowano 29.07.2015 11:34 przez ita, łącznie edytowano 1 raz
magg5
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 330
Dołączył(a): 15.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 29.07.2015 11:23

Ja robię dokładnie tak samo i też jak ita na maśle. Nie dodaję do sosu żadnego sera, tylko świeżą pietruszkę.
Do dania zawsze podaję świeży chleb, który po zjedzeniu muli maczam w procentowym sosie - pychaaa :)
Katerina
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5004
Dołączył(a): 18.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Katerina » 29.07.2015 11:54

Patent z serem przywiozłam z jednego z małych rybackich miasteczek na płd Francji. Ponieważ uwielbiam sery- śmierdziele kupiłam to od razu :oczko_usmiech:
Po co płuczecie w słodkiej wodzie? Żeby soli było mniej? Poznałam kiedyś biwakujących w Cro Bośniaków, którzy gotowali malże na kuchence turystycznej zalewając je wodą prosto z Jadranu. Wina nie dodawali, za to sporo sproszkowanej papryki - były naprawdę pyszne :!:
Ja jedna k wolę moją wersję z Prowansji :hut:
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.07.2015 12:00

tak, ja płuczę, żeby nie były takie słone.
Rano kupujemy małże, leżą sobie do popołudnia w słodkiej wodzie, potem faceci obierają, a kobiety gotują, jemy wspólnie, faceci sprzątają :mrgreen:
jak już gotujemy to kupujemy po kg na głowę, coby najeść się do syta :wink:
te z Drače zawsze były większe niż ze Stonu
gusia-s
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5861
Dołączył(a): 15.01.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.07.2015 12:25

Robimy tak samo tyle, że jak ita - na maśle i po przepłukaniu w słodkiej wodzie.
Cebulkę dajemy czerwoną - ładnie wygląda potem. Na koniec sos lekko redukujemy dodając jeszcze trochę masła, robi się taki zawiesisty. Do maczania w sosie grzanki z tostera.
Pycha :) (w PL zrobiliśmy identycznie ze "świeżych" muli kupionych w hurtowni owoców morza - pakowane w pojemnikach z wodą morską, ale jakoś nie smakowały tak samo)
1726.jpg
1751.jpg

3070.jpg
3061.jpg
ita
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1974
Dołączył(a): 22.01.2006

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 29.07.2015 12:28

o rany jakie zdjęcia :D
już za parę dni, za dni parę...... :D
gusia-s
Koneser
Avatar użytkownika
Posty: 5861
Dołączył(a): 15.01.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.07.2015 12:42

ita napisał(a):o rany jakie zdjęcia :D
już za parę dni, za dni parę...... :D


Tych z pełną buzią nie publikuję :mrgreen: 3 kilo w 3 osoby wciągnęliśmy :oczko_usmiech: , ilość przewidziana była na 4 os. ale 1 zrobiła wyłam i nie tknęła nawet. Wcale się nie zmarwiliśmy :nice:
luks
Odkrywca
Avatar użytkownika
Posty: 109
Dołączył(a): 26.01.2010

Nieprzeczytany postnapisał(a) luks » 29.07.2015 12:52

dzięki za obszerne odpowiedzi :))) Przy okazji dowiedziałem się, żeby do Drace jeździć po mule :)

byle do piątku :wink: 2ddw
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2015 13:37

Katerina napisał(a):
Bocian napisał(a):Tutaj to są szakale. Kojoty to na Pagu.


Się wie, że szakale i to złociste.. :boss: Ale miejscowi mówią na nie " kojoti" lub po angielsku "koyots", więc się przyjęło.
Myślałam, że kojot zabrzmi groźniej, ale po dłuższym zastanowieniu uznaję, że szakal robi równorzędne wrażenie :smo: :mrgreen:

A moi miejscowi mówią z gór wy syny bo im resztki z fajansu wyciągają :) :)
A tak po prawdzie to nazywają normalnie , cagalj.
magg5
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 330
Dołączył(a): 15.08.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 29.07.2015 13:50

Ale zdjęcia - aż się głodna zrobiłam :)
Katerina - najpierw wyjmujesz mule, do sosu dodajesz ser i czekasz aż się rozpuści, zgadza się? Ile mniej więcej go dodajesz? Też uwielbiam sery, więc chętnie wypróbuję Twoją wersję w tym roku:)

W zeszłym roku Gospodarz dał nam pół skrzynki muli... nie wiedziałam co z nimi zrobić, bo gotowane w winie już jedliśmy wcześniej, więc zrobiłam spaghetti z mulami - polecam!
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2015 14:06

Ja dostałem z 5 kilo sardynek które złapaliśmy z Bobo (było ich więcej) i bujałem sie z nimi ze 2h :) Zrobiłem z nich gavuni :)
Co do muli to gospodarze mieli niewielką hodowlę na linie od bojki ale swego czasu Polacy przyjechali i bez pytania zeżarli wszystkie a muszle wrzucili tam gdzie jest kąpielisko... To musieli być jacyś Ludzie Południa... :roll:
viltob08
Cromaniak
Avatar użytkownika
Posty: 1330
Dołączył(a): 09.05.2011

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 29.07.2015 14:07

Bocian napisał(a):To musieli być jacyś Ludzie Południa... :roll:



He,he, ciekawe :wink: :roll: :papa:
Kobal66
Croentuzjasta
Avatar użytkownika
Posty: 384
Dołączył(a): 12.03.2013

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kobal66 » 29.07.2015 14:18

Ale mi smaka narobiliście na szczęście jutro dostawa to sobie zrobię :) ja dodaję jeszcze trochę szafranu sos ma ładniejszy kolor :P
Bocian
zbanowany
Posty: 24103
Dołączył(a): 21.03.2005

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 29.07.2015 14:22

Do Borka do Anadingac dotarli Krzysiek i Lidka :) Zobaczymy czy im sie spodoba :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne



cron
Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 227
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone