Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 21:43

Dobra znalazłem na googlu tą plażę Estravaganza, ale przeraża mnie myśl, że tam nie ma asfaltu, ba nawet google maps nie ma tam zaznaczonej drogi;]

Czuć się swobodnie tzn, że mogę sobie o 23:00 chodzić po mieście i nie obawiać się, że ktoś mnie zaczepi, napadanie itp. Ja sam spokojny jest i ani nie dre ryja, ani nie latam z wackiem na wierzchu;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 21:49

stpman napisał(a):Ja sam spokojny jest i ani nie dre ryja, ani nie latam z wackiem na wierzchu;)

To się nie nadajesz na miłośnika Peljeszczaka :)
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 27.07.2015 21:51

stpman napisał(a):Dobra znalazłem na googlu tą plażę Estravaganza, ale przeraża mnie myśl, że tam nie ma asfaltu, ba nawet google maps nie ma tam zaznaczonej drogi;]

Czuć się swobodnie tzn, że mogę sobie o 23:00 chodzić po mieście i nie obawiać się, że ktoś mnie zaczepi, napadanie itp. Ja sam spokojny jest i ani nie dre ryja, ani nie latam z wackiem na wierzchu;)

Plaża przepiękna, ale dojazd dość trudny. Około 2 km ostrego zjazdu stromą, szutrową drogą z ostrymi zakrętami. Droga bez zabezpieczeń. Jak ktoś ma lęki za kierownicą to stanowczo odradzam.
Orebić to małe miasteczko w sezonie pełne turystów. Byłem na Peljesacu 9 razy, zjeździłem go wzdłuż i wszerz i nigdy nie spotkałem się z żadną agresją ze strony mieszkańców. Jedyny incydent z pijanymi chamami spod stolicy miałem na kampie. Przyjechała policja i znów był spokój.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2015 21:53

stpman napisał(a):Nie, zwyczajnie pytam czy można się tam czuć bezpiecznie i swobodnie i bez obaw szwendać się po różnych fajnych, ale pustych miejscach. W Baskiej Vodzie czułem się lepiej niż w moim mieście, ale nie wiem czy to reguła w Chorwacji czy wyjątek;)

No to przyjmij do wiadomości, że to reguła w każdym miejscu w Chorwacji.
A jakie to Twoje miasto niebezpieczne :?:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.07.2015 21:56

Bocian napisał(a):
stpman napisał(a):Ja sam spokojny jest i ani nie dre ryja, ani nie latam z wackiem na wierzchu;)

To się nie nadajesz na miłośnika Peljeszczaka :)

A luzy masz?, w sensie czy dużo urlopu ?:)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.07.2015 21:59

bez luzów się na miłośnika Peljeszczaka zupełnie nie nadajesz :D
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 22:00

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytania:)
Jeśli wszystko pójdzie dobrze, dostanę urlop, będzie pogoda, to chyba obiorę kurs na Orebic i ciekawe miejsca na Peljesacu.

W dojeździe na Estravaganzę to nie przeraża mnie droga, tylko trochę mi szkoda nowego auta na taką nawierzchnię...

P.S słynna plaża Divna to ta pomiędzy Donja Vrucica a Duba Peljeska?
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 27.07.2015 22:04

Ja w zeszłym roku w Žuljanie zostawiłam w samochodzie po stronie pasażera całkowicie otwarte okno na całą noc. Samochód wtedy miał dopiero kilka miesięcy, zorientowałam się następnego dnia popołudniu (proszę tego nie komentować :D). Samochód stał całą noc i pół dnia na dzikim parkingu, bo pod apartamentem wszystkie miejsca były zajęte, jak wróciliśmy. Także... nie kradną :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.07.2015 22:17

stpman napisał(a):słynna plaża Divna to ta pomiędzy Donja Vrucica a Duba Peljeska?

Dokładnie. Ale nie skreślaj Duby, tam też pięknie.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 22:22

Jeszcze jedno pytanko;) Czy w drugiej połowie wrześnie można liczyć na to, że nie będzie już zbytnio turystów w tych okolicach?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 27.07.2015 22:23

Aldonka napisał(a):
stpman napisał(a):słynna plaża Divna to ta pomiędzy Donja Vrucica a Duba Peljeska?

Dokładnie. Ale nie skreślaj Duby, tam też pięknie.

A może nawet piękniej ..... :)

Dziewczyny - macie u mnie wino za poprawę humoru! :mrgreen:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 27.07.2015 22:27

stpman napisał(a):Jeszcze jedno pytanko;) Czy w drugiej połowie wrześnie można liczyć na to, że nie będzie już zbytnio turystów w tych okolicach?

Nigdy tam w tym czasie nie byłam ,ale myślę ,że będą pustki.....
Przynajmniej w porównaniu do sierpnia ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 22:29

Basiulinek napisał(a):
stpman napisał(a):Jeszcze jedno pytanko;) Czy w drugiej połowie wrześnie można liczyć na to, że nie będzie już zbytnio turystów w tych okolicach?

Nigdy tam w tym czasie nie byłam ,ale myślę ,że będą pustki.....
Przynajmniej w porównaniu do sierpnia ;)

Dlatego szakale wciągają turystów w krzaki...
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.07.2015 22:31

Janusz Bajcer napisał(a):
stpman napisał(a):Nie, zwyczajnie pytam czy można się tam czuć bezpiecznie i swobodnie i bez obaw szwendać się po różnych fajnych, ale pustych miejscach. W Baskiej Vodzie czułem się lepiej niż w moim mieście, ale nie wiem czy to reguła w Chorwacji czy wyjątek;)

No to przyjmij do wiadomości, że to reguła w każdym miejscu w Chorwacji.

Reguła, oczywiście że reguła... co najwyżej Cię zamordują:
Ubojstvo u Jelsi

W Chorwacji jak wszędzie można dostać po mordzie, można zostać okradzionym, ale nie popadaj w paranoję. Prędzej Cię tam jakiś "nasz" zaczepi niż tamtejszy.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.07.2015 22:33

Ja byłam w drugiej połowie września. Spokój. Luz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 224
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone