Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 20:37

Interesuje mnie chyba wszystko co może być ciekawe;) I ładne widoki (korci mnie strasznie wejście na górę św. Eliasza) i jakieś ciekawe urokliwe plaże, może jakieś ciekawe budynki/zabytki...

W Orebiciu są jakieś supermarkety, gdzie można kupić podstawowe produkty spożywcze pokroju piwo, cola, soki, woda ?
Gdzie w Orebicu najlepiej kupić świeżutką rybę, warzywa itp? Jakiś targ? A może ryby gdzieś (gdzie?) bezpośrednio z łódki?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.07.2015 20:40

stpman napisał(a):Interesuje mnie chyba wszystko co może być ciekawe;) I ładne widoki (korci mnie strasznie wejście na górę św. Eliasza) i jakieś ciekawe urokliwe plaże, może jakieś ciekawe budynki/zabytki...

W Orebiciu są jakieś supermarkety, gdzie można kupić podstawowe produkty spożywcze pokroju piwo, cola, soki, woda ?
Gdzie w Orebicu najlepiej kupić świeżutką rybę, warzywa itp? Jakiś targ? A może ryby gdzieś (gdzie?) bezpośrednio z łódki?

może poczytaj trochę ten wątek :wink:
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 27.07.2015 20:42

W Orebicu na wjeździe jest duży Konzum, mniejszy w centrum miasteczka, jest i Studenac i jeszcze jakiś, ale nie pamiętam nazwy.
Ryby na "ryneczku" przy małym Kozumie. Ale trzeba być wcześnie rano.

Zajrzyj choć na pierwszą stronę, tam znajdziesz kilka informacji o Górze sv. Ilija, o Nakovanie...
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 20:58

Aldonko, oczywiście, że przejrzałem pierwszą stronę i kilka kolejnych, stąd też decyzja o wyjeździe na Peljesac:)
Pytając o ciekawe miejsca miałem na myśli coś niepopularnego, nietuzinkowego.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 21:04

stpman napisał(a):Aldonko, oczywiście, że przejrzałem pierwszą stronę i kilka kolejnych, stąd też decyzja o wyjeździe na Peljesac:)
Pytając o ciekawe miejsca miałem na myśli coś niepopularnego, nietuzinkowego.

Odbierz PW jak dasz radę.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 21:19

Zadam może głupie pytanie ale co to jest samostan? Cmentarz?
Gdzie jest dokładnie ta plaża Estravaganza? (Google maps tego nie znajduje..)
Nakovana... Tam nikt nie mieszka? Można tam sobie tak po prostu samemu spacerować?

No i jeszcze jedna kwestia... Czy można się na Peljesacu czuć bezpiecznie? Napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? Bo tam takie odludzia, że aż strach;]
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.07.2015 21:22

stpman napisał(a): Napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? Bo tam takie odludzia, że aż strach;]

dlatego jesteśmy miłośnikami :mrgreen: :roll:
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 27.07.2015 21:26

stpman napisał(a):No i jeszcze jedna kwestia... Czy można się na Peljesacu czuć bezpiecznie? Napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? Bo tam takie odludzia, że aż strach;]

Gdzieś o tym czytałeś :?:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.07.2015 21:26

stpman napisał(a):Napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? Bo tam takie odludzia, że aż strach;]

To nie Meksyk :roll:
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 21:28

Nie, zwyczajnie pytam czy można się tam czuć bezpiecznie i swobodnie i bez obaw szwendać się po różnych fajnych, ale pustych miejscach. W Baskiej Vodzie czułem się lepiej niż w moim mieście, ale nie wiem czy to reguła w Chorwacji czy wyjątek;)
maniust
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniust » 27.07.2015 21:30

jara napisał(a):
stpman napisał(a):Napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? Bo tam takie odludzia, że aż strach;]

A w Meksyku to są napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? 8O
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.07.2015 21:32

stpman napisał(a):Zadam może głupie pytanie ale co to jest samostan? Cmentarz?
Gdzie jest dokładnie ta plaża Estravaganza? (Google maps tego nie znajduje..)
Nakovana... Tam nikt nie mieszka? Można tam sobie tak po prostu samemu spacerować?

No i jeszcze jedna kwestia... Czy można się na Peljesacu czuć bezpiecznie? Napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? Bo tam takie odludzia, że aż strach;]

Estravaganza wiem gdzie jest ale ci nie powiem dokładnie bo wymiękłem i zawróciłem... aż wstyd się przyznać :), zaraz przed Loviste jest oznakowany skręt więc trafisz :). Nakovanę łatwo minąć tak naprawdę to mało kto o tym miejscu chyba wie, mieszka tam ktoś, my spotkaliśmy bardzo towarzyskiego kotka, który nas oprowadzał.
W viganji mogę polecić ci knajpkę przy plaży, jest w miejscu gdzie jest plaża dla surferów na takim cypelku i nazywa się Punta czy jakoś tak... ceny normalne a porcje mega wielkie, naprawdę trzeba mieć duży głód aby to ogarnąć :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.07.2015 21:33

maniust napisał(a):
jara napisał(a):

A w Meksyku to są napady, kradzieże, gwałty, rabunki, pobicia, włamania do aut itp? 8O

yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 27.07.2015 21:36

stpman napisał(a):Nie, zwyczajnie pytam czy można się tam czuć bezpiecznie i swobodnie i bez obaw szwendać się po różnych fajnych, ale pustych miejscach. W Baskiej Vodzie czułem się lepiej niż w moim mieście, ale nie wiem czy to reguła w Chorwacji czy wyjątek;)

A co masz na myśli pisząc "czuć swobodnie" bo jak chcesz biegać z wackiem na wierzchu po plażach lub ulicach, lub łazić i drzeć ryja po nocach to może ci ktoś zwrócić uwagę :), aczkolwiek nie sądzę aby z tego tytułu ukradł samochód. I tak największą siarę robią turyści bo wiadomo że różny element przyjeżdża.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 27.07.2015 21:41

stpman napisał(a):Gdzie jest dokładnie ta plaża Estravaganza? (Google maps tego nie znajduje..)

Wpisz w wyszukiwarkę tego wątku nazwę plaży i będziesz miał wszystkie informacje...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 223
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone