Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 27.07.2015 12:33

ita napisał(a):kolejny z luzami :wink:
ja tam też jadę bo w zeszłym roku zostawiłam ręcznik, trzeba go odebrać ;)

Ita,Ty też ?? :)
Ja leżaki zostawiłam i jadę specjalnie po nie.... ;)
Miała być Grecja w tym roku,ale........... bez leżaków ?? 8O :lol:
Nie ma takiej opcji ;)

Każdy powód jest dobry..... :mrgreen:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.07.2015 12:53

Basiulinek napisał(a):
ita napisał(a):kolejny z luzami :wink:
ja tam też jadę bo w zeszłym roku zostawiłam ręcznik, trzeba go odebrać ;)

Ita,Ty też ?? :)
Ja leżaki zostawiłam i jadę specjalnie po to,żeby je odebrać ;)
Każdy powód jest dobry..... :mrgreen:

w sumie nie wiem po co wozimy ten cały majdan tam i z powrotem :roll:
nie lepiej by było zostawić wszystko i jeździć tylko z walizeczką? :roll:
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 27.07.2015 13:03

Bocian napisał(a):
andeo napisał(a):Ja się nie znam na gadach ,ale my widzieliśmy na ulicy przy zejściu do plaży Divna ,dość dużych rozmiarów węża(?) niestety ...rozjechany przez samochód ,ale i tak zrobił duże wrażenie na mnie :?

Jak ja bym był rozjechany to też bym zrobił duże wrażenie :mrgreen: :mrgreen:

:mrgreen: nie wątpię
rajmund72
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rajmund72 » 27.07.2015 17:49

My meldujemy się od 1 sierpnia, mamy w planach Dan Borka, jak trzeba będzie gasić, będziemy gasić, nie takie rzeczy robiliśmy... Rąk ci u nas dostatek i rów przeciwogniowy wykopiemy, tylko nie w skale :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 18:50

Półwysep półwyspem, zawsze jakaś droga na interior prowadzi, ale ci co na wyspy jeżdżą to teraz przy tych upałach i możliwych pożarach to muszą mieć nierówno pod sufitem :) Tym bardziej jak z dzieciakami czy jakieś osoby starsze to wg mnie głupota i nieodpowiedzialność :) Uciekać nie ma jak, wpław tylko :) Zgroza...
Oczywiście to taka luźna uwaga, nieskierowana do nikogo personalnie.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 19:02

Witam!

Chciałbym się zapytać o kilka rzeczy związanych z pobytem na półwyspie Peljesac:
1. Jakiej pogody można się spodziewać w drugiej połowie września? Ma sens jechać tam o tej porze? (chcemy raczej pojeździć, pozwiedzać i trochę pokąpać się w morzu i poplażować).
2. Czy Orebic to dobry pomysł na bazę wypadowo-odpoczynkową w tym okresie? Z jednej strony cenię sobie spokój, z drugiej strony nie chcę spędzać wakacji na takim za..piu, że nawet sklepu nie ma;)
3. Czy jechanie tam "w ciemno" to dobry pomysł?
4. Gdzie można kupić dobre wina na Plejesacu? Chodzi mi o konkretne miejsca-winnice.
5. Doszły mnie słuchy, że w Stonie można kupić świeże ostrygi (gdzie są najlepsze i po ile;)

To tak tyle na początek;)

P.S
6. Czy należy się obawiać wycieczki na teren BiH, konkretnie do Mostaru? Jakość dróg i ogólne bezpieczeństwo...
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 19:08

stpman napisał(a):Witam!

Chciałbym się zapytać o kilka rzeczy związanych z pobytem na półwyspie Peljesac:
1. Jakiej pogody można się spodziewać w drugiej połowie września? Ma sens jechać tam o tej porze? (chcemy raczej pojeździć, pozwiedzać i trochę pokąpać się w morzu i poplażować).
2. Czy Orebic to dobry pomysł na bazę wypadowo-odpoczynkową w tym okresie? Z jednej strony cenię sobie spokój, z drugiej strony nie chcę spędzać wakacji na takim za..piu, że nawet sklepu nie ma;)
3. Czy jechanie tam "w ciemno" to dobry pomysł?
4. Gdzie można kupić dobre wina na Plejesacu? Chodzi mi o konkretne miejsca-winnice.
5. Doszły mnie słuchy, że w Stonie można kupić świeże ostrygi (gdzie są najlepsze i po ile;)

To tak tyle na początek;)

P.S
6. Czy należy się obawiać wycieczki na teren BiH, konkretnie do Mostaru? Jakość dróg i ogólne bezpieczeństwo...

1. Każdej. W Borku kąpią się do października.
2. Dobry.
3. Dobry.
4. Rejon Dingač. Powiedzmy Potomje. Może być winiarnia Matuško. Ja polecam wille Anadingač. Dora cena do jakości. W tym roku podobno doskonały jest Plavac barrique.
5. Można. Ja polecam Drače.
PS.
Nie należy. Jakość dróg ok, bezpieczeństwo ok. Obowiązkowa ZK i można wjeżdżać na DO.
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 27.07.2015 19:31

Zgoda na wszystko powyżej co napisał Bocian.
Co do 4. to jednak bym dodał.
Winiarnia Anadingač oczywiście OK. Sam "trochę" Plavac barrique i Dingac barrique w tym roku zakupiłem i część niestety już się rozeszła ;)
Co do Matuško to niestety ja bym tego nie polecił. To jest przemysłowa produkcja. Dostępne w każdym Konzumie. W tym roku kupowałem nawet na Istrii. W Potomje zawsze kupuję przy ulicy w piwniczce z Czeską flagą. W zeszłym i tym roku kupowałem i naprawdę niezłe jest Jurica Premium (Plavac mali) po 40 Kn oraz naprawdę super DINGAC Essenza 2011 po 120 Kn. Przy zakupie kartonu 6 szt. - 10%.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 27.07.2015 19:43

Bocian napisał(a):Oczywiście to taka luźna uwaga, nieskierowana do nikogo personalnie.

To dobrze, bo w tym roku Wolin chciałem odwiedzić.
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 19:58

Dzięki za odpowiedź;)

Czyli po małże i ostrygi lepiej jechać do Drace? Macie tam jakieś szczególne miejsce z najlepszym towarem i dobrą ceną?

Mam jeszcze jedno pytanko. Jak wygląda kwestia dostania się z Trstenika na Polace? (dwie osoby bez auta)
Warto wybrać się na Mljet?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.07.2015 20:02

w Drače nie sposób nie znaleźć miejsca gdzie można kupić ostrygi i małże :wink:
ja też wole kupować tam niż w Stonie, to domek przy hodowli, przy samej drodze, są tablice
można zjeść na miejscu lub kupić na wynos
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 20:13

ita napisał(a):w Drače nie sposób nie znaleźć miejsca gdzie można kupić ostrygi i małże :wink:
ja też wole kupować tam niż w Stonie, to domek przy hodowli, przy samej drodze, są tablice

https://www.google.pl/maps/@42.916616,1 ... 312!8i6656
Edit:
http://www.putovnica.net/prijevoz/traje ... adrolinija
http://www.vakance.hr/hr/dalmacija/traj ... evi.htm#21
Ostatnio edytowano 27.07.2015 20:16 przez Bocian, łącznie edytowano 1 raz
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 27.07.2015 20:15

Bocian napisał(a):
ita napisał(a):w Drače nie sposób nie znaleźć miejsca gdzie można kupić ostrygi i małże :wink:

https://www.google.pl/maps/@42.916616,1 ... 312!8i6656

no właśnie :mrgreen:

zjadło by się, nie powiem :D
jeszcze trochę, ale już nóżkami przebieram :)
stpman
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) stpman » 27.07.2015 20:22

Dzięki za info promowe, jakoś nie mogłem tego wygooglać;)

P.S Jakie są ceny takich ostryg i małż?
P.S2 Czy prawdą jest, że w Orebic jest stacja benzynowa z LPG? (ceny z kosmosu czy normalne?)

I jakie szczególnie ciekawe/piękne/urocze/niezwykłe miejsca na Plejsacu byście polecili?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 27.07.2015 20:29

stpman napisał(a):Dzięki za info promowe, jakoś nie mogłem tego wygooglać;)

P.S Jakie są ceny takich ostryg i małż?
P.S2 Czy prawdą jest, że w Orebic jest stacja benzynowa z LPG? (ceny z kosmosu czy normalne?)

I jakie szczególnie ciekawe/piękne/urocze/niezwykłe miejsca na Plejsacu byście polecili?

Na miejscu drożej, na wynos taniej :) Ja jadam na miejscu. Ostrygi były chyba po 15 kun za sztukę. Mule wyłowione z wody i przyrządzone na miejscu z browarem i winem na dwie osoby chyba 180 kun. Na wynos na wagę, zapewne dużo taniej.
Mam Ferrari bez gazu (jeszcze), na LPG się nie znam :)
Co do miejsc to zależy co cię interesuje...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 222
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone