Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2015 13:17

Pamiętajcie, ten kto teraz zdecyduje się jechać w ten rejon ma spore luzy pod sufitem...:)
Woyt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woyt » 25.07.2015 14:21

Już nie wytrzymałem i się musiałem zarejestrować, ludzie nie panikujcie , jestem w Orebić-u od tygodnia , jechałem 2 dni temu do Dubrownika za każdym razem przez Ston , oczywiście pali się miejscami ale cały czas działają i już raczej pożary zanikają , wiec dywagacje jechać nie jechać są głupie , nie dojedziecie przez Ston to popłyniecie promem z Płoće

raczej bym się przejmował panującą tu temperaturą bo jest naprawdę gorąca więc jak nie macie lokum bez klimatyzacji to wyrazy współczucia
Kasia i Krzyś
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kasia i Krzyś » 25.07.2015 14:23

Bocian napisał(a):Pamiętajcie, ten kto teraz zdecyduje się jechać w ten rejon ma spore luzy pod sufitem...:)

uważam, że każdy ma prawo sam zdecydować, co jest dla niego najlepsze i jak chce spędzać urlop
i nie należy kogoś potępiać, bo jemu akurat przeszkadza brak klimy albo zimnego piwa z lodówki :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2015 14:29

Kasia i Krzyś napisał(a):i nie należy kogoś potępiać, bo jemu akurat przeszkadza brak klimy albo zimnego piwa z lodówki :roll:

Wszystko zależy od tego w jakich okolicznościach brakuje mu tej klimy czy zimnego browaru. Nie czas żałować róż gdy płoną lasy... I co do tych luzów pod sufitem to tylko powielam myśl gościa co sie musi znać :) :) Jak tak mówi, to znaczy, że tak jest :)
Woyt
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Woyt » 25.07.2015 14:44

Temp panujące w zeszłym tygodniu to 35 w cieniu i min 29 w nocy więc jeśli komuś pasuje spanie w 30-tu paru stopniach w jakiejś kwatrze bez prądu cóż różne są preferencje , cały czas są jeszcze problemy z prądem ... hotele mają generatory więc jest to nieodczuwalne

Generalnie obecny okres czyli od połowy lipca przełom lipiec/ sierpień to generalnie z uwagi na temp obojętnie czy Chorwacja , Włochy czy Grecja średni termin a tym bardziej na zwiedzanie :lol:
janusz2405
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz2405 » 25.07.2015 14:51

jacaj napisał(a):
Przepraszam, że zmienię temat, ale potrzebuje małej pomocy ......
Jednym słowem, czy ktoś tam zatrzymał się na dłużej, niż tylko przejazdem? Odpuścić gratis i czegoś szukać? Czy potraktować jako bazę wypadową. W planach mieliśmy ze 2 razy Dubrownik, Ston ale to raczej z Borka chciałem ruszać.
Sam już nie wiem ...po

W piątek 31.07.2015 zwalniam kwaterę w Orebicu. Wydaje się że przez najbliższe dni będzie wolny.
Jeżeli jesteś zainteresowany, daj znać , podam Ci telefon lub email do właścicielki. Pani mówi po polsku.
Pozdrawiam.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 25.07.2015 14:59

Dziś w Medirazzy wieczorem koncert Mai Suput. Może być wesoło i tanecznie :)
Kejtiii
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kejtiii » 25.07.2015 16:00

Witam wszystkich bardzo serdecznie,
zdaję sobie sprawę, że temat ten dotyczy Półwyspu Peljesac, a nie Korculi, o którą chcę zapytać. Jednakże nie znalazłam innego wątku, na którym byłaby równie interesująca rozmowa (wraz z realnymi wiadomościami) dotycząca pożarów.
Planuję wczasy na Korculi na przełomie sierpnia i września, czyli za równo miesiąc. Chciałam już w poniedziałek rezerwować wczasy jednak bardzo przeraziły mnie wieści o pożarach w tamtych okolicach...
Czy ktoś wie jak sytuacja wygląda obecnie? Czy posiada jakieś doświadczenia i jest w stanie określić czy pod koniec sezonu (tak jak mówiłam przełom sierpnia i września) powinno być bezpiecznie pod tym względem? Chcemy zarezerwować hotel znajdujący się bardzo blisko starówki Korculi i teraz już naprawdę nie wiem czy rezerwować czy zmienić kierunek wczasów :(
Proszę o pomoc, to moje pierwsze wakacje w Chorwacji, nie mam z nią związanych żadnych doświadczeń i nie wiem jak to wygląda z pożarami.
Z góry bardzo dziękuję za pomoc! :)
Serdecznie pozdrawiam!
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 25.07.2015 16:31

Nie panikuj - pożar na wielkiej wyspie Korcula był w Brnie - około 30 km od miasta Korcula i to po drugiej stronie wyspy. Z tego co piszą jest już ugaszony. Pożary w Chorwacji są każdego roku - raz mniejsze, raz większe. Ten koło Brna należy do mniejszych - ten na pustkowiach za Stonem był rozleglejszy z powodu silnego wiatru. Centrum Korćuli nigdy nie spłonie - choćby mieli je zalać słoną wodą z samolotów gaśniczych :-).
Kris
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kris » 25.07.2015 16:35

AdamBeata napisał(a):W najgorętszą noc czyli w poniedziałek w Borku było 34 stopnie o godzinie 3 w nocy. Gorace powietrze wiało z góry niemalże parząc.....

Nie odwoływać wakacji, nie słuchać panikarzy tylko przyjeżdżać bo Peljesac w tym roku potrzebuje dużo pogody...ducha :)

Trstenik był ewakuowany na kilka godzin ale nie jest spalony w części nadbrzeżnej - tu film z gaszenia we wtorek rano 21 lipca 2015. Pożar w Trsteniku
Tutyści kręcą sie po ulicy, sklep otwarty, samoloty gaśnicze latają w oddali. Najbardziej przykre to widok spalonych wzgórz - od jaru z pomnikiem przy drodze Ston-Otrebic aż po kościół w Trsteniku a w drugą stronę aż w okolice Żuljany. No i spalona winiarnia Grgic - właściciel mówił, że w magazynie spaliły się zbiory z 3-4 lat a i winnice ucierpiały poważnie.
lukas8484
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas8484 » 25.07.2015 17:27

AdamBeata, Kris dzięki wielkie za informacje o Trsteniku. Mam rezerwacje w Trsteniku od 01.08 i jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji czy jechać tam czy zmieniać;/ Filmik załączony przez Kris pokazuje, że samo miasteczko ocalało, ale zależało mi bardzo na plażach położonych w kierunku Żuljany a tam chyba spłonęło konkretnie. Właścicielka informuje, że wszystko w Trsteniku pod kontrolą. Może ktoś z użytkowników przebywa obecnie w Trsteniku? Jak wrażenia?
przemol.744
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemol.744 » 25.07.2015 17:54

Ludzie nie odwołujcie rezerwacji i nie panikujcie. Widzimy się w Borku 01.08
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 25.07.2015 18:32

AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 25.07.2015 18:37

lukas8484 napisał(a):AdamBeata, Kris dzięki wielkie za informacje o Trsteniku. Mam rezerwacje w Trsteniku od 01.08 i jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji czy jechać tam czy zmieniać;/ Filmik załączony przez Kris pokazuje, że samo miasteczko ocalało, ale zależało mi bardzo na plażach położonych w kierunku Żuljany a tam chyba spłonęło konkretnie. Właścicielka informuje, że wszystko w Trsteniku pod kontrolą. Może ktoś z użytkowników przebywa obecnie w Trsteniku? Jak wrażenia?

Żadne plaże w stronę Żuljany nie są dotknięte pożarem. Pływałem łódką kilka razy do Żuljany z Borka i na tych małych plażach normalnie się bawią ludzie. Spalona ziemia jest w około Trstenika i po drugiej stronie zatoki.
Na filmie z łódki, który dodałem kilka stron wcześniej więcej widać gdzie kończy się spalony obszar.
justyna2609
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) justyna2609 » 25.07.2015 19:15

Mam nadzieję, że do połowy sierpnia kiedy mam rezerwację w Borku będzie już ok...Dzięki wszystkim za info na bieżąco...zestresowałam się... jeśli musiałabym odwoływać urlop w Cro to chyba bym się normalnie załamała... :(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 219
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone