Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 24.07.2015 15:26

Źródło telegram.hr.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.07.2015 15:27

styczniowarezerwacja napisał(a):Myślałam że miłośnicy radzą sobie z chorwackim. W skrócie:
1. Aresztowano podpalacza
2. Rosja zaproponowała natychmiastową pomoc w walce z pożarami. Gotowa jest wysłać samoloty

Forum jest polskie, ja jestem Polakiem, a sposób podawania informacji metodą kopiuj-wklej raczej nie świadczy o myśleniu. Dzięki za przetłumaczenie, ale niesmak pozostał.
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 24.07.2015 15:32

No chyba kobieta ale dla mnie nie ma płeć. Ktoś zrobił głupotę. Zniszczył półwysep i nie tylko. A mi przy okazji popsuł plany wakacyjne.
Jak tam to wygląda teraz?

KOPIUJĘ bo forum nie daje mi możliwości LINKOWANIA bo nowa jestem.To nie ja to wymyśliłam.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.07.2015 15:39

styczniowarezerwacja napisał(a):No chyba kobieta ale dla mnie nie ma płeć. Ktoś zrobił głupotę. Zniszczył półwysep i nie tylko. A mi przy okazji popsuł plany wakacyjne.
Jak tam to wygląda teraz?

KOPIUJĘ bo forum nie daje mi możliwości LINKOWANIA bo nowa jestem.To nie ja to wymyśliłam.

A ja jestem nie nowy, a języka chorwackiego nie znam. A dlaczego zepsuł Ci plany?
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 24.07.2015 15:44

To może ja coś napiszę bo od wczoraj jestem w Orebiczu.
Na półwysep wjeżdżaliśmy ok. 19.30 i tuż za Stonem stanęliśmy w małym korku (kilkanaście samochodów) wstrzymywani przez policję. Paliło się w okolicach Ponikve. Staliśmy tak do mniej więcej 22.30 czyli 3 godzinki. Potem nasz puszczono ale tylko ruch w stronę Orebicza.
Było już ciemno i bardzo wyraźnie i nieco przerażająco widać było w mniejszej lub większej odległości od drogi palące się zarośla. Lekko się przeraziliśmy bo w 2 miejscach paliło się dosłownie kilka cm od asfaltu w sensie od drogi.
Wszędzie było bardzo dużo strażaków ale widać było, że wszystko raczej kontrolują bo stali w mniejszych lub większych grupkach rozmawiając sobie. Ewidentne pozwalali niektórym miejscom się dopalić.
W samym Orebiczu, gdzie jesteśmy, nie widać żadnej różnicy w codziennym życiu turystycznym :mrgreen: ... no może tylko raz na jakiś czas przeleci helikopter ...
agaro
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) agaro » 24.07.2015 15:53

Bardzo przykro,że to się wydarzyło, za 2 tygodnie ruszam do Orebicza już po raz kolejny. To mój drugi dom.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 24.07.2015 16:00

Dzięki Potter za info.
Dobrze, że podpalac czy podpalaczka złapani ale mi ona planów wakacyjnych nie popsuła bo niby dlaczego? Za tydzień ruszam :)
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 24.07.2015 16:09

Czytałam o wczorajszym ogniu w okolicach Ponikve. Według doniesień ogień w niektórych miejscach podchodził pod domy. Na filmach też widać że strażacy walczą tylko o zabudowania. Zaroślom pozwalają się palić. Ich akcje gaśnicze są takie spokojne...

Ja dziś miałam być w drodze... :(
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.07.2015 16:17

styczniowarezerwacja napisał(a):Czytałam o wczorajszym ogniu w okolicach Ponikve. Według doniesień ogień w niektórych miejscach podchodził pod domy. Na filmach też widać że strażacy walczą tylko o zabudowania. Zaroślom pozwalają się palić. Ich akcje gaśnicze są takie spokojne...

Ja dziś miałam być w drodze... :(

A ja czas miałem wrażenie, że Jesteś na miejscu. Siła mediów podziałała na Ciebie.
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 24.07.2015 16:23

Nazwij to jak chcesz. Siła mediów czy realna ocena mojej sytuacji. Każdy sam wybiera. Mam nadzieje że jeszcze tam zawitam a Tobie życzę udanego odpoczynku.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2015 16:27

24 letnia kobieta wywołała tylko pożary na Korculi, w dwóch przypadkach podpaliła zarośla w wyniku czego pożar był także w jednych zabudowaniach. Wszystkie te pożary ugaszono. Zrobili to miejscowi ludzie. Następnego dnia znowu podpalono zarośla i spaliło się ok 400m2. To gasiła już DVD z Korculi. Podpalała jeszcze dwa razy w nocy, raz zarośla a następnie miejsce gdzie mieszkała. Oba pożary ugasił właściciel domu i wezwał policję. Nie ma to nic wspólnego z pożarami na półwyspie.
Co do półwyspu to ogień w Ponikve był najbliżej ok 50m od zabudowań. Problemem jest zmienny wiatr. Raz sprzyja strażakom, raz znowu zagraża miejscom zamieszkałym. Sześć różnych samolotów gasi pożary. Zrzucono juz 22000ton wody, wylatano 530 godzin nalotu. Dwa kanadery od 6h gaszą pożar na Istrii.
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 24.07.2015 16:33

styczniowarezerwacja napisał(a):Nazwij to jak chcesz. Siła mediów czy realna ocena mojej sytuacji. Każdy sam wybiera. Mam nadzieje że jeszcze tam zawitam a Tobie życzę udanego odpoczynku.

Dokładnie. Każdy decyduje za siebie. Dziękuję za życzenia.
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 24.07.2015 16:41

Jeśli by ktoś potrzebował to zwolniliśmy fajną (chyba) kwaterę w Zulianie.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 24.07.2015 19:12

Drogi wyglądają w kilku miejscach przykro ale tutaj nikt nie mówi o pożarze tylko stara się żyć dniem powszednim i cieszyć z każdego kolejnego dnia. Dla żądnych wizualizacji kilka zdjęć, te nocne były robione z naszego domu w centrum Borka:
Załączniki:
Zmiana rozmiaruDSC00333.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00330.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00329.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00326.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00408.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00407.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00405.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00402.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00397.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00391.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00387.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00383.JPG
Zmiana rozmiaruDSC00381.JPG
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 24.07.2015 21:05

Adam,
za niesianie paniki, za rzeczową ocenę sytuacji, za całokształt...stawiam Ci browara na wrockowym Rynku...termin do uzgodnienia :lol:
Pozdrav
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 217
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone