Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.07.2015 21:22

...jednym słowem mieliśmy wielkie szczęście wyjeżdżając w niedzielę z Korculi. Płynęliśmy rannym promem do Orebica, a stamtąd już bezproblemowo drogą do Trpanij. Kolejka oczekujących samochodów była jednak niewyobrażalna. Nawet już zwątpiłam, że wjedziemy na prom. Pognałam pomimo wszystko po bilety. I cóż, wjechaliśmy na pokład promu. Wielkie nasze zdziwienie było podczas zjazdu. Prom Trpanij - Ploće ma 2 parkingi, górny i dolny, mnóstwo samochodów wyjeżdżało z dolnego pokładu.

Pomimo wszystko, gdybym w tej chwili miała wybierać pomiędzy "jechać, czy nie"..., zdecydowanie jestem za. Ogromnie żal mi jednak Chorwatów, ale myślę, że wszystko jest pod kontrolą.
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 22.07.2015 21:25

yzedef napisał(a):
slapol napisał(a):
aniaitomek napisał(a):.

Dla mnie przykre jest to, że ludzie (chyba z bogatego kraju - Norwegii) ubolewają nad stratą prowiantu (mejbi z Biedronki) w obliczu miejscowej klęski żywiołowej. To tylko moje zdanie, które wypowiadam. Ocenę innych pozostawiam innym i nic mi do tego.

To nie tylko twoja opinia, ja mam podobną ale szkoda mi było to komentować nawet... ludzie tracą bardzo wiele, nie wiadomo co będzie dalej a tu jest ważne że drugi dzień z rzędu trzeba zjeść na śniadanie płatki no i jaśnie Państwu nikt nie raportuje sytuacji... tak jak pisałem szkoda komentować, jeszcze zastanawia mnie taka ilość wpisów ze świeżych kont na forum siejących panikę.
Ja już byłem w czerwcu w tej okolicy i było super, na pewno też wrócę na półwysep, piszcie co i jak bo szkoda tej przepięknej okolicy, niestety widać że w Chorwacji mają bardzo duże problemy z pożarami i to powinien być dla ich rządu priorytet bo straty z tego tytułu mają ogromne.

W pełni popieram, to samo miałem napisać ale mnie wyprzedziłeś to już się nie będę produkował,
ja byłem na przełomie czerwca i lipca
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2015 21:35

Aldonka napisał(a):My też z wyjazdu nie rezygnujemy, prawdę mówiąc nawet przez chwilę nam to przez głowę nie przeszło. Jedziemy. Pewnie oczy popłaczą jak zobaczą to na własne oczy, ale czekają tam na nas. W imię czego mam rezygnować, niebezpieczeństwa??? A tu, w domu nic mi się stać nie może?

ps. mleka też nie zabiorę bo mi skiśnie po drodze :D

Cytuję Aldonkę, bo zgadzam się w 100% !!!
Już kiedyś przeżyliśmy straszne pożary na Hvarze i nie ucielkliśmy, choć słońca nie było widać przez parę dni.... :|
Zaczynam się pakować ;)
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 22.07.2015 21:56

Chorwackie media :dulist.hr oraz dnevnik.hr na bieżąco relacjonują walkę z pożarem. Według lokalnych władz i szefa strażaków nie wygląda to optymistycznie. Media kłamią?
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2015 22:08

Może nie kłamią ,ale szukają sensacji :?
Jakoś bardziej wierzę ludziom,którzy są na miejscu....
ilonacr
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) ilonacr » 22.07.2015 22:22

W Żuljanie w ostaniej godzinie już dwukrotnie wyłaczyli prąd. Zza gór widać błyski i odgłosy burzy. Może to jest nadzieja, że pożary uda się ugasić'
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2015 22:32

Oby spadł deszcz......
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 22.07.2015 22:34

Do Ilonacr
Napisz proszę jutro czy padało w Żuljanie. Na meteo niby jakieś chmury z nad Włoch idą w kierunku Chorwacji.
Spokojnej nocy
majeczka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) majeczka » 22.07.2015 22:56

Basiulinek napisał(a):Oby spadł deszcz......

...fakt, oby wreszcie spadł deszcz, ale wierzcie mi, czasami zupełnie niespodziewanie drobny deszczyk zrosił nam od czasu do czasu kąpielówki...

:D Będzie dobrze
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2015 23:09

Iwcia77
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwcia77 » 23.07.2015 00:04

Witam,

jesteśmy w Sreserze od kilku dni, z dwóch stron widać łuny, od wiatraków w okolicy Stona od wzgórz wokół Janjiny. Od dwóch godzin błyska się niemiłosiernie i wszyscy patrzą w niebo. Czekamy na deszcz, drogi ogólnie przejezdne, dziś byliśmy w Loviste i rzeczywiście obraz klęski w okolicach Trstenika straszliwy. Dużo Polaków, wszędzie, w knajpce na Loviste kilka rodzin z Polski, więc chyba jednak wszyscy nie powyjeżdżali.
Przy wiatrakach przestało się palić, ale chwilowo, bo łuna ciągle jest.

My staramy się jakoś pogodzić urlop z trudną sytuacją, pozdrawiamy serdecznie.
Joker_28
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Joker_28 » 23.07.2015 05:35

Jestem w Borku od dwóch tygodni, uczestniczyłem w tych zdarzeniach od samego początku. W poniedziałek w winiarni Madirazza w Potomje o godzinie 21 był koncert zwany Latino Night, grał Željko Krušlin Kruška. Pożar został zauważony o godzinie 21.13 w Pijavičino obok Potomje. Akurat przed rozpoczęciem koncertu, jest hipoteza że ogień został podłożony celowo. Po zmroku nie latają kanadiery (samoloty gaszące pożary) ze względu na brak oświetlenia do nabierania wody. Zarzewie pożaru było w gęstym lesie sosnowym z drzewami 7-10 metrowymi. Dodatkowo dzień wcześniej był pożar na Korčuli, część brygad z Peljesča pomagało wyspie. W nocy z poniedziałek na wtorek spłonęły lasy i winnice w Trsteniku, pożar dochodził do wioski, została obroniona. W Anadingac nie było spania, jeździłem z Bobo za tunel, by kontrolować sytuację. Wczoraj wieczorem dogaszaliśmy jeszcze winnice w Trsteniku. W Borku wakacjowanie trwa na całego, naniesiony popiół do morza fale szybko oczyściły. W Trsteniku życie wraca do normy, spalone lasy zaczną się odbudowywać po zimie. W Borku największym zagrożeniem są doniesienia medialne, wg niektórych Dingač nie istnieje. Mamy się dobrze , życie (także nocne kwitnie). Bok!
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 23.07.2015 06:35

A czy są jakieś ograniczenia na drogach wiodących na półwysep ?
Dziś chciałabym dotrzeć do Orebicza i nie wiem czy jechać promem czy przez Ston ?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 23.07.2015 07:41

Bardzo dziękuję wszystkim relacjonującym na bieżąco. Obyście mogli nam przekazywać coraz lepsze wieści! No i trzymam kciuki za deszcz! Nigdy nie myślałam, że będę chciała deszczu w Chorwacji!
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 23.07.2015 08:30

Joker_28 napisał(a):Jestem w Borku od dwóch tygodni, uczestniczyłem w tych zdarzeniach od samego początku. W poniedziałek w winiarni Madirazza w Potomje o godzinie 21 był koncert zwany Latino Night, grał Željko Krušlin Kruška. Pożar został zauważony o godzinie 21.13 w Pijavičino obok Potomje. Akurat przed rozpoczęciem koncertu, jest hipoteza że ogień został podłożony celowo. Po zmroku nie latają kanadiery (samoloty gaszące pożary) ze względu na brak oświetlenia do nabierania wody. Zarzewie pożaru było w gęstym lesie sosnowym z drzewami 7-10 metrowymi. Dodatkowo dzień wcześniej był pożar na Korčuli, część brygad z Peljesča pomagało wyspie. W nocy z poniedziałek na wtorek spłonęły lasy i winnice w Trsteniku, pożar dochodził do wioski, została obroniona. W Anadingac nie było spania, jeździłem z Bobo za tunel, by kontrolować sytuację. Wczoraj wieczorem dogaszaliśmy jeszcze winnice w Trsteniku. W Borku wakacjowanie trwa na całego, naniesiony popiół do morza fale szybko oczyściły. W Trsteniku życie wraca do normy, spalone lasy zaczną się odbudowywać po zimie. W Borku największym zagrożeniem są doniesienia medialne, wg niektórych Dingač nie istnieje. Mamy się dobrze , życie (także nocne kwitnie). Bok!

Dokładnie sie z tym zgadzam, też byliśmy na tym koncercie i potem jeszcze pojechaliśmy w stronę Trstenika, ale tam właśnie był ogromny początek pożaru zaraz za Pljavacino.

Media jak zawsze szukają sensacji i były nawet wieści o tym że w Borku też sie paliło. Może ktoś zazdrości właścicielom takiego pięknego miejsca i tych zakochanych w nim turystów...

Przyznam, że wyglądało to strasznie jak z dołu w Borku patrzyliśmy na czerwone niebo i jęzory ognia wychodzące chwilami znad szczytu na naszą stronę. Jednak paliły sie przede wszystkim lasy i roślinność na stokach. Tam niestety nie da się wjechać wozami strażackimi i to wszystko niestety poszło z dymem. Samolot kilka razy polewał szczyt aby nie dopuścić ognia na naszą stronę.

Powtarzam jeszcze raz : POZA PRZYKRYMI WIDOKAMI SPALONYCH GÓR I ZIEMI NIKOMU NIC SIĘ NIE STAŁO, NIKT NIE PAKUJE CIAŁ DO WORKOW (JAK JUŻ TEŻ SŁYSZAŁEM) W 80% SPALIŁY SIĘ NIEUŻYTKI, DROGI SĄ PRZEJEZDNE CHOĆ CZASAMI SĄ OBJAZDY I MAŁE ZASTOJE.
W CHORWACJI TEŻ SĄ MEDIA POKROJU "FAKTU"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 213
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone