Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kmmax
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmmax » 22.07.2015 09:21

Witam. Mamy zarezerwowany pobyt w Boraku od soboty. Czy w obecnej sytuacji wyjazd jest rozsądny, czy lepiej zrezygnować? Biję się z myślami - może ktoś doradzić?
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 22.07.2015 09:23

doradzam, nie rezygnować.
Jak się martwisz to zadzwoń przed wyjazdem do gospodarzy.
ewa_inga
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa_inga » 22.07.2015 10:38

My do Willi Anadingac, do Bozo, jedziemy we wrześniu. Mam nadzieję, że są bezpieczni i przede wszystkim, że nie stracą plantacji - bo Ivo serce pęknie :( Serce się ściska jak się czyta co tam się dzieje.
Rozumiem, że niektórzy martwią się o jedzenie w lodówkach czy zimne mleko dla dzieci, ale takie obawy można zostawić dla siebie. Jeśli ktoś się obawia czy jest bezpieczny - niech wyjedzie. Nasi Gospodarze są kochanymi, ciepłymi ludźmi, dla których ich ziemia jest największą miłością. Wiem, że akurat oni nie stracą turystów obojętnie co tam się stanie, bo tam jeżdżą ludzie od 20 lat. I to nie są "turyści" - tylko "swoi" - którzy łażą na winobrania, siedzą z Ivo na tarasie i podziwiają piękno tego miejsca
Piszcie proszę co tam się dzieje
eb.ewelina
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) eb.ewelina » 22.07.2015 10:51

Witam
My też ruszamy na półwysep Peljesac dokładnie hotel Orsan /od 27.07.2015 mamy rezerwację/, pożar trochę mnie wystraszył :( mam nadzieję, że do 27 lipca sytuacja będzie oki.
Może jest ktoś z Polski w tych okolicach to prosiłabym o szczegółowe informacje.
Pozdrawiam
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2015 11:19

Nie panikujmy, wydarzyła się tragedia dla mieszkających tam ludzi, ale życie toczy się dalej, oni również muszą odbudować swoje interesy. Jeśli kwatera się nie spaliła, to nie ma powodu, żeby odwoływać wyjazd. My w każdym razie jedziemy :D
manga22
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) manga22 » 22.07.2015 11:42

To nie kwestia jednego pożaru lecz wielu i nie tylko w Trstenicu. Paliło się na Korczuli i w innych miejscach. Problem leży po stronie bardzo wysokich temperatur i suchej gleby. Nie da się przewidzieć gdzie i kiedy zapłonie znowu. Chorwaci mówią, że to kwestia czasu. My też się nie poddajemy ale mamy na uwadze, że jedziemy z dziećmi... stąd obawy.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.07.2015 11:45

manga22 napisał(a):To nie kwestia jednego pożaru lecz wielu i nie tylko w Trstenicu. Paliło się na Korczuli i w innych miejscach. Problem leży po stronie bardzo wysokich temperatur i suchej gleby. Nie da się przewidzieć gdzie i kiedy zapłonie znowu. Chorwaci mówią, że to kwestia czasu. My też się nie poddajemy ale mamy na uwadze, że jedziemy z dziećmi... stąd obawy.

Pożary niestety mogą wybuchnąć wszędzie, nie mówiąc o Polsce, gdzie temperatury w niektórych rejonach też zaczynają być mordercze :-) Jadąc na urlop nie spodziewajmy się najgorszego, tylko cieszmy się wakacjami i ufajmy, że nas to ominie....
styczniowarezerwacja
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) styczniowarezerwacja » 22.07.2015 13:45

A my rezygnujemy z wyjazdu w piątek. Strasznie współczuję miejscowym. ALE ...wakacje nie są po to żeby się bać. Oprócz zagrożenia pożarem pozostaje obraz spalonych lasów, zapach pogorzeliska, dym i pył. Dla alergików to masakra. Mimo sympatii dla miejscowych i dla wielbicieli Chorwacji, mój instynkt samoobrony mówi stop. Stop nie pojadę tam w tym roku. Tak jak nie pojadę do Tunezji czy krajów arabskich. Może za rok albo dwa. Albo za dwadzieścia.
Nie potrafiłabym cieszyć się wakacjami w obliczu nieszczęścia tych ludzi. Tak jak nie potrafiłam się cieszyć z obsługi chorwackich zmęczonych życiem kelnerów w wieku mojego dziadka rok po ich wojnie. Było mi głupio, że muszą się mną zajmować.
Widziałam już spaloną Chorwację, ze śladami po kulach na domach mieszkalnych a zdjęcia z pożaru niestety przywołują te wspomnienia.
ppb
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) ppb » 22.07.2015 15:20

Aktualnie nie ma nawet wjazdu na półwysep... dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/veliki-pozar-na-peljescu-i-korculi---393936.html
urek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) urek » 22.07.2015 16:13

Hej
jestem aktualnie w Borak - tu pożaru nie ma choć w nocy było widać ogień na szczytach gór i wojsko nie wpuszczało do Boraka turystów od strony Potomie (zakaz wjazdu przed tunelem) - dziś wjazd jest już możliwy. Są przerwy w dostawie prądu. Od wczoraj jesteśmy spakowani( tak na wszelki wypadek, gdyby ogłoszono ewakuacje) ale paniki nie ma, chodzimy na plaże a dymów już nie ma i wygląda na to, że sytuacja jest opanowana co potwierdzają gospodarze.
W razie pytań pisz,
pozdrowienia z upalnego Borka
lukas8484
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukas8484 » 22.07.2015 16:18

Witam, Napiszcie jak wygląda sytuacja w Trsteniku. Z relacji TV to podobno ta miejscowość ucierpiała najbardziej. Jadę pierwszy raz do Cro i mam tam zarezerwowaną kwaterę.
zbojjanosik
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) zbojjanosik » 22.07.2015 17:38

Witam. Dzisiaj wieczorem ruszamy do orebic .Jak tam wygląda sytuacja ?? jest przejezdne przez półwysep ??
grga
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) grga » 22.07.2015 18:14

Witam.
Bardzo proszę o bieżące informacje o sytuacji na półwyspie, od Cromaniaków tam obecnych.
Wybieramy się za trzy tygodnie do Orebica ... :(
MirekM
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) MirekM » 22.07.2015 18:55

Dzisiaj rano przejechałem przez Półwysep z Borka do Stom. Były miejsca gdzie było bardzo dużo dymu. Leżały tez wzdłuż drogi palące się żywym ogniem kłody drewna. Przejechać się dało ale uczucie niesamowite. Za Janjina było już lepiej potem dopiero kolo wiatraków się paliło i było zadymienie.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 22.07.2015 18:56

zbojjanosik napisał(a):Witam. Dzisiaj wieczorem ruszamy do orebic .Jak tam wygląda sytuacja ?? jest przejezdne przez półwysep ??

Droga przez Pelješac jest zamknięta .... :(
Jeśli do jutra nic się nie zmieni,pozostaje tylko prom z Ploče do Trpanj.

http://m.dnevnik.hr/clanak/vijesti/hrva ... 93936.html
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 211
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone