Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
b_stepien
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) b_stepien » 16.07.2015 08:39

W Orebiciu przy porcie jest kilka parkingów, w cenie od 5 do 7 kun za godzinę :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 16.07.2015 08:50

marenad napisał(a):Witam
Wybieram się w tym roku na camping Prapratno i chciałabym zwiedzić Pelješac. Chcemy pojechać do Orebica i popłynąć na Korculę. I tu moje pytanie: jak dojechać do portu w Orebicu i czy jest tam możliwość pozostawienia samochodu na dłużej. Na Korculę chcemy zabrać rowery, więc samochód zostawilibyśmy na jakimś parkingu przed przeprawą promową.
Pozdrawiam
Marzena

Tuż przy promie jest parking, z tego co pamiętam, to niestety godzinowy :? więc trochę kosztuje, ale wszystko można skalkulować w cenie przyjemności :lol:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.07.2015 08:57

viltob08 napisał(a):Tuż przy promie jest parking, z tego co pamiętam, to niestety godzinowy :? więc trochę kosztuje, ale wszystko można skalkulować w cenie przyjemności :lol:

Gdy wrócisz po auto po 23-ej, to nie zapłacisz :lol:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 16.07.2015 08:58

jara napisał(a):
viltob08 napisał(a):Tuż przy promie jest parking, z tego co pamiętam, to niestety godzinowy :? więc trochę kosztuje, ale wszystko można skalkulować w cenie przyjemności :lol:

Widzisz, tego nie wiedziałam ;-)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.07.2015 08:59

viltob08 napisał(a):
jara napisał(a):

Bo w Peljeski Dvori na spotkaniu nie byłaś :smo:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 16.07.2015 09:04

jara napisał(a):
viltob08 napisał(a):
jara napisał(a):

Bo w Peljeski Dvori na spotkaniu nie byłaś :smo:

Bo za dwa dni wyjeżdżałam, a na Korczuli byliśmy wcześniej :smo:

W tym roku może powtórzymy, ale raczej nastawiam się na Loviste, Dubę...może Trsteno...z pewnością zajrzymy do Kuny na żarełko :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2015 10:00

jara napisał(a):

Chyba, że gościu zapyta ile będziesz i weźmie z góry :) Poza tym płaci się w stoisku z lodami a to jest czynne do późna :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.07.2015 13:31

Bocian napisał(a):Chyba, że gościu zapyta ile będziesz i weźmie z góry :) Poza tym płaci się w stoisku z lodami a to jest czynne do późna :)

A zgadnij czyja to była rada? :lol: :smo:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 16.07.2015 13:36

jara napisał(a):
Bocian napisał(a):Chyba, że gościu zapyta ile będziesz i weźmie z góry :) Poza tym płaci się w stoisku z lodami a to jest czynne do późna :)

Rada jakiegoś dziada :)
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 16.07.2015 13:57

Bocian napisał(a):
jara napisał(a):

Rada jakiegoś dziada :)

I wtedy właśnie zdziadziałem :lol:
pasażer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pasażer » 16.07.2015 14:43

marenad napisał(a):Witam
Wybieram się w tym roku na camping Prapratno i chciałabym zwiedzić Pelješac. Chcemy pojechać do Orebica i popłynąć na Korculę. I tu moje pytanie: jak dojechać do portu w Orebicu i czy jest tam możliwość pozostawienia samochodu na dłużej. Na Korculę chcemy zabrać rowery, więc samochód zostawilibyśmy na jakimś parkingu przed przeprawą promową.
Pozdrawiam
Marzena

W tym miejscu jest spory parking 5kn/godz. > https://goo.gl/maps/hTQDP (na google sv jeszcze chaszcze). Parking przy porcie 6kn.
Z tego miejsca https://goo.gl/maps/ASu6X odpływa niewielki statek na Korculę. Rowery spokojnie zmieszczą się na tyle statku. Statek dopływa pod same mury miasta. Koszt 15kn/osoba/w jedną stronę - płatne przy wejściu na statek. Statek kursuje co godzinę. Ostatni kurs z Korculi o 20.30.

Polecam wjechać też tu > https://goo.gl/maps/YhO6g
Załączniki:
DSCF8558.jpg
Ostatnio edytowano 16.07.2015 15:53 przez pasażer, łącznie edytowano 2 razy
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 16.07.2015 14:50

viltob08 napisał(a):Witam,

mam pytanie odnośnie skarbów CHorwacji ;-) czy w Trpanj, ewentualnie gdzie indziej można w tym roku zakupić oliwę, winko, rakiję? Podobno jest jakiś problem w związku z zeszłoroczną pogodą...
i jeszcze jedno, czy woda w Trpanj nadaje się do picia bezpośrednio z kranu? - pytam, bo zamierzam wziąć filtr do wody :-)

Ktoś coś....?
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 16.07.2015 15:09

viltob08 napisał(a):
viltob08 napisał(a):Witam,

mam pytanie odnośnie skarbów CHorwacji ;-) czy w Trpanj, ewentualnie gdzie indziej można w tym roku zakupić oliwę, winko, rakiję? Podobno jest jakiś problem w związku z zeszłoroczną pogodą...
i jeszcze jedno, czy woda w Trpanj nadaje się do picia bezpośrednio z kranu? - pytam, bo zamierzam wziąć filtr do wody :-)

Ktoś coś....?

Nie wiem jak w Trpanj bo byłem tam tylko chwilkę na obchód miasta ale u mnie w Kuciste woda z kranu była masakryczna, pełno kamienia aż taki delikatnie białawy kolorek jej był po gotowaniu :). Dało się z tym żyć aczkolwiek filtr byłby bardzo wskazany. Winka to u gospodarzy popytaj, ja rakije w tym roku wyjątkowo dobrą i tanią miałem, produkcja mamy mojej właścicielki... zgarnąłem ostatnią butelkę lozy jaką miała rocznik 2013 :). Płaciłem 40 kun za 0,7l. Wino brałem w większych ilościach z winiarni Matusko, czerwonego plavaca za 20 kun za butelkę, nam smakowało, białe już nie było takie dobre.
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 16.07.2015 15:17

dzięki yzedef :papa:
marenad
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) marenad » 17.07.2015 06:26

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :) , muszę jeszcze tylko męża namówić, bo jak usłyszał, że mam takie plany to nie widziałam entuzjazmu w oczach... :?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 205
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone