Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ASIULA HK
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) ASIULA HK » 21.05.2015 21:29

Bocian napisał(a):Pogratulować :wink:

W czymś to szczęście trzeba w końcu mieć :wink: :lol:
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 21.05.2015 21:38

Połowa ludzi przebywająca na Mljecie na zachodniej części to ekipy, które mieszkają na jachtach, które stoją w zatokach i tylko na zwiedzanie i do knajp schodzą na ląd więc raczej nie mają problemu z noclegiem. Kolejny spory odsetek to ludzie przyjeżdżający promem na cały dzień i wracający do domu więc napewno baza noclegowa jest niewielka w porównaniu do Korculi i zdecydowanie mniej rozrywek dla lubiących takowe.

Małe i spokojne zatoczki na Korculi są jak wszędzie tylko do wielu z nich jest dostęp tylko od strony morza lub ekwilibrystyka po krzaczastych zboczach i właśnie to są te ciche i spokojne bez wielu ludzi. Na Mljecie takich dzikich miejsc jest zdecydowanie więcej.

Ja sam nigdy w życiu nie rezerwowałem noclegu przez internet i pewnie nigdy tego nie zrobię jak nie będę musiał. Zawsze jeździłem w ciemno, czy sam, czy z rodziną, czy ze znajomymi na wakacje i zawsze to były strzały w dziesiątkę. Po prostu wakacje dla mnie muszą mieć nutę przygody i tej niewiadomej. Nawet nasze urocze gniazdko w Borku też w ciemno znaleźliśmy. Osobiście pewnie teraz też bym tak zrobił z wizytą na Mljet ale niekoniecznie polecam innym.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 21.05.2015 22:26

Mljet w ciemno to dla odważnych moim zdaniem. Wyspa ma na tyle skromną bazę noclegową, że w sezonie chyba nie odważyłabym się uderzać tam w ciemno. No, ale nie ma przecież rzeczy niemożliwych :D

Jeśli jeszcze nie trafiłaś na relację ArliJ z Korculi to polecam Ci ją: szlakiem-korczulanskich-plaz-czerwiec-2013-t42642.html
Pięknie poprowadzi Cię szlakiem korculanskich plaż, także tych niezatłoczonych na które nie trzeba przedzierać się przez kraczory.

A jeśli o półwysep chodzi, no cóż ja zawsze i wszędzie powiem, że tylko jedna strona jest właściwa :) Zatunelowa plus Borje, Podobuce. Plus oczywiście wycieczki na cudowne plaże w Dubie czy Divną :D
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 21.05.2015 23:26

A ja uwielbiam Trpanj :). Owszem, brak otwartego morza trochę doskwiera, ale miasteczko ma w sobie coś, co przyciąga. Przynajmniej mnie, byłem tam w 2013 i 2014 :). Zresztą cały Pelješac jest fantastyczny.

002.JPG

001.jpg

004.JPG

003.JPG

Pozdrawiam!
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.05.2015 06:34

Krzychooo napisał(a):A ja uwielbiam Trpanj :).

Trpanj jest OK :!: :lol:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.05.2015 06:54

jara napisał(a):
Krzychooo napisał(a):A ja uwielbiam Trpanj :).

Trpanj jest OK :!: :lol:

Potwierdzam ;-) Dlatego też w tym roku wracamy..... :papa:
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 22.05.2015 07:09

nafie napisał(a):na razie nie szukalam jeszcze na Peljesac-u.. ktos cos???

coś tam poleciało na PW :D
jackuc
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jackuc » 22.05.2015 07:11

nafie napisał(a):na razie nie szukalam jeszcze na Peljesac-u.. ktos cos???

Podpytaj jeszcze w agencji Pani Sarki. Wielokrotnie polecana na Forum, sam skorzystam w tym roku ...

http://www.dovolenavchorvatsku.cz/pl/domy.html
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.05.2015 07:48

viltob08 napisał(a):Potwierdzam ;-) Dlatego też w tym roku wracamy..... :papa:

Cześć Viola. Szmat czasu... :lol:
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 22.05.2015 07:56

jara napisał(a):
viltob08 napisał(a):Potwierdzam ;-) Dlatego też w tym roku wracamy..... :papa:

Cześć Viola. Szmat czasu... :lol:

:papa: Stęskniliśmy się za Peljesacem...i wracamy :oczko_usmiech:
jara
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jara » 22.05.2015 08:16

viltob08 napisał(a): :papa: Stęskniliśmy się za Peljesacem...i wracamy :oczko_usmiech:

My na razie bez planów. Ale tęsknota jest. Więc może... :?: :lol:
nafie
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) nafie » 22.05.2015 08:26

Adambeata - udawalo Ci sie znalezc zawsze nocleg nawet w sezonie? :)
wow :)

Aldonka, dziekuję za link po pracy dzisiaj rzucam się do lektury :)

Krzychooo , co za widoczki !!!

widzę, że Peljesac to będzie chyba dobry wybór z tego co piszecie i widać, że wielu z Was jest naprawdę tym miejscem zauroczonych !
Teraz tylko zdecydować się Korcula czy Mljet na drugą bazę, ale tak jak mówicie, noclegów już teraz na Mljecie raczej fajnych nie uświadczę ;)

Ja już chcę wakacje ;)

p.s. zatunelowa, czyli jak rozumiem im bliżej Korculi tym lepiej ? ;)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 22.05.2015 08:41

nafie napisał(a):
p.s. zatunelowa, czyli jak rozumiem im bliżej Korculi tym lepiej ? ;)

nie, w miejscowości Potomje jest wydrążony w skale tunel którym możesz się dostać do regionu Dingać i miejscowości Borak i Potocine, po wyjechaniu z tunelu rozciąga się przepiękny widok na Korcule, Mljet i otwarte morze .
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 22.05.2015 09:31

Sylwetka... napisał(a):możesz się dostać do regionu Dingać i miejscowości Borak i Potocine, po wyjechaniu z tunelu rozciąga się przepiękny widok na Korcule, Mljet i otwarte morze .

Do Potočine to rowerem ;)
No i czasem widać Lastovo :)
Obrazek
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 22.05.2015 09:54

Mnie też się w Tranju podobało ,fajne miasteczko z restauracjami,sklepikami,pocztą,bankomatem ;) plaże ładne i jako baza wypadowa też fajnie. Z Orebica płynęliśmy na Korćulę pozwiedzać miasteczko taksówką wodną ,polecam taką wycieczkę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 181
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone