Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2015 11:15

yzedef napisał(a):To trochę zmienię temat na bardziej wątkowy :).
Ktoś korzystał w Orebic-u lub okolicach a jakiegoś fishpicnic-a ?, jeden dzień chętnie byśmy poświęcili na popływanie po okolicach, obu tylko rakiji nie podawali ciepłej w plastyku jak to miałem w makarskiej na calypso :).

Nie korzystałam ale mam ulotkę z ofertą, dostaliśmy ją gdzieś w tym miejscu podczas wieczornego spaceru. W razie czego info Vrgorac - Perna Ceny niestety nie pamietam ale można do nich napisać w tej sprawie.

Program z ulotki:
1. 9.30 łódź rusza z przystani przy Hotelu Komodore (Perna)
2. 10.00 - wypłynięcie z portu w Orebic
3. 10.20 - dopłynięcie do starówki miasta Korcula.
4. 11.30 - wypłynięcie z Korculi, kierunek wyspa Badija - plażowanie
5. 13.00 - obiad (ryba lub mięso, sałata, wino, rakija, soki, woda)
6. 15.00 - rejs z Badiji na plażę Lumbarda na Korculi
7. 16.00 - rejs z Lumbardy na wyspę Sestice - zwiedzanie latarni morskiej, pływanie, nurkowanie
8. 17.00 - planowany powrót do Orebic
9. 17.15 - planowany powrót do Perny
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.04.2015 11:18

To dokładnie moja opisana wycieczka z tym, że informacja o zwiedzaniu latarni morskiej to lipa. Od jakiegoś czasu nie można już jej zwiedzać i łódź kotwiczy tylko w jej okolicy i tam są skoki do wody.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2015 11:45

Aldonka napisał(a):... informacja o zwiedzaniu latarni morskiej to lipa. Od jakiegoś czasu nie można już jej zwiedzać i łódź kotwiczy tylko w jej okolicy i tam są skoki do wody.

ooo to ładne kfiatkiii Trochę mnie ten wpis też zdziwił, mieszkaliśmy na kempingu Nevio na wprost Sestricy i nie widziałam tam żadnych łodzi fishpicnikowych ani ludzi kręcących się po wyspie.
Na Korcule można samemu popłynąć znacznie taniej i łazić, łazić, łazić aż do znudzenia. Badija pewno też jest dostępna jakimś taxi boat - tego akurat nie sprawdziliśmy.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.04.2015 13:14

Dokładnie tak. Zdecydowanie lepiej zorganizować sobie taką wyprawę samemu. Z Korculą nie ma żadnego problemu, tam wodne taksówki kursują co chwilę. Na Badiję też można się dostać, jeśli nie znajdzie się wodnego taxi z Orebica to na pewno z Korculi. Jeśli kiedyś wybiorę się jeszcze na Badiję to na bank zorganizuję to sobie sama. A godzina na Korcule....no cóż, moim skromnym zdaniem nie ma co się nawet ruszać z portu. Tam można szwendać się godzinami.
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 19.04.2015 15:55

Też na ten program zwróciłam uwagę,szkoda ,żeby tak pędzić i w Korćuli tylko godzinkę być ....
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 19.04.2015 16:15

Aldonka napisał(a):Dokładnie tak. Zdecydowanie lepiej zorganizować sobie taką wyprawę samemu. Z Korculą nie ma żadnego problemu, tam wodne taksówki kursują co chwilę. Na Badiję też można się dostać, jeśli nie znajdzie się wodnego taxi z Orebica to na pewno z Korculi. Jeśli kiedyś wybiorę się jeszcze na Badiję to na bank zorganizuję to sobie sama. A godzina na Korcule....no cóż, moim skromnym zdaniem nie ma co się nawet ruszać z portu. Tam można szwendać się godzinami.

Taki mam właśnie plan, taksówką na Korcule i pobyć tam trochę, jednak jedno nie wyklucza drugiego, fishpicnic ma wady i zalety, nie jest to idealny sposób ale zawsze coś się "liźnie" i zobaczy (myślę iż na Badiję styknie), mam dosyć małe dzieciaki i klimaty zwiedzania i tułania się całe dnie są nie dla nich i też w sumie nie dla nas. Będziemy raczej zwiedzać ale plaże :). Mamy zarezerwowane 15 noclegów więc trzeba będzie coś robić :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.04.2015 18:29

Każdy lubi i robi to co lubi. I to jest najważniejsze. Wybierzcie sobie plan optymalny dla Was.
Moja Julia skończy w tym roku 8 lat, to będzie jej 8 raz w Chorwacji, wiem co to znaczą wakacje z dzieckiem w każdym wieku, do lat 8 oczywiście. Jeśli ją zapytać czy powtórzymy fishpicknik odpowie zdecydowanie NIE. Ale ona, tak jak my nie lubi być zamknięta w żadne ramy. I to wcale nie znaczy, że katujemy ją zwiedzaniem. Ot wszystko w umiarze. Faktem jest, że na półwyspie już mało co mamy do zwiedzenia. Zeszły rok w głównej mierze leniliśmy się, aż któregoś pięknego dnia moja dziecko leżąc na plaży mówi: mamo, tato, a może byśmy do Dubrovnika pojechali :)
Ja ani nie polecę, ale też nie odradzę fishpickniku. Uważam, że każdy musi sobie sam wyrobić zdanie na dany temat. Mogę oczywiście opowiedzieć jak było, co też uczyniłam. I wiem, że szybko tego nie powtórze...a pewnie i wcale :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2015 18:42

A ja tam lubię pływać wszelkimi pływadłami a jeśli mają żagle to już szczególnie :)
Dzieciom takie całodniowe pływanie może się jednak nudzić szczególnie kiedy więcej czasu spędza się na łajbie a nie na plaży.
Fish picnic ma jednak to ograniczenie czasowe - tak jak każda wycieczka zorganizowana.
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 19.04.2015 21:05

:) ja już jeden zaliczyłem więc wiem z czym to się je, dzieciaki były mimo wszystko zadowolone aczkolwiek w drodze powrotnej przysnęły ze zmęczenia, jednak z Brac do Makarskiej trochę łajba płynęła. Dzięki za informacje!
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.04.2015 21:16

W Orebicu był jeden pan, który oferował fishpicknik bardziej kameralny. Droższa to była przyjemność od tego standardowego, ale ustalał gdzie chcemy płynąć i ile czasu gdzie spędzić. Max zabierał 6 osób, min 3. Mała łódeczka. Z tym, że w zeszłym roku nie mogliśmy na niego trafić. Zrzuciła nam się w oczy tylko ta jedna oferta, o której była mowa wyżej. Nie wiem, może oni tam mają monopol na fishpickniki :D Na Korculi widziałam więcej ofert.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 19.04.2015 21:30

To może trzeba bryknąć z Orebica na Korcule, tam pozwiedzać do woli i przy okazji ogarnąć Fish picnic z Korculi na inny dzień :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 19.04.2015 21:32

Uważam, że to bardzo dobry pomysł :D
simon174
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) simon174 » 28.04.2015 15:41

Witam

W tym roku wybieramy się z rodzinka na kolejne podboje Chorwacji zadecydowaliśmy ze uderzamy w półwysep peljesac.

Super dział Pani Aldonie podziękowania za całość. A ja chciałbym się spytać Was wszystkich o jakiś sprawdzony namiar na kwatery Tu od strony Orebic, Borje, Zuljana? Siedzę szukam grzebie wszedzie cudownie, pomocy Pozdrawiam Paweł.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 01.05.2015 13:05

simon174 napisał(a): A ja chciałbym się spytać Was wszystkich o jakiś sprawdzony namiar na kwatery Tu od strony Orebic, Borje, Zuljana? Siedzę szukam grzebie wszedzie cudownie, pomocy Pozdrawiam Paweł.

Zajrzyj do banku kwater, umieściłam tam opis naszej miejscówkiz 2014 roku. Nie dość, że w spokojnym miejscu, app. duży, to jeszcze ekstra cena 36 euro za dobę za 2+1
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 06.05.2015 10:04

Siemka :) Przypominam fajną stronkę o półwyspie. Można sobie powspominać i poczytać co tam jest ciekawego ;)
http://www.peljesac.org/pages/index.html
Z peljeszczackim pozdrowieniem :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 176
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone