Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.07.2013 11:28

Goniaa napisał(a):W tym roku planujemy wyjazd na Peljesać.
Byliśmy już na Hvarze, Bracu i wyspie Krk, więc nie powiem - troszkę ładnych, żeby nie powiedzieć cudownych miejsc - widzieliśmy :lol:
Teraz kolej na piękny (znany tylko ze zdjęć) Peljesać.
I nie wiem czy nie narażę się teraz pytaniem w stylu: "Co zabrać na plażę? Czy brać kuny cze euro? ... :wink: itp. ale odważę się.

No więc .... :D Gdzie na Peljesać??? :oops: Jaką miejscowość polecacie? :roll:

Relacje na które się już natknęłam były głównie z Orebica, a to raczej duża miejscowość, chyba? Czy znajdę na Peljesacu mniejsze mieściny, takie perełki, jak np. "hvarowa" Vrboska, czy "braczowa" Postira, itp.

Nie krzyczcie na mnie, żebym przeczytała wszystkie relacje - chętnie ale nie zdążę .... :D

Goniaa, kierunek wybrałaś jak najbardziej prawidłowy :wink: ,
chętnie bym Ci doradziła, ale ja 5 razy byłam w ... Orebiczu :mrgreen: ,
coś mniejszego to może Trpanj, a coś bardzo małego to Loviste 8) .
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2013 11:32

Agnieszko, Orebicz to taki bardziej kurort? chyba? tak?
I tak pojedziemy jak zwykle w ciemno, ale chciałabym w jakąś dobrą stronę celować w poszukiwaniach :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.07.2013 11:34

Szukaj w zatunelowym Pelješcu czyli Borak albo w okolicach Borje, Postup, Podobuce...(dio Dingač) Może jeszcze Trstenic a po drugiej stronie z dużych miasteczek to Trpanj i z małych osad to Duba. Dla mnie Orebić tylko na odwiedziny i zakupy. Są tacy co polecą Lovište, z tym że to na samym końcu półwyspu. Jeśli chcesz szukać teraz to może być słabo.
Pozdrav.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.07.2013 11:35

Goniaa napisał(a):Agnieszko, Orebicz to taki bardziej kurort? chyba? tak?
I tak pojedziemy jak zwykle w ciemno, ale chciałabym w jakąś dobrą stronę celować w poszukiwaniach :)

Kurort to zbyt wiele powiedziane. To po prostu największe miasto półwyspu, port promowy.
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 09.07.2013 11:42

Goniaa napisał(a):Agnieszko, Orebicz to taki bardziej kurort? chyba? tak?

Czy ja wiem, czy to kurort :? , spory to fakt, ale chyba nie wiele większy od Postiry.
Dla nas był świetnym punktem wypadowym w "teren" :lol: .
Rzuć okiem na mapę, ul.Bana Josipa Jelacica robi taki łuk i wraca do portu, i właśnie między tym łukiem a portem pomieszkiwałam, dla mnie było ok :P .
Wiem, że nie masz czasu, ale może rzuć okiem tu :P .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.07.2013 11:44

Goniaaa, ja zdecydowanie polecam Trpanj :)
Orebić w sezonie, jak dla mnie, zbyt tłoczny.

Trpanj ma malutką, ale uroczą starówkę i świetną ścieżkę nadmorską (z zatoki Luka do centrum), a knajpek i restauracja na tyle dużo, żeby można było wybrać coś dla siebie ;) Myślę, że zakwaterowanie w Luce to jest dobry pomysł, bo tuż obok świetna plaża.

Wiem, że wszystkiego przeczytać nie zdążysz, ale zerknąć na pewno ;) M.in. Tutaj i tutaj trochę zdjęć Trpanja :)

Pozdrawiam :papa:

P.S. Hehe, Mysza, ale się zgrałyśmy ;) Namieszamy trochę Goni w głowie :twisted:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2013 11:54

Bocian i Agnieszki - wielkie, wielkie dzięki :D O to mi właśnie chodziło.
... I nawet nie nakrzyczeliście na mnie :oczko_usmiech:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.07.2013 12:07

Goniaa napisał(a):Bocian i Agnieszki - wielkie, wielkie dzięki :D O to mi właśnie chodziło.
... I nawet nie nakrzyczeliście na mnie :oczko_usmiech:

W tematach z sensem można się udzielać bez końca... Zapytaj o ZK to posłuchasz... :lol: :lol:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.07.2013 12:11

Trpanj, choć tam nie mieszkałem (bo ja jeżdżę nad morze :lol: ) jest chyba najlepszym kompromisem pomiędzy miastem a zadupiem. To nie Orebić ale i nie Borak. Dodatkowym atutem jest to, że w momencie gdy szukacie w ciemno, macie ileś tam tematów do obejrzenia. Jadąc do Borka, potem do Podobuce, potem do Borje, za każdym razem musicie wyjechać na górę do głównej drogi. To może być męczące i deprymujące, jak nic się na początku nie znajduje.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2013 12:16

Teraz jak mam jakieś wskazówki od Was, mogę już analizować wszystko (w sensie położenie) z mapą. Potem i tak zastana sytuacja zweryfikuje plany :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.07.2013 12:36

Ja się podłączę pod wskazówki Bociana. Trpanj....no fajny jest, ale mnie jakoś jako miejscówka przekonać nie może. Jakoś tak morza, tego prawdziwego, otwartego tam brak. Ale to oczywiście moja ocena. W Orebicu też jakoś bym nie szukałam kwatery. Makarska to to nie jest, kurort - nie do końca. Ale ruch jest, wszak największe miasto na Półwyspie.
Tak, jak Bocian mówi, w wiele miejsce jak wjedziesz to żeby dojechać do kolejnego będziecie musieli wracać na górę, na główną drogę. Ale niech to Was nie zniechęca. Wiem, że zmęczenie podróżą zrobi swoje, ale warto troszkę poszukać swojego kawałka raju :D

W jakim terminie w ogóle jedziecie?
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 09.07.2013 12:43

Goniaa napisał(a):Teraz jak mam jakieś wskazówki od Was, mogę już analizować wszystko (w sensie położenie) z mapą. Potem i tak zastana sytuacja zweryfikuje plany :)

Można rozważyć też miejscowości za Orebicem np. Kuciste, czy Viganj. Obie wioski to mekka dla windserferów. 6 km od Orebica. Pozdrawiam :papa:
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2013 15:35

Bocian napisał(a): Zapytaj o ZK to posłuchasz... :lol: :lol:

A co to (a może kto to) jest ZK?
Wstyd, że nie wiem?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 09.07.2013 15:38

Mniemam, że Zielona Karta.
Goniaa
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Goniaa » 09.07.2013 15:39

Aldonka napisał(a):Ja się podłączę pod wskazówki Bociana. Trpanj....no fajny jest, ale mnie jakoś jako miejscówka przekonać nie może. Jakoś tak morza, tego prawdziwego, otwartego tam brak. Ale to oczywiście moja ocena. W Orebicu też jakoś bym nie szukałam kwatery. Makarska to to nie jest, kurort - nie do końca. Ale ruch jest, wszak największe miasto na Półwyspie.
Tak, jak Bocian mówi, w wiele miejsce jak wjedziesz to żeby dojechać do kolejnego będziecie musieli wracać na górę, na główną drogę. Ale niech to Was nie zniechęca. Wiem, że zmęczenie podróżą zrobi swoje, ale warto troszkę poszukać swojego kawałka raju :D

W jakim terminie w ogóle jedziecie?

Chcemy jechać końcem lipca, ew. początkiem sierpnia. I taki właśnie kawałek swojego raju chcemy znaleźć. Do tej pory się udawało doskonale :) Mam nadzieję, że i tym razem ...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone