Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.02.2015 19:07

Aldonka napisał(a):w temacie rakiji nie pomogę. Nie mogę tego ustrojstwa przełknąć, pod żadną postacią. Robię to tylko z grzeczności, coby gospodarzy nie urazić, ale dochodzę do siebie potem długo ;) Rakija mi nie służy :)

Hmm tak to zabrzmiało jakby ta grzeczność miała wymiar więcej niż 1 kieliszkowy :), zdecydowanie wolę ten trunek niż wino, ale to chyba taka męska przypadłość :). Jakbyście mieli taki namiar to ja chętnie podjadę po dobrą flaszeczkę oby tylko nie był to drugi koniec półwyspu :).
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 09.02.2015 20:10

W Postupie zaraz na początku, po lewej stronie stoi taki sympatyczny starszy pan. Ma pyszne wino, jeszcze lepszy prosek i według moich znajomych świetną rakiję, ale to tylko z ich oceny. Sama nie próbowałam.
Nasi sąsiedzi zawsze po kolacji serwują kieliszek na dobre trawienie :) Wtedy odmówić nie wypada.

Kurcze przez Sławka zastanawiam się nad każdym napisanym słowem.....zamorduję Cię :) :) :) :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.02.2015 22:32

8) :lol:
Ja nigdzie indziej niż u Bobo nie kupowałem :) Polecam Anadingac :wink:
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 09.02.2015 22:58

Bocian napisał(a):8) :lol:
Ja nigdzie indziej niż u Bobo nie kupowałem :) Polecam Anadingac :wink:

Do Borka zajadę na pewno z tym iż chyba w niedzielę koło 9 rano nie będę tam krążył (chcemy dojechać gdzieś na tą godzinę). Nie wiem czy wytrzymam i się powstrzymam z zakupami do czasu odwiedzin tego zakątka :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.02.2015 17:56

Ludziska jeszcze polecają G. Vrucice po drodze na Divną. Podobno maja dobre wino. Jeśli chodzi o najlepszą moim zdaniem wiśniówkę na świecie :) to polecam Antunovica w Kunie. Słaby macie termin przyjazdu :)
viltob08
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) viltob08 » 10.02.2015 18:06

no i być może będzie się można zaopatrzyć u "Indianina"....jak to mówią nasi znajomi. Może ktoś przejął schedę po nim....
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 10.02.2015 18:08

viltob08 napisał(a):no i być może będzie się można zaopatrzyć u "Indianina"....jak to mówią nasi znajomi. Może ktoś przejął schedę po nim....

Pewnie ktoś interes prowadzi. Można zajrzeć do winiarni przed tunelem (w lewo).
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 10.02.2015 18:22

Bocian napisał(a):Ludziska jeszcze polecają G. Vrucice po drodze na Divną. Podobno maja dobre wino. Jeśli chodzi o najlepszą moim zdaniem wiśniówkę na świecie :) to polecam Antunovica w Kunie. Słaby macie termin przyjazdu :)

Po drodze na Divną ,przy takim autku ;) pyszne winko,rakija , prošek też można kupić,my tam robiliśmy zaopatrzenie .
Załączniki:
DSC_0063.JPG
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 10.02.2015 23:08

andeo napisał(a):
Bocian napisał(a):Ludziska jeszcze polecają G. Vrucice po drodze na Divną. Podobno maja dobre wino. Jeśli chodzi o najlepszą moim zdaniem wiśniówkę na świecie :) to polecam Antunovica w Kunie. Słaby macie termin przyjazdu :)

Po drodze na Divną ,przy takim autku ;) pyszne winko,rakija , prošek też można kupić,my tam robiliśmy zaopatrzenie .

Samochodzik wygląda zachęcająco :), widzę że ogólnie problemu nie będę miał :) chętnie też bym zobaczył jak to się robi i z czego... może u nas w PL udałoby się coś samemu w podobnym stylu "upichcić". Wszak człowiek jakieś doświadczenie ma ;-).
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 11.02.2015 13:06

W domu nieopodal tej Zastavy pan jest dość rozmowny i otwarty ,zapytaj,może zdradzi jakieś tajemnice :)
zaprasza do piwnicy i można degustować,miał przygotowane butelki (plastikowe) i nalewał przy nas .Pyszne te jego trunki i w bardzo przystępnej cenie .Travarica po ok 40 Kun ,a winka chyba za 12 czy 14 Kun :)
Butelki litrowe.
A co do robienia samemu ,,,,wiesz...kupić winogrona możesz ,ale TAKICH winogron u nas nie ma :(
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.02.2015 18:08

Przez kryzys można naciąć się na słabe wino. Kiedyś wino produkował kilku ludzi, reszta oddawała winogrona do winiarni. Teraz winiarnia w Potomje nie płaci już chyba 5 lat za winogrona, jest winna z 20 milionów kun producentom. I ludzie zaczęli sami robić wino i nie zawsze one jest dobre...
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2015 18:33

Bocian napisał(a):Przez kryzys można naciąć się na słabe wino. Kiedyś wino produkował kilku ludzi, reszta oddawała winogrona do winiarni. Teraz winiarnia w Potomje nie płaci już chyba 5 lat za winogrona, jest winna z 20 milionów kun producentom. I ludzie zaczęli sami robić wino i nie zawsze one jest dobre...

I dlatego warto go kupić u tych, którzy sami robią go od dawna np. w Anadingač. Odradzam kupowanie wina na deptakach i promenadach typowych miejscowości turystycznych. To istny szrot, wg mnie lepiej już kupić w Konzumie coś z półki.
Truizmy walę... :oops:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.02.2015 18:44

slapol napisał(a):
Bocian napisał(a):Przez kryzys można naciąć się na słabe wino. Kiedyś wino produkował kilku ludzi, reszta oddawała winogrona do winiarni. Teraz winiarnia w Potomje nie płaci już chyba 5 lat za winogrona, jest winna z 20 milionów kun producentom. I ludzie zaczęli sami robić wino i nie zawsze one jest dobre...

I dlatego warto go kupić u tych, którzy sami robią go od dawna np. w Anadingač. Odradzam kupowanie wina na deptakach i promenadach typowych miejscowości turystycznych. To istny szrot, wg mnie lepiej już kupić w Konzumie coś z półki.

Tak jak rzeczesz kumplu :) Z drugiej strony pamiętajmy, że sklepowe tematy różnią sie często od innych tylko ceną :) W zeszłym roku w Lonjsko Polje w czasie wycieczek rowerowych z Radkiem zakupowaliśmy winko w wiejskich sklepikach po 17 kun i było primna sort. A w Sisku napiąłem sie na jakieś winko znane za 150 kun i siara!! :) :)
yzedef
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yzedef » 11.02.2015 19:07

slapol napisał(a):

Ja już mam nauczkę z zeszłego roku jak mnie koleś i to sąsiad wskazany przez gospodarza poczęstował czymś co smakowało jak nitro :), dlatego na promenadzie to strach kupić, bo cholera wie z czym to było mieszane aby zwiększyć ilość i zyski.
Napewno pamiętacie jakie były jazdy z czeskim alkoholem i ile osób zmarło, wątrobę mam nadwyrężoną więc chcę jeszcze pożyć :) a na wakacjach nie ma opcji aby nie pić :).

Podskocze do kolesia od tego autka, wezmę ze sobą swoje "wyroby" to może się dogadamy :), w bagażnik z powrotem z 10 kilo fig i będzie co robić :).
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.02.2015 19:11

Widzę, że i na północy Crolandii duże rozbieżności 8O
Myślę w Kopačevie, w sierpniu będzie OK :lol: Tzn. region, cena wina i inne takie... :lol:
Jedno jest pewne...nie będzie tam słabego winiaka na promenadzie nadmorskiej :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 155
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone