Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 20.03.2013 10:16

Raczej na pewno :) W zeszłym roku na pewno nie była otwarta, przynajmniej tak twierdził Ivo, sama nie jechałam sprawdzać, zawierzyłam w jego słowa :)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2013 11:02

Aldonka napisał(a):Raczej na pewno :) W zeszłym roku na pewno nie była otwarta, przynajmniej tak twierdził Ivo, sama nie jechałam sprawdzać, zawierzyłam w jego słowa :)

Tylko po co stoją tam drogowskazy do wykopalisk? Mam ochotę się tam bujnąć, tyle, że tam w ciągu dnia jest niemiłosiernie gorąco :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 20.03.2013 12:15

Wiesz, nie wykluczam że Ivo mógł się mylić. Trochę żałuję, że nie sprawdziłam, ale właśnie, za dnia tam skwar okropny. Mówią, że jaskinie formalnie nie są udostępniane dla zwiedzających, ale ponoć dużo osób tam wchodzi.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2013 12:22

Aldonka napisał(a):Wiesz, nie wykluczam że Ivo mógł się mylić. Trochę żałuję, że nie sprawdziłam, ale właśnie, za dnia tam skwar okropny. Mówią, że jaskinie formalnie nie są udostępniane dla zwiedzających, ale ponoć dużo osób tam wchodzi.

Czytałem, jeśli to można tak określić, artykuł po chorwacku, o tych wykopaliskach i wyraźnie było napisane, że w 2000 roku po zakończeniu badań, jaskinie ponownie zapieczętowano. Dokładnie takiego użyto sformułowania, bo ta jaskinia była zamknięta jak ja odkryto, co było ewenementem.
"MOGUĆNOST PREZENTACIJE NALAZA I NALAZIŠTA: Čitav tijek iskopavanja pratilo je snimanje digitalnim video-kamerama. Prvo emitiranje znanstveno-popularnih priloga na mreži Discovery Channela najavljeno je za 3. i 4. listopada 2000. Prikupljena količina atraktivnih arheoloških nalaza dovoljna je da se opremi jedan manji muzej. Postoji realna mogućnost prezentacije samog nalazišta u sklopu vrlo slikovite mikroregije bogate arheološkim, povijesnim, etnografskim i prirodnim vrijednostima, čime bi se taj dio Pelješca učinio još atraktivnijim za posjetitelje. Za sad nije moguće posjetiti nalazište koje je zbog zaštite ponovo zatvoreno i zapečaćeno, dok se ne steknu uvijeti za njegovu adekvatnu prezentaciju. Svi prikupljeni nalazi pohranjeni su u spremište Arheološkog muzeja u Dubrovniku. "
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 20.03.2013 12:37

Czyli w tym roku nie pozostaje nic innego jak to sprawdzić, czy już otwarte :D, czy jeszcze zamknięte :roll: :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2013 12:42

Sylwetka&Gienuś napisał(a):Czyli w tym roku nie pozostaje nic innego jak to sprawdzić, czy już otwarte :D, czy jeszcze zamknięte :roll: :D

Jest prawdopodobne, że turyści udrożnili wejście do jaskini i jest jak jest... :roll:
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 20.03.2013 13:18

Witam wszystkich miłośników.
To w takim razie, gdzie najlepiej szukać kwatery aby mieć blisko (pieszo) do najlepszych plaż półwyspu?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2013 13:33

lisek1 napisał(a):Witam wszystkich miłośników.
To w takim razie, gdzie najlepiej szukać kwatery aby mieć blisko (pieszo) do najlepszych plaż półwyspu?

Na Pelješcu jest masę "najlepszych" plaż. Zazwyczaj tam , gdzie stacjonuje wygłaszający opinię. Dla mnie to Borak, dla kogoś Divna. Bywalcy polecają Podobuče, Borje, Borak, Trpanj, Lovište... Ale i Žuljanę, Trstenic...
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 20.03.2013 19:13

Orebič nie został wymieniony.... tam nie ma w pobliżu ciekawej plaży?
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2013 19:26

lisek1 napisał(a):Orebič nie został wymieniony.... tam nie ma w pobliżu ciekawej plaży?

Dla mnie nie ma. Tym bardziej w samym Orebiću. Należy jeszcze określić co to jet pobliże. Ja dalej niż 50m do plaży nie chodzę :lol:
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 20.03.2013 19:31

lisek1 napisał(a):Orebič nie został wymieniony.... tam nie ma w pobliżu ciekawej plaży?

Nie. No może mocno południowa część....
lisek1
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) lisek1 » 20.03.2013 20:46

widzę, że kolega Bocian na wskroś poznał Pelješac :)
Ja w tym roku zamierzam tam być pierwszy raz ( w Cro po raz drugi). Początkowo miał być to Orebič, ale po tych opiniach dot. plaż to chyba muszę zmienić plan. Chciałbym, aby od kwatery na w miarę porządną plażę nie trzeba było jechać autem, tylko dojść spacerkiem. Pobyt od 1-2 września na 7-10 dni. Może jest ktoś w stanie zaproponować jakiejś miejscówkę wartą grzechu, jakiś apartament dla dwóch par :) Dodam tylko, że nie musi to być całkowicie ustronne miejsce :)
proszę o ewentualne sugestie, ewentualne namiary na lisia_kita@op.pl
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 20.03.2013 20:51

Przejeżdżałem ze trzy razy :)
Jak nie całkiem ustronne to może Trpanj. Początek września to ostatnie dwa tygodnie sezonu, powinno być w miarę luźno.
kukris
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kukris » 19.04.2013 18:09

czerwona kartka za Peljesac ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 19.04.2013 18:19

Za całokształt...
Wyświetla sie wszędzie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 15
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone