Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.08.2014 21:00

AdamBeata napisał(a):Jutro święto niepodległości, flagi w Borku powywieszane i pewnie będzie wesoło i hucznie.

Ach, przypomnieliście mi jakie miałam dwa lata temu huczne urodziny :D Ale była impreza w Borje :)
Obrazek
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 05.08.2014 08:46

DaJaRa napisał(a):Witam.
Właśnie kolejny raz wróciłam z Półwyspu Peljesac.
Każdego roku miałam okazję wjeżdżać do Potomje.
Mam pytanie, na które mam nadzieję, udzielicie mi odpowiedzi.
Zawsze przy wjeździe do tunelu widziałam siedzącego Indijana. Odwiedzałam jego winiarnię (z wyjątkiem tegorocznego wyjazdu). Miał nawet tabliczkę z datą urodzenia na kamieniu przed swoją winiarnią. W tym roku to się zmieniło. Czy Indijan z Potomje jeszcze żyje?

w tym roku nie widziałam go, w ogólę wygląda jakby ta winiarnia byla zamknięta... cisza.... zarośnięte...
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 06.08.2014 14:57

Basiulinek napisał(a):Kazdy inaczej te temperature odbiera ;)
Moje chlopaki wskakuja z biegu i mowia, ze cieplutka...
Moje wchodzenie troche inaczej wyglada, ale dzis juz bylo lepiej :)
Wczoraj zmeczenie po podrozy pewnie zrobilo swoje.

Witam Basiulinek.
We wcześniejszych postach pisałaś o możliwości podzielenia się kontaktem do kwatery w Orebic. Czy mogłabyś mi wysłać te namiary na priva?
Wprawdzie nie miałem problemu w zeszłym roku ze znalezieniem kwatery "w ciemno", ale chętnie poszukałbym czegoś bliżej centrum.
Z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam użytkowników FORUM - moją krynicę chorwackiej wiedzy.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 06.08.2014 18:14

bargoo-namiary poszly ;)
Grendel72
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Grendel72 » 06.08.2014 19:53

gusia-s napisał(a):A ja bym chciała podzielić się moją opinią nt. plaży Trstenica, która często opisywana jest w przewodnikach jako piękna, piaszczysta plaża. Gorszego syfu nie widziałam :( brud i smród niesamowity. Po murku nad plażą spływają jakieś ścieki. Pełno petów, plastików, papierów. Chyba nikt tego nie sprząta. Ludzi jeden na drugim. Z górnego deptaka wygląda całkiem ładnie ale po zejściu na dół czar pryska. W życiu bym nie położyła się tam nawet gdyby była pusta. Czy tylko ja mam takie odczucie???

Było to tak, tata (czyli ja) poczytał informacje o Orebiciu i nagadał rodzince, że tu jest taka superowa plaża Trstenica, ale my mamy ponad kilometr więc może będziemy tam podjeżdżać, a póki co drugiego dnia (17 lipca br.) późnym popołudniem wybraliśmy się tam na dłuższy spacer. Doszliśmy i ja to "coś" zobaczyłem to pomyślałem, że to pewnie gdzieś dalej, ale wróciłem się i był napis i drogowskaz czyli byliśmy na miejscu 8O . Rodzinka patrzyła na mnie jakbym sobie z nich jaja robił a ja tylko chciałem im ładną plaże pokazać :( Poszliśmy tam tylko raz na 2h i to był ostatni raz. Może w latach 90tych to się prezentowało, ale obecnie zachęcanie turystów tym kawałkiem wybrzeża Orebicia to okrutna pomyłka.

magg5 napisał(a):heheh :) może jestem przewrażliwiona, ale u nas też nie na każdym Orlenie jest Verva, przyzwyczaiłam się, że na małych stacjach są tylko standardowe paliwa. Jak widzę stację, na której są 2 dystrybutory to nie sądzę, aby było dostępne tam takie paliwo. Może się mylę, nie wiem :) pojadę to się dowiem :)

Magg5 tankowałem tam dwa razy diesla (było to w drugiej połowie lica br.) mój scenic nie jest jakimś nadwrażliwcem ale silniki turbo od renault syfu nie tolerują, wszystko było ok. Nasi gospodarze mówili mi , żebym nie tankował "u nas" w Orebiciu na tej dużej stacji bo jest prywatna, ma gorsze paliwo i jest droższa. Oni wszyscy jeżdżą do Potomje :) . Natomiast nie jestem pewny czy tankowałem S czy zwykły :(

A, byłbym zapomniał, proszę i mnie dopisać do Klubu Miłośników Peljesaca, wrócę tam bo raz to o przynajmniej 2 razy za mało :lol:
bargoo
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bargoo » 06.08.2014 21:37

Basiulinek napisał(a):bargoo-namiary poszly ;)

Dziękuję.
magg5
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) magg5 » 08.08.2014 09:59

Grendel72 napisał(a):Magg5 tankowałem tam dwa razy diesla (było to w drugiej połowie lica br.) mój scenic nie jest jakimś nadwrażliwcem ale silniki turbo od renault syfu nie tolerują, wszystko było ok. Nasi gospodarze mówili mi , żebym nie tankował "u nas" w Orebiciu na tej dużej stacji bo jest prywatna, ma gorsze paliwo i jest droższa. Oni wszyscy jeżdżą do Potomje :) . Natomiast nie jestem pewny czy tankowałem S czy zwykły :(

Grendel72, wielkie dzięki za info :)
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 09.08.2014 12:11

Mówią, że Chorwacja droga, a w Orebicu taniej niż w Biedronce :)
Załączniki:
Zmiana rozmiaruwakacje 085.jpg
Zmiana rozmiaruwakacje 087.jpg
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.08.2014 12:51

Płakaliśmy nad brakiem jelovników po polsku, nazw pisanych po polsku i teraz mamy koszmarki w menu i głupawe teksty na straganach z chińszczyzną :)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.08.2014 17:22

z tym tekstem o Biedronce spotkałam się w Mostarze ,a kolega w Egipcie :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.08.2014 18:05

andeo napisał(a):z tym tekstem o Biedronce spotkałam się w Mostarze ,a kolega w Egipcie :roll:

I ja w Mostarze widziałem przy koszulkach z Lewandowskim :)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.08.2014 19:07

Bocianie,a co Ty za imię masz?co z tym sercem? przetłumaczyło mi "broń palna" :D
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 09.08.2014 19:12

andeo napisał(a):Bocianie,a co Ty za imię masz?co z tym sercem? przetłumaczyło mi "broń palna" :D

Srce Vatreno to tytuł najbardziej znanej piosenki chorwackich kibiców piłkarskich kibicujących swojej narodowej drużynie :) A znaczy serce gorejące (płonące). :) Nie jestem kibicem ale piosenka jest świetna :) I nazwa też :) Drużyna chorwacka dlatego nazywana jest Vatreni.

Imię wpisane z okazji Mistrzostw Europy :) I tak zostało :)

Bijelo-crvena polja hrvatska
Na dresu sjete me da ja volim te
Igrajte za nju, Našu voljenu
Nek' jače kuca to srce vatreno

Bijelo-crvena polja hrvatska
Nek' jače kuca to srce vatreno

E, yo, ekipo, da pozdravimo igrače
Sa tribina kada čuješ navijače
Kad se pjesma ori, srce kuca jače
U boj, za Hrvatsku i igrače
Iz daleka kao jeka tebi nose me povici
Jer stadion je pun, a nas na stotine
Kažem volim te i sada bodre te
Neke ljubavi su vječne, zato molim te
Ko one godine do pobjede nas vodite
Srce vatreno u grudima ko molitve
Sada kuca jače i ko da vrijeme stat će
Kada vodimo pa bodrimo te napadače
Minute puno znače, a samo nebo dat će
Ono što nam treba pa da poslije skupa s nama plače
Dani traju kraće, uz naše navijače
I nebo gori, svi zajedno kad nas vide, znat će....

Bijelo-crvena polja Hrvatska
Nek jače kuca to srce vatreno

Bijelo-crvena polja Hrvatska
Nek jače kuca to srce vatreno

---

Halo, ljudi, ajmo, kažem nema predaje
Igra se do kraja, kada krene, nema beda jer
Tisuću srca na tribini sad ko jedno je
Malo vas je, malo vas je, šta? Svejedno je
Da li znate da vas prate naše misli tam
I da svako dijete sanja da ga prvi damo
Baklje gore kao želje sa tribine
Ajmo, ponovno po ono šta je naše, kažu, još od davno
I samo pusti da te vodi navijača pjesma
Kao vjetar neka nosi nas do prvog mjesta
Tako brzo kao što nas spaja autocesta
Ili ljubav koju nose skupa brat i sestra
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.08.2014 21:07

a tak,słyszałam tę piosenkę :)
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 10.08.2014 19:57

DaJaRa napisał(a):Witam.
Właśnie kolejny raz wróciłam z Półwyspu Peljesac.
Każdego roku miałam okazję wjeżdżać do Potomje.
Mam pytanie, na które mam nadzieję, udzielicie mi odpowiedzi.
Zawsze przy wjeździe do tunelu widziałam siedzącego Indijana. Odwiedzałam jego winiarnię (z wyjątkiem tegorocznego wyjazdu). Miał nawet tabliczkę z datą urodzenia na kamieniu przed swoją winiarnią. W tym roku to się zmieniło. Czy Indijan z Potomje jeszcze żyje?

Moi gospodarze z Mokalo twierdzą że Indijan żyje a produkcja wina została przeniesiona gdzieś indziej.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 119
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone