Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 14:13

Basiulinek napisał(a):o żesz Ty!! :twisted: :lol:

Tamtych fotek teraz obejrzec nie moge,bo mam na telefonie spowolniony net..
W domu sprawdze ;)

Dwa zdjęcia sie nie otwierają bo je wykasowałem po komentarzach jednego przychlasta :) Reszta powinna być widoczna :)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.07.2014 14:15

Bocian napisał(a):Może pójdę ale raczej sam :) Albo w ogóle :) Mieliśmy kiedyś w planach nocowanie na Iliji ale nam się to na razie nie powiodło :) Mamy też w planach ponownie tyle, że w wiekszym gronie, pójść do pomnika pomordowanych przez Crną Legiję w Borku. Zginął wtedy dundo naszego gospodina Ivo. To fajna wycieczka, trochę łażenia po krzakach :) Gdzieś wstawiałem zdjęcia z poprzedniego podejścia :) Widziałem wtedy pierwszy raz muflony :)

z tego co pamiętam z poprzednich stron to droga do tego pomnika wiedzie po zboczu i przez krzaki... znaczy się trzeba się odpowiednio ubrać na tę wycieczkę... :lol: (dobrze pamiętam?)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 14:23

maluszek napisał(a):
Bocian napisał(a):Może pójdę ale raczej sam :) Albo w ogóle :) Mieliśmy kiedyś w planach nocowanie na Iliji ale nam się to na razie nie powiodło :) Mamy też w planach ponownie tyle, że w wiekszym gronie, pójść do pomnika pomordowanych przez Crną Legiję w Borku. Zginął wtedy dundo naszego gospodina Ivo. To fajna wycieczka, trochę łażenia po krzakach :) Gdzieś wstawiałem zdjęcia z poprzedniego podejścia :) Widziałem wtedy pierwszy raz muflony :)

z tego co pamiętam z poprzednich stron to droga do tego pomnika wiedzie po zboczu i przez krzaki... znaczy się trzeba się odpowiednio ubrać na tę wycieczkę... :lol: (dobrze pamiętam?)

No droga prowadzi od tunelu w górę na grań, później szczytem w stronę Trstenika i na wysokości Borka w dół. To tzw stara Droga Osłów :) Tamtędy dostarczano wszystko do Borka gdy nie było jeszcze tunelu. :) Tak, czasem idzie sie prze krzaki, czasem przez płot :) często ścieżki już nie widać... jak ktoś wie co to makia to wiadomo o czym mowa :)
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 24.07.2014 16:15

przemo99 napisał(a):jechał tam ktoś osobówką? Jak z kamieniami?

W zeszłym roku sporo po takich drogach jeździliśmy na hvarze:) Fajnie było, dlatego mnie to zainteresowało:)

Estravaganca zaliczona. Myślałam że umrę. Trasa dla wytrawnego kierowcy, początek ok ale potem ciężko, na. 2 zakrętach musieliśmy się łamać na 2x. Kamienie ok trzęsie ale da się jechać. Na ostrych podjazdach kawałkami wybetonowane odcinki aby było jak złapać grunt pod kołami. W zatoce ludzi malutko, tych samochodami może ze 3 grupy. Lepiej tam popłynąć jak ktoś ma czym niż pilowac auto. Nawet nie chce myśleć o mijance na podjeździe bo nie ma gdzie.
Drugi raz bym się nie zdecydowała. Siedziałam zestresowana na plaży powrotem.
Zjazd do Loviste widokowy, sama miejscowość byle jaka nawet kugli nie było. Parking płatny przed wjazdem, 6 kun
Ostatnio edytowano 18.09.2014 10:01 przez gusia-s, łącznie edytowano 1 raz
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.07.2014 18:14

gusia-s napisał(a):Estravaganza zaliczona. Myślałam że umrę. Trasa dla wytrawnego kierowcy, początek ok ale potem ciężko, na. 2 zakrętach musieliśmy się łamać na 2x. Kamienie ok trzęsie ale da się jechać. Na ostrych podjazdach kawałkami wybetonowane odcinki aby było jak złapać grunt pod kołami. W zatoce ludzi malutko, tych samochodami może ze 3 grupy. Lepiej tam popłynąć jak ktoś ma czym niż pilowac auto. Nawet nie chce myśleć o mijance na podjeździe bo nie ma gdzie.
Drugi raz bym się nie zdecydowała. Siedziałam zestresowana na plaży powrotem.

to mnie nastraszyłaś... 8O chcę tam jechać, bo sama plaża bardzo mi się podoba, ale ten zjazd trochę przeraża... :roll:
Karolina742
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina742 » 24.07.2014 19:06

Witajcie cromaniacy! W tamtym roku zaglądnęłam jeden dzień na Peljesac i tak się zachwyciłam, że postanowiłam w tym roku zagościć tam jeszcze raz :D moglibyście podpowiedzieć jakieś tajemne, piękne, dzikie plaże? Wyjazd już tuż tuż, chcę zaczerpnąć niezbędnej wiedzy, żeby mi niczego do szczęścia nie brakowało :lol:
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 24.07.2014 19:55

Karolina742 napisał(a):Witajcie cromaniacy! W tamtym roku zaglądnęłam jeden dzień na Peljesac i tak się zachwyciłam, że postanowiłam w tym roku zagościć tam jeszcze raz :D moglibyście podpowiedzieć jakieś tajemne, piękne, dzikie plaże? Wyjazd już tuż tuż, chcę zaczerpnąć niezbędnej wiedzy, żeby mi niczego do szczęścia nie brakowało :lol:

Pelješac dobry wybór :D co do plaż, to na pewno Duba, tylko, ona :wink: to już nie jest dzika ....
chcesz dziką, piękną.. jedź na Estravaganze.... plaża piękna (widziałam tylko na fotkach), mało ludzi... ale dojazd 8O
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 20:04

Okolice Trstenika albo zadupia typu Borje, Postup...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 24.07.2014 20:08

Właśnie wróciliśmy z półwyspu :)
Estravaganza odwiedzona. Dojazd? Wiedziałam, że to szutrowa droga i może być ekstremalnie, ale bez przesady. Pan M. stwierdził, że droga jak droga. Jak ktoś jeździ na co dzień autem (a nie w niedzielę do kościoła i pod market) to spokojnie tam dotrze.
Byliśmy focusem kombi i rzeczywiście na dwóch zakrętach składaliśmy się na 2 razy. Barierek na zakrętach nie ma, to fakt, i przepaść w dół, ale przecież to droga boczna nie uczęszczana przez stado aut.
Droga jak droga, mogę porównać do dróg bocznych w górach, tylko bez asfaltu :D
Załączniki:
DSCF5455.JPG
DSCF5450.JPG
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 25.07.2014 09:31

piekara114 napisał(a):Właśnie wróciliśmy z półwyspu :)
Estravaganza odwiedzona. Dojazd? Wiedziałam, że to szutrowa droga i może być ekstremalnie, ale bez przesady. Pan M. stwierdził, że droga jak droga. Jak ktoś jeździ na co dzień autem (a nie w niedzielę do kościoła i pod market) to spokojnie tam dotrze.
Byliśmy focusem kombi i rzeczywiście na dwóch zakrętach składaliśmy się na 2 razy. Barierek na zakrętach nie ma, to fakt, i przepaść w dół, ale przecież to droga boczna nie uczęszczana przez stado aut.
Droga jak droga, mogę porównać do dróg bocznych w górach, tylko bez asfaltu :D

Nie pisałabym w ten sposób, wychodzi że to lajcik a tak nie jest.
Nie każdy jeździ na co dzień po górach. Droga nie jest łatwa i należy do zjazdu podejść z rozwagą, być pewnym możliwości auta.
Ja bym sobie nie poradziła i przyznaje się do tego, na szczęście miałam wytrawnego kierowcę, który poradził sobie świetnie i precyzyjnie łamał się na zakrętach mimo że na co dzień jeździ po nizinach.
Sama zatoka ... no cóż, bezludna nie jest, sporo przypływa łódek i gumiaków.
Na razie wygrywają u mnie jednak plaże Pagu.
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 25.07.2014 09:47

Karolina742 napisał(a):Witajcie cromaniacy! W tamtym roku zaglądnęłam jeden dzień na Peljesac i tak się zachwyciłam, że postanowiłam w tym roku zagościć tam jeszcze raz :D moglibyście podpowiedzieć jakieś tajemne, piękne, dzikie plaże? Wyjazd już tuż tuż, chcę zaczerpnąć niezbędnej wiedzy, żeby mi niczego do szczęścia nie brakowało :lol:

Czy tajemne to nie wiem, ale jeśli piękne i troszkę dzikie to celuj w zejścia z drogi pomiędzy Zuljaną a Trstenikiem 8)
krombocher
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krombocher » 25.07.2014 09:50

A i jeszcze Zaglavak koło Trstenika (choć nie zawsze jest tam porządek - ale taki urok dzikich plaż).
Karolina742
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Karolina742 » 25.07.2014 13:23

Piękne dzięki! Na ekstavaganze na pewno się wybiorę ;) Po wcześniejszych fotkach drogi tam prowadzącej przypomniała mi się plaża na Hvarze (btw najpiękniejszy widok jaki w życiu widziałam) :D
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 26.07.2014 10:29

Tak kusicie tą Ekstravaganzą że może i ja się tam w końcu wybiorę :D

Ależ pogoda płata figle w tym roku. Dostaję co jakiś czas wieści z Borje i okolic, dzieje się dzieje :D Mnie to rybka, ja jadę, ale jak sobie pomyślę o moich tegorocznych towarzyszach podróży (tak, tak, niechętnie ale zgodziłam się zabrać znajomych) jak będą marudzić, że pogoda nie katalogowa to.....wrrr. :evil:
Ostatnio edytowano 26.07.2014 10:31 przez Aldonka, łącznie edytowano 1 raz
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 26.07.2014 10:30

Aldonka napisał(a):Tak kusicie tą Ekstravaganzą że może i ja się tam w końcu wybiorę :D

jedni kuszą drudzy straszą... :D ciekawe kto okaże się skuteczniejszy... :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 112
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone