Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 21.07.2014 11:44

Skoro wybierasz sie na Korcule, to auto najlepiej zostaw na parkingu w porcie.
Bedziesz miec blisko do wodnej taksowki ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 21.07.2014 12:33

Parkingi po prawej stronie Jelačića jadąc już w stronę portu.
https://www.google.com/maps/@42.974919, ... guTFmQ!2e0
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.07.2014 20:52

Basiulinek napisał(a):Skoro wybierasz sie na Korcule, to auto najlepiej zostaw na parkingu w porcie.
Bedziesz miec blisko do wodnej taksowki ;)

Cena to 6 kn za godzinę parkowania.
Jeśli chcesz jechać na cały dzień to możesz zaparkować za free tutaj https://www.google.hr/maps/@42.975378,1 ... 36mCVw!2e0 lub dalej przy następnym hotelu https://www.google.hr/maps/@42.974939,1 ... dFWJ8w!2e0
Spacerkiem jakieś 10 min do taksówki wodnej - dojście nadmorską promenadą
krzyspvfr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzyspvfr » 22.07.2014 13:12

Dzięki wszystkim. Parkowałem przy porcie - miejsce się znalazło, chociaż nie było łatwo. Cena 6 kun za godzinę, 4 godziny starczyły spokojnie na popłynięcie do Korčuli, połażenie po starym mieście, obiadek i powrót. Mocny deszcz i wichura przeszkadzały w zwiedzaniu tylko troszkę ;)
ologaw
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) ologaw » 24.07.2014 11:37

Odkąd 10 lat temu postawiłam nogę na Pelješacu, masyw górujący nad Orebicem nie dawał mi spokoju. Ale jak przystało na naiwną blondynkę :) wierzyłam w opowieści tych, którzy jak się okazało nigdy tam nie byli, choć wiedzę rzekomą na temat ten góry mieli przynajmniej taką jak z Poznania na Madagaskar :)

Nie ma co kogo słuchać. Na pierwszy rzut oka góry w Cro wydają się jak ściana np. Masyw Biokowo. Prawda jest jednak inna. Wyjście w ich góry to raczej spacerek niż wyprawa. Zawsze będą ludzie, którzy lubią robić z siebie bohaterów, bo dokonali niby wyczynu wchodząc na jakąś górkę. Ja tam zawsze każdemu polecam i zachęcam do wyjścia, bo jest to po prostu nic trudnego. Łażąc po ich szczytach najtrudniejszym wezwaniem jest zassanie szlaku i utrzymanie go, gdyż ich oznaczenia szlaków pozostawiają wiele do życzenia. Ludziom o słabszej kondycji wejście na Śv. Ilja może dostarczyć problemu ale nie tego na Peljesacu tylko na tego w masywie Biokovo, tam Sv. Ilja ma 1642m, więc mamy do pokonania prawie 3500m różnicy wysokości ale sam szlak nie przysparza żadnych trudności. Śv. Ilja na Peljesacu będzie miłym spacerkiem i przerywnikiem w nic nie robieniu na plaży. Chodząc w niższych częściach ok 600-800m npm. na grań wyjdziemy w niespełna 1,5 godziny, więc warto później pochodzić poza szlakiem po grani i okolicznych szczytach bo inaczej nasza wycieczka zamknie się w czasie około 2-2,5 godziny. Jeśli chodzi o czas wyjścia to najlepiej wychodzić około godziny 5 rano ponieważ jest chłodniej i mamy lepszą przejrzystość powietrza a co najlepsze na plaży będziemy leżeć prędzej niż ci którzy lubią dłużej pospać, ponieważ o 9 godzinie będziemy już na dole (to oczywiście opcja z górkami do 1000 metrów). Przy tych 1600-1700 metrach wycieczka potrwa gdzieś do południa (i tam już raczej nie polecam wchodzić komuś kto ma słabszą kondycję, choć same szlaki poza różnicą wzniesień nie przedstawiają żadnej trudności). Pozdrawiam i zachęcam aby przed wyjazdem do Cro zawsze pakować buty do wyjścia w góry.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 12:40

ologaw napisał(a):Chodząc w niższych częściach ok 600-800m npm. na grań wyjdziemy w niespełna 1,5 godziny, więc warto później pochodzić poza szlakiem po grani i okolicznych szczytach bo inaczej nasza wycieczka zamknie się w czasie około 2-2,5 godziny.

:lool:
Wejście przeciętniakowi na Iliję od zera czyli od powiedzmy sklepu zajmie najmarniej 2-2,5h. Będą tacy co im będzie potrzeba 3h. Zejście podobnie. Wycieczka na Ilije nad Orebićem dla zwykłego zjadacza chleba to minimum 5h od wyjścia z auta do powrotu.
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.07.2014 13:25

W porywach do szesciu godzin... ;)
A i tak sa tacy,ktorzy za taki czas chwala :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 13:27

Basiulinek napisał(a):W porywach do szesciu godzin... ;)
A i tak sa tacy,ktorzy za taki czas chwala :mrgreen:

Oczywiście ;) I chwalą oznacza to, że jak zejdą to mówią hvala Bogu, że już wróciliśmy :mrgreen:
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.07.2014 13:39

Albo hvala Bogu,ze przezylam..... :lol: ;)

Wchodzisz w tym roku?Wiem....na urlopie nic sie nie planuje...
Przynajmniej my tak mamy ;)
Spontan :mrgreen:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 13:45

Może pójdę ale raczej sam :) Albo w ogóle :) Mieliśmy kiedyś w planach nocowanie na Iliji ale nam się to na razie nie powiodło :) Mamy też w planach ponownie tyle, że w wiekszym gronie, pójść do pomnika pomordowanych przez Crną Legiję w Borku. Zginął wtedy dundo naszego gospodina Ivo. To fajna wycieczka, trochę łażenia po krzakach :) Gdzieś wstawiałem zdjęcia z poprzedniego podejścia :) Widziałem wtedy pierwszy raz muflony :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.07.2014 13:48

Pamietam,widzialam gdzies te fotki :)
Ale muflonow chyba na nich nie bylo (?) ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 13:48

Basiulinek napisał(a):Pamietam,widzialam gdzies te fotki :)
Ale muflonow chyba na nich nie bylo (?) ;)

klub-milosnikow-polwyspu-peljesac-t38937-360.html?hilit=muflony#p1289574
Obrazek
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.07.2014 14:00

A jednak! :D
Ale sie nie dziwie,ze nie wlazly mi w oko-takie malenkie sa...;)
I jeszcze moglam okularow nie miec na nosie :roll:
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.07.2014 14:01

Bo ich tam nie było :) Teraz wstawiłem :) Tutaj :)
Basiulinek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Basiulinek » 24.07.2014 14:07

o żesz Ty!! :twisted: :lol:

Tamtych fotek teraz obejrzec nie moge,bo mam na telefonie spowolniony net..
W domu sprawdze ;)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 111
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone