Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 11.07.2014 07:07

ita napisał(a):słuchaj bo ja Cię w tej Żulce znajdę :wink:

no to piszę "już się boję" :lol: ale mimo strachu na Karlovacko zapraszamy :!:
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 11.07.2014 07:08

przemo99 napisał(a):

no! :lol:

a w jakim czasie jedziecie?
grinderss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grinderss » 11.07.2014 13:05

grinderss napisał(a):Czy ktoś z Was poruszał się może między Dubrovnikiem i półwyspem autobusem?

Rozkminiam taki rozkład jazdy:
http://www.libertasdubrovnik.com/prigradski2.pdf

i nie wiem, czy linia nr. 15 kończy się na Stonie (jak w rozkładzie), czy leci dalej do Orebica (jak na mapce).
Wie może ktoś?

Libertas podesłał re na zapytanie, może komuś się przyda w przyszłości info - na mapie jest błąd - linia 15 jeździ z Dubrownika tylko do Stonu.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2014 13:08

To można by się zdziwić jadąc do Loviste :)
grinderss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grinderss » 11.07.2014 13:33

Jutro przetestuję alternatywne środki komunikacji z lotniska na półwysep, ale w razie czego "Cytryna" ma czekać w pogotowiu ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 11.07.2014 14:48

grinderss napisał(a):Jutro przetestuję alternatywne środki komunikacji z lotniska na półwysep, ale w razie czego "Cytryna" ma czekać w pogotowiu ;)

O to kolego rolki sobie kup bo na Cytryne to bym nie liczył :lol:
grinderss
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) grinderss » 11.07.2014 15:03

tylko w niedziele i święta jeździ? ;)
iwoo
Autostopowicz
Orebić po raz pierwszy - przełom sierpnia i września.

Nieprzeczytany postnapisał(a) iwoo » 13.07.2014 17:21

Witam,

piszę na forum po raz pierwszy z zapytaniem które nurtuje mnie od pewnego czasu... :roll:
W tym roku wybraliśmy na urlop półwysep Pelješac a dokładnie miejscowość Orebić na przełomie sierpnia i września (24.08 - 7.09) i pytanie moje brzmi: jaka zazwyczaj jest pogoda w tych terminach w tym rejonie Chorwacji? Wcześniej jeździłam w okolice Makarskiej zazwyczaj w pierwszej połowie sierpnia i z pogodą nigdy nie było problemu, trochę wyczytałam, iż w rejonie półwyspu jest nieco chłodniej...czy to prawda? Jakie macie doświadczenia pogodowe w tym rejonie? Wiadomo, że pogoda jest kapryśna ale bardzo będę wdzięczna za jakąkolwiek odpowiedź.

P.S. Czytałam też różne opinie i relacje z tej miejscowości ale jeśli ktoś był, bardzo chętnie poznam jego opinie tudzież podpowiedzi na jakie np. malownicze plaże warto się wybrać lub ciekawe wycieczki.

Z góry serdecznie dziękuję i pozdrawiam wszystkich Forumowiczów :D
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 13.07.2014 20:44

A gdzie na półwyspie kupię świeże rybki? Interesuje mnie Orebic, Ston, Trpanji - jakiś targ, sklep? Czy od rybaków?
rysiek_r74
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rysiek_r74 » 13.07.2014 21:11

gusia-s napisał(a):A gdzie na półwyspie kupię świeże rybki? Interesuje mnie Orebic, Ston, Trpanji - jakiś targ, sklep? Czy od rybaków?

obok Konzuma w Orebic-u jest targ tutaj:
https://maps.google.pl/maps?q=Orebi%C4% ... 7,,0,22.22
Aldonka
Cromaniak
Re: Orebić po raz pierwszy - przełom sierpnia i września.

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 13.07.2014 22:22

iwoo napisał(a):Witam,

piszę na forum po raz pierwszy z zapytaniem które nurtuje mnie od pewnego czasu... :roll:
W tym roku wybraliśmy na urlop półwysep Pelješac a dokładnie miejscowość Orebić na przełomie sierpnia i września (24.08 - 7.09) i pytanie moje brzmi: jaka zazwyczaj jest pogoda w tych terminach w tym rejonie Chorwacji?

Pytanie na które ospowiedzi nie ma. Orientujesz się co się obecnie dzieje w Chorwacji z pogodą? A mamy połowę lipca. 90% użytkowników na pytanie o pogodę w lipcu odpowiedziałoby Ci: piękna, upał, żar, nie pada.....i dupa. To samo z każdym innym terminem. Nie ma reguły. Byłam w Cro już naprawdę w wielu okresach. Potrafiło mi lać przez tydzień w lipcu i potrafił się lać, ale żar z nieba we wrześniu. Nie ma ospowiedzi na Twoje pytanie niestety. Pogody nie przewidzisz.
konopackir
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) konopackir » 14.07.2014 06:39

gusia-s napisał(a):A gdzie na półwyspie kupię świeże rybki? Interesuje mnie Orebic, Ston, Trpanji - jakiś targ, sklep? Czy od rybaków?

http://www.plankton.hr/kontakt.html
Riblja farma

20246 Janjina

Poluotok Pelješac
przemo99
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) przemo99 » 14.07.2014 07:18

ita napisał(a):
przemo99 napisał(a):

no! :lol:

a w jakim czasie jedziecie?

my będziemy 14-28.08

iwoo napisał(a):Witam,

na przełomie sierpnia i września (24.08 - 7.09) i pytanie moje brzmi: jaka zazwyczaj jest pogoda w tych terminach w tym rejonie Chorwacji?

zapewne 1-2 gorsze dni będą, a to zazwyczaj wygląda tak że popada 2-3 godziny i można iść na plaże. Druga rzecz przyjemniejsze wieczory z lekkim wiatrem i mniejszą duchotą. Choć tak jak Aldonka napisała w tym roku wszystko się może zdarzyć - pogodowy rollercoster, mam nadzieję że w końcu się ustabilizuje:)
maluszek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) maluszek » 14.07.2014 07:38

przemo99 napisał(a):
zapewne 1-2 gorsze dni będą, a to zazwyczaj wygląda tak że popada 2-3 godziny i można iść na plaże. Druga rzecz przyjemniejsze wieczory z lekkim wiatrem i mniejszą duchotą. Choć tak jak Aldonka napisała w tym roku wszystko się może zdarzyć - pogodowy rollercoster, mam nadzieję że w końcu się ustabilizuje:)

oj tak... ja także mam nadzieję, że w końcu pogoda się ustabilizuje...... :D i w sierpniu będzie się lał tylko żar z nieba :D
budek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) budek » 15.07.2014 07:40

Świeże rybki najlepiej od rybaków, którzy zwykle przed 10 rano dopływają do portu w Orebicu lub cumują w Viganju. Główna zaleta w stosunku do ryb sprzedawanych koło warzywniaka to cena, niestety maja głownie błękitne rybki czyli skuse, srdele lub małe kavuny.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klub Miłośników Półwyspu Pelješac - strona 104
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone