woojtekg napisał(a):Nam wczoraj zaświtał pomysł weekendu majowego.
Pierwsza myśl pojechać nad nasze morze, ale noclegi takie sobie za sporo monet, ludzi pewnie będzie bardzo dużo no i pogoda nigdy nie wiadomo jaka. Może więc to zamienić na Istrie ? My z południa Polski więc to właściwie 3-4h dalej. Dystans to nie problem.
Tam było nasz pierwszy nieudany początek z Chorwacją prawie 20 lat temu, może więc warto dać drugą szanse ?
Patrzyliśmy się na Rovinj. Pewnie byłby jeden dzień odpoczynku w Rovinj, jeden na południe i jeden na północ. Sobota to Postojna i nocleg w Lublanie albo Grazu.
Co ciekawego można zobaczyć oprócz tego co na wszystkich stronach ? Obowiązkowo Pula + wieczorem Porec. Jaskienie sobie na pewno podarujemy.
I czy jest sens płynąć do Park Narodowy Brijuni czy przy tak krótkim pobycie podarować sobie ?
komaciek napisał(a):woojtekg napisał(a):Dziekuje wszystkim za odzew. Przez weekend trzeba będzie zglebić temat.
A może trzy istryjskie kraje? Początek we włoskiej Mugii, potem słoweńskie wybrzeże - Koper, Izola, Piran i na koniec Poreč, Rovinij i Pula.
mchrob napisał(a):Myślę że jak majówka to raczej zwiedzanie, a nie plażowanie jeszcze, więc cały interior czeka na Ciebie. Motovun, Grožnjan, Hum, Buzet to na początek a jest tego mnóstwo do zobaczenia. Brijuni bym odpuścił, chyba że czujesz titonostalgię. No i na wybrzeżu zachodnim masz jeszcze Vrsar, Novigrad i Umag - godne odwiedzenia. Jest co robić. Jest też wschodnie wybrzeże ale to już na kolejną wizytę
piekara114 napisał(a):Dla mnie malvazija to totalny nie wypał. Kilka podejść miałam, każdorazowo na nie.
Zdecydowanie wolę czerwone wina (włoskie lub domowe półsłodkie greckie), a z białych jedynie Gewürztraminer oraz polskie Novum.
piekara114 napisał(a):Dla mnie malvazija to totalny nie wypał. Kilka podejść miałam, każdorazowo na nie.
komaciek napisał(a):Słodkie czy półsłodkie to nie mój świat winny.
Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne