Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

KLUB MIŁOŚNIKÓW PÓŁWYSPU ISTRIA

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bigum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigum » 04.12.2021 21:51

No i właśnie tak bym chciał zrobić w przyszłym roku :)
bigum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigum » 05.12.2021 15:21

Mam jeszcze pytanie do bywalców Istrii, a i może całej Chorwacji.
Czy można porównać pogodę i temperaturę wody w Dalmacji albo na wyspach i na Istrii.
Wiem, że to może być trudne do porównania ale może ktoś z Was ma takie spostrzeżenia :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 05.12.2021 15:27

Wszystko zależy od frontów w danym momencie. Miałam w lipcu bardzo ciepłe morze w Poreciu i ledwie 21 st w Mlini k.Dubrovnika. Inny rok.

Inny przykład: pierwszy tydzień września plaża k. Drage, morze 26 st, rok później Srima i Murter (więc ten sam region) ten sam pierwszy tydzień września i ledwie 21,22 st.
robiz
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) robiz » 05.12.2021 15:31

bigum napisał(a):Mam jeszcze pytanie do bywalców Istrii, a i może całej Chorwacji.
Czy można porównać pogodę i temperaturę wody w Dalmacji albo na wyspach i na Istrii.
Wiem, że to może być trudne do porównania ale może ktoś z Was ma takie spostrzeżenia :)

Na to nie ma reguły.
W tym roku we wrześniu woda na Bracu była zimniejsza niż tydzień później na Istrii :papa:
mirko
Rezydent

Nieprzeczytany postnapisał(a) mirko » 05.12.2021 16:41

Adriatic,temperaturę wod:
Załączniki:
temperatura4.gif
bigum
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) bigum » 05.12.2021 17:42

:D
esox2012
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) esox2012 » 09.01.2022 15:13

Witam,

Czy moglibyście polecić ciekawe miejsca na półwyspie Istria, do zakotwiczenia na 7 dni w czarwcu z dzieciakami 3 i 8 lat.

Najbardziej zależy mi na łagodnym zejściu do plaży, w miarę bliskiej infrastrukturze: sklep, restauracje i urokliwej okolicy.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 09.01.2022 16:27

bigum napisał(a):Mam jeszcze pytanie do bywalców Istrii, a i może całej Chorwacji.

Gdy śledziłem temperaturę morza to woda na zachodnim wybrzeżu Istrii jest bardzo ciepła, często miała najwyższą temperaturę z całej Chorwacji. Morze na wschodnim wybrzeżu Istrii było zwykle znacznie chłodniejsze.

A najzimniejszą wodę z 15 wyjazdów miałem pod koniec sierpnia koło Dubrovnika.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.01.2022 16:42

bigum napisał(a):Czy można porównać pogodę i temperaturę wody w Dalmacji albo na wyspach i na Istrii.

Można się oprzeć na faktach, np. w kwestii temperatury wody, i sprawdzić średnie wieloletnie w różnych miejscach Chorwacji np. na tej stronie:
https://www.seatemperature.org/europe/croatia/
Wybierasz interesujące Cię miejsca i w tabelkach widzisz maks. i min. temp. wody w danym miesiącu.
Ale generalnie i tak będzie jak trafisz - jeśli wybierzesz rejon, gdzie akurat zawieje bora, to woda przez kilka dni będzie po prostu zimna, bez względu na statystyki.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 09.01.2022 16:45

esox2012 napisał(a):Witam,

Czy moglibyście polecić ciekawe miejsca na półwyspie Istria, do zakotwiczenia na 7 dni w czarwcu z dzieciakami 3 i 8 lat.

Najbardziej zależy mi na łagodnym zejściu do plaży, w miarę bliskiej infrastrukturze: sklep, restauracje i urokliwej okolicy.

Nie wiem, czy to spełni akurat kryterium urokliwości, ale dla dzieci na Istrii poleca się tu Fažanę. Poszukaj informacji na forum.
seba773@o2.pl
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) seba773@o2.pl » 15.01.2022 21:50

Witam, Was wszystkich serdecznie potrzebuje apartamentu 2+2 na Istrii, najlepiej w Fazanie :) w zamian moge odszukać swój swietny noclego w Baśka Voda :)
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 10.02.2022 20:00

Traktując Istrię jako geograficzną całość oto miejsca, które spełniają Twoje kryteria
na wschodnim wybrzeżu półwyspu, które jest krajobrazowo w mojej ocenie ładniejsze:
- Medveja - plaża z łagodnym zejściem do wody, żwir i otoczaki. Miejscowość niewielka, wada - dosyć ruchliwa droga za plażą, któą trochę słychać,
- Moscenicka Draga - plaża z otoczaków i żwiru, łagodne zejście do wody, ogólnie urokliwa miejscowość, niewielkie stare miasto przyczepione na skraju morza;
- Rabac - kilka plaż z czego dla dzieci najlepiej nadają się dwie, jedna przy campingu i kompleksie trzech hoteli, Maslinica beach, łagodne zejście do wody, otoczaki i żwir, daleko płytko, druga plaża przy kompleksie Girandella, żwirowa, chociaż szybciej robi się głęboko.
Na zachodnim wybrzeżu Istrii, proponuję Słowenię - w Izoli plaża Simonov, żwirowa, daleko płytko, sama miejscowość urokliwa, dodatkowo blisko piękny Piran, a w drugą stronę blisko do Włoch i można zwiedzić okolice Triestu.
komaciek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) komaciek » 10.02.2022 20:02

Traktując Istrię jako geograficzną całość oto miejsca, które spełniają Twoje kryteria
na wschodnim wybrzeżu półwyspu, które jest krajobrazowo w mojej ocenie ładniejsze:
- Medveja - plaża z łagodnym zejściem do wody, żwir i otoczaki. Miejscowość niewielka, wada - dosyć ruchliwa droga za plażą, któą trochę słychać,
- Moscenicka Draga - plaża z otoczaków i żwiru, łagodne zejście do wody, ogólnie urokliwa miejscowość, niewielkie stare miasto przyczepione na skraju morza;
- Rabac - kilka plaż z czego dla dzieci najlepiej nadają się dwie, jedna przy campingu i kompleksie trzech hoteli, Maslinica beach, łagodne zejście do wody, otoczaki i żwir, daleko płytko, druga plaża przy kompleksie Girandella, żwirowa, chociaż szybciej robi się głęboko.
Na zachodnim wybrzeżu Istrii, proponuję Słowenię - w Izoli plaża Simonov, żwirowa, daleko płytko, sama miejscowość urokliwa, dodatkowo blisko piękny Piran, a w drugą stronę blisko do Włoch i można zwiedzić okolice Triestu.
victoo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) victoo » 05.03.2022 18:11

Rabac to porażka, byłem w Chorwacji z 15 razy w najróżniejszych miejscach i ta sztuczna mieścina ma zero klimatu, stragany z chińszczyzną, ciuchcie, wszystko na odp*^*&*ol. Nawet fajnej piekarni nie znalazłem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

KLUB MIŁOŚNIKÓW PÓŁWYSPU ISTRIA - strona 17
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone