napisał(a) kaeres » 30.01.2018 10:34
Brela jest cudowna bez dwóch zdań lecz miłośnikiem aż takim to nie jestem.
Byłem do czasu aż poznałem uroki wysp oraz zatoczek na nich.
Niezaprzeczalnym urokiem Breli jest życie miejskie dla rodzin. Nie jest nudno ale też nie jest nachalnie jak w Makarskiej z wieczornymi dyskotekami.
Jest to wspaniała baza wypadowa do wielu atrakcji Dalmacji (Krka, Trogir, Split). Miejskie plaże niestety zatłoczone ale nie dziwne skoro są takie piękne jak np. Punta Rata.
Ze swojej strony polecam spokojniejszą część Breli, dzielnicę Stomaricę. Jest cisza i spokój oraz pełno mniejszych plażyczek wzdłuż niemal całego deptaka z tej dzielnicy aż do samej Breli.
Plusy:
+ widoki (góry wchodzące do morza, zachody słońca z masywem Biokovo,)
+ usytuowanie (bliskość do kilku kultowych miejsc)
+ przygotowanie turystyczne (zaplecze hotelowe, apartamentowe, place zabaw, pełno restauracji, kawiarni, itp.)
+ ładne plaże
+ niższe ceny niż w innych nadmorskich regionach Chorwacji
+ polskie menu w restauracjach
Minusy:
- tłoczek w centrum
- brak miejsc parkingowych dla przyjezdnych. A jeżeli już jest to nawet leśna serpentyna wiodąca od Jadranki do Breli jest płatna, a iść trzeba nawet 20 minut do centrum
- tłok na plażach w centrum (z dwóch stron portu oraz Punta Rata)
Podsumowując, do Breli na wczasy raczej się już nie wybiorę bo co było do zobaczenia to już zobaczyłem, a mojej rodzinie odpowiada bardziej życie wyspowe (Hvar, Pag, a jeszcze pełno wysp do zaliczenia).
Rozróżniłbym dwie Brele. Ta z centrum oraz dzielnica Stomarica. Kompletnie dwie różne odsłony tego urokliwego miasteczka.
Kto chce i lubi życie miejskie, nie przeszkadza mu tłok na plażach to oczywiście zapraszam do Breli. A jeżeli ktoś chce być blisko tego życia ale preferuje spokój wieczorami i w nocy...Stomarica.