leswac napisał(a):migchel napisał(a):Dzięki. Te już spacerkiem znalazłem wcześniej. Myślałem że jest gdzieś jakas tajna z polecenia a sprawdzone miejsce na zakup rakiji i trunków też tutaj macie? Poza tym co oferuje gospodarz? Czy rakije można dostać jako słodka z gruszek, fig itd jak na necie tłumacza czy tylko ta podstawowa z winogron?
ja zawsze kupuję w małym sklepiku na plaży w Jakiruśy. musisz minąć konoby Plima i Sirena iść dalej na zachód na plażę o nazwie Jakiruśa. tam jest coś w rodzaju dawnego ośrodka wypoczynkowego z wielką metalową starą bramą - wszystko w ruinie i nieczynne. koło tej bramy w kontenerze kobitki mają mały sklepik spożywczy i tam spytaj. ja tam zawsze zamawiam i zabieram do Polski wino, rakija i cudowna oliwa......... taka kontrabanda jak za komuny......
Morticia napisał(a):Leszku, dziękuję za odpowiedź. Smutna to historia, a jeśli rzeczywiście to ruina to nie dziwię się, że nie ma chętnych na zajęcie się tym. Chociaż miejsce jest super, przy samej plaży…
A na wcześniejszych zdjęciach, które wrzucałeś ustrzeliłeś chyba moją kwaterę z 2020r. Stomarica 14
W 2021r. niestety nie byliśmy w Chorwacji ale bardzo liczę, że w tym roku początek września spędzimy w Breli
leswac napisał(a):cześć
dzisiaj ja mam prośbę i pytanie dla osób przebywających w Breli lub do osób które będą w Breli.
zapodajcie przykładowe ceny w Breli na przykład lody, napoje, piwko jakieś jedzenie w knajpie.
tyle się mówi o tym że wszystko tak bardzo poszło w górę.....a jak jest naprawdę ???
daszma2 napisał(a):leswac napisał(a):cześć
dzisiaj ja mam prośbę i pytanie dla osób przebywających w Breli lub do osób które będą w Breli.
zapodajcie przykładowe ceny w Breli na przykład lody, napoje, piwko jakieś jedzenie w knajpie.
tyle się mówi o tym że wszystko tak bardzo poszło w górę.....a jak jest naprawdę ???
Ceny lodów w zależności gdzie Lero Beach bar w okolicach regionu Jakirusa gałka 10 kun, wspomniane tutaj Waikiki 10 kun, troszkę bliżej centrum Breli restauracja La Bomba 12 kun, ale dużo lepsze moim zdaniem niz te pierwsze dwa. W centrum Breli z tego co pamiętam też 12 kun.
Co do cen w restauracjach to myślę ze z 10-15 % wiecej niz rok temu. Piwo od 20 kun do 25 kun w zależności gdzie. Rybna plata w Plime 250 kun natomiast w La Bombie blisko 400 kun z tego co pamiętam.
Cevapcici od 75 kun do 85 kun.
W ogóle polecam restauracje La Bomba. Bardzo miła atmosfera tam jest i z tego można było zauważyć to jakiś chyba rodzinny interes. W czasie mojego pobytu często ich odwiedzaliśmy czy to na lody, czy obiad. Nie wiem, czy z tego powodu ale miałem od nich 5 gratisowych piw w tym czasie (pierwsza raz mnie taka sytuacja spotkała) oraz często zaokrąglali mi rachunek w dół np z 210 kun a płaciłem 200 kun
migchel napisał(a):Co do cen to pokrywają się z informacjami powyżej , nie wiem czy to dużo drożej niż w poprzednich latach ponieważ byliśmy pierwszy raz . Lody poza centrum 10kun , 12 kun centrum. Pizza w Jarikusa 60kun . Dorada ok 100-130 kun minimum . Ice Coffe 40kun . Piwo 20-25kun knajpa , sklep ok 12kun - Ribola .
Nam się w Breli bardzo podobało , rozpatrywaliśmy kilka miejsc i super że ostatecznie staneło na tej mieścinie.
Które regiony Chorwacji są jeszcze podobne i gdzie można celować ? Chyba górna część wybrzeża Pula/Rijeka to jest już taka bardziej urwiskowo-skalista ?