Hej!
Podpowiedzcie co robić w Breli (i okolicach) gdy pogoda nie dopisze. Jedziemy już za tydzień, a póki co pogoda mocno w kratkę, raczej taka "polska" niż "chorwacka" czyli bez upałów i z deszczem. Co prawda początek czerwca zapowiada się z lepszą pogodą czyli troche powyżej 20 stopni i raczej bez deszczu ale chcę byc przygotowany na każdą ewentualność. Temperatura morza tez nie będzie raczej taka jaką bym chciał ale i tak zamierzam korzystać z uroków Adriatyku
.
Skąd popłynąć na fish-picnic? Czy na początku czerwca są już organizowane takie wycieczki? Byliśmy ostatnio 3 lata temu, wypływaliśmy z portu przy dzielnicy Stomarica, nie byliśmy do końca zadowoleni, mozna było ten dzionek lepiej spędzic. Ale był to początek sierpnia, upał i drugi raz bym chyba wybrał plażowanie w Breli niz rejs stateczkiem na Brać. Z tym, że byliśmy wówczas tylko tydzień i tylko we dwójkę. Teraz jedziemy z synkiem (1,5 roku) oraz rodzicami żony. No i jesli pogoda ma byc taka raczej spacerowa niż plażowa to któryś z 10 dni możemy poświęcić na rejs.
Pytanie - skąd? Macie jakichś sprawdzonych ludzi? Może gdzies indziej niż Hvar (około godziny) i Brać. Może jakiś mniejszy statek (bez disco-polo
)? Czy raczej wszystko to samo, pływają w te same miejsca i ten sam klimat panuje na tych statkach?
Kolejne pytanie - co poza Brelą?
Myślałem o Dubrovniku ale kawałek jest. Może się zdecydujemy, tylko muszę to dobrze rozplanować - parking, zwiedzanie. Żona w ciąży więc też nie będziemy sobie mogli pozwolić na szaleństwa czyli całodzienne zwiedzanie. Ale może wjazd kolejką na wzgórze SRD? i spacer po starówce - muszę chyba odwiedzić odpowiedni wątek na forum
Co jeszcze byście polecali - Split, Mostar plus Blagaj? Sibenik i Krka?
- z tych miejsc odwiedziliśmy tylko Mostar i Blagaj (oraz Imotski w drodze do Bośni).
Split - nie wiem czy nie za duże miasto, pewnie problem z parkingiem i z pewnością też spoooro chodzenia. Ale w sumie blisko od Breli i jest to jedna z opcji.
Mostar - wydaje się chyba ok dla naszej ekipy, bylismy raz i nam sie podobało. Nie za duże miasto, ciekawe. Tylko muszę jakiś parking namierzyć bo ostatnio trcohę przepłaciliśmy.
Sibenik i Krka - też sporo chodzenia, no i cena wejściówki do parku Krka dosyć duża, chyba wybierzemy jednak Plitwice.
Macie może jeszcze jakieś fajne miejsca w okolicy?
Pozdrawiam