Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kłopoty z przelewem.Zamiast 130-doszło 50

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
papos
Globtroter
Kłopoty z przelewem.Zamiast 130-doszło 50

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 18.01.2009 15:15

9 01 2009 wysłałem zaliczkę 130 eu. przelewem z polbank .Po tygodniu z chorwacji dostałem potwierdzenie wpłaty 50 euro.Sprawdziłem w Polbank i z
mojego konta poszło 130 euro.Gospodarz twierdzi że dostał 50 euro.Co z tym fantem zrobic ,może ktoś miał taką sytuacje?

PAPOS
AndrzejJ.
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) AndrzejJ. » 18.01.2009 15:25

Pewnie gospodarz coś pomylił .Mozesz też poprosić swój bank o szczegóły transakcji.Bedzie tam krok po kroku komu ,kiedy i ile zostało wpłacone do banku gospodarza.Powinni Ci to wydrukować na poczekaniu.Zazwyczaj jest to jedna strona A4.
pozdrav
maniek74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) maniek74 » 18.01.2009 15:31

Polbank powinien to wyjaśnić z bankiem w Cro jaki przekaz wpłynął do właściciela
vtec
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) vtec » 18.01.2009 16:13

A co z prowizjami? Jaki wybrałeś sposób zapłaty prowizji?
Generalnie są 3 możliwości:
- wszystkie prowizje płaci nadawca,
- nadawca płaci prowizje swojego banku, a odbiorca swojego i banków pośredniczących,
- wszystkie prowizje płaci odbiorca.

Generalnie to powinieneś to wyjaśnić w Polbanku. Najlepiej niech gospodarz przyśle Ci jakieś potwierdzenie ze swojego konta, że tyle faktycznie mu wpłynęło.
papos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 18.01.2009 20:57

Wybrałem opcję ze każdy -płaci. Ale to niemożliwe aby było 80eu.prowizji.jutro wpadnę do odziału i poproszę o o ten papier.
DZięki za pomoc.
papos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 23.01.2009 10:15

papos napisał(a):Wybrałem opcję ze każdy -płaci. Ale to niemożliwe aby było 80eu.prowizji.jutro wpadnę do odziału i poproszę o o ten papięer.
DZięki za pomoc.

Dopiszę dalszy ciąg tej historii:

19 01 udałem się do POLBANKU i poprosiłem o Historie transakcji .Poinformowano mnie że muszę złożyć wniosek i jutro otrzymam historie .
Wcześniej chciaŁEM ZAŁATWIĆ TO TELEFONICZNIE .ale niebyło można.Do banku mam 20 km.DO dzisiaj niemam tego wyciągu mimo że kilkakrotnie dzwoniłem do banku ,wczoraj nawet interweniowałem w centrali banku.Gospodarz takie dokumenty z chorwacji przysłał mi na drugi dzień wynika z nich że z wysłanych 130 euro na konto wpłynęło 80 euro ,a pozostała kwota gdzieś wyparowała.Wyglda na to że za przelanie 80 eu{WYSłAłem 130, ale dotarło 80] POLBANK skasował mnie 50 euro + 10 zł za przelew .

Ludzie czy niewiecie gdzie złożyć skargę na taki BANK?????

Papos
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.01.2009 10:23

papos napisał(a):Gospodarz takie dokumenty z chorwacji przysłał mi na drugi dzień wynika z nich że z wysłanych 130 euro na konto wpłynęło 80 euro ,a pozostała kwota gdzieś wyparowała.Wyglda na to że za przelanie 80 eu{WYSłAłem 130, ale dotarło 80] POLBANK skasował mnie 50 euro + 10 zł za przelew .

Gospodarz dostał w końcu 50 czy 80?

Papos, upewniałeś się przed całą operacją ile Cię to będzie kosztować? Poprosiłeś żeby Ci powiedzieli jasno i dużymi literami jakie są wszystkie opłaty, prowizje itp? Jeśli tyle biorą to bym im podziękował i zrezygnował, a jak Ci o czymś nie powiedzieli to jest sprawa na jakiś sąd konsumencki. Tak czy inaczej życzę wydarcia im ukradzionej kasy z gardła :)
Nie mam w tym doświadczenia bo nie musiałem korzystać ale poszukaj w sieci gdzie masz najbliższy Polubowny Sąd Konsumencki, jakby bank dalej robił trudności to może tam przedstaw sprawę i Ci doradzą co dalej.
pzdr
papos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 23.01.2009 10:32

zawodowiec napisał(a):
papos napisał(a):Gospodarz takie dokumenty z chorwacji przysłał mi na drugi dzień wynika z nich że z wysłanych 130 euro na konto wpłynęło 80 euro ,a pozostała kwota gdzieś wyparowała.Wyglda na to że za przelanie 80 eu{WYSłAłem 130, ale dotarło 80] POLBANK skasował mnie 50 euro + 10 zł za przelew .

Gospodarz dostał w końcu 50 czy 80?

Papos, upewniałeś się przed całą operacją ile Cię to będzie kosztować? Poprosiłeś żeby Ci powiedzieli jasno i dużymi literami jakie są wszystkie opłaty, prowizje itp? Jeśli tyle biorą to bym im podziękował i zrezygnował, a jak Ci o czymś nie powiedzieli to jest sprawa na jakiś sąd konsumencki. Tak czy inaczej życzę wydarcia im ukradzionej kasy z gardła :)
Nie mam w tym doświadczenia bo nie musiałem korzystać ale poszukaj w sieci gdzie masz najbliższy Polubowny Sąd Konsumencki, jakby co to może tam przedstaw sprawę i Ci doradzą co dalej.
pzdr

Dotarło 80 ,zle odczytałem wiadomośc [słabo z angielskim]Przed złożeniem przelewu pytałem okoszty.Pracownik poinformował mnie że to 1% ale nie mniej niż 10 zł. Poza tym ten przelew wypełniał pracownik banku który też tak twierdził.Zrozumiałbym sytuację gdyby do Chorwacji dotarło 130 eu. a tam bank sciąga np 50 eu.
zawodowiec
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) zawodowiec » 23.01.2009 10:43

Złożyłeś już ten pisemny wniosek? Taka niestety jest normalna praktyka że wszystko będziesz musiał składać na piśmie, może późniejsze skargi też, i na odpowiedź czekać parę dni (jak dobrze pójdzie). Trzymaj kopie wszystkiego na wypadek dalszego szarpania z nimi.

papos napisał(a):Zrozumiałbym sytuację gdyby do Chorwacji dotarło 130 eu. a tam bank sciąga np 50 eu.

Dlatego pytałem czy na początku ich zapytałeś o wszystkie koszty po drodze, prowizje chorwackiego banku też miałem na myśli. Na zdrowy rozum pracownik powinien Ci o tym powiedzieć nawet nie pytany wprost, ale wiesz jak jest z ludźmi, nie chce im się, nie wiedzą, albo wiedzą ale mają w tym interes żeby Ci nie powiedzieć. Dlatego lepiej o wszystko pytać od razu.

Powodzenia! :)
papos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 23.01.2009 10:50

zawodowiec napisał(a):Złożyłeś już ten pisemny wniosek? Taka niestety jest normalna praktyka że wszystko będziesz musiał składać na piśmie, może późniejsze skargi też, i na odpowiedź czekać parę dni (jak dobrze pójdzie). Trzymaj kopie wszystkiego na wypadek dalszego szarpania z nimi.

papos napisał(a):Zrozumiałbym sytuację gdyby do Chorwacji dotarło 130 eu. a tam bank sciąga np 50 eu.

Dlatego pytałem czy na początku ich zapytałeś o wszystkie koszty po drodze, prowizje chorwackiego banku też miałem na myśli. Na zdrowy rozum pracownik powinien Ci o tym powiedzieć nawet nie pytany wprost, ale wiesz jak jest z ludźmi, nie chce im się, nie wiedzą, albo wiedzą ale mają w tym interes żeby Ci nie powiedzieć. Dlatego lepiej o wszystko pytać od razu.

Powodzenia! :)

19 01 złożyłem wniosek i do tej chwili niemam żadnej odpowiedzi mimo że kilkakrotnie interweniowałem w oddziale i nawet w centrali.
paolooo
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) paolooo » 03.02.2009 13:35

tzw.......wyższa kultura bankowości

8O 8O
papos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) papos » 03.02.2009 21:01

Uzupełniając'{miesiąc] to do dzisiaj niemam tej hisrori przelewu.Jutro składam relamację w POLBANKU ,i "poproszę" o zwrot 50 euro jak również kosztów poniesionych przez gospodarza ,bo przelew moim zdaniem nie został zrealizowany

papos :evil:

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne