Jesteśmy 9ty dzień, w villa Rosanda w Staniči, ale z pewnością ostatni raz

Generalnie widzimy, że Polak to chyba najgorsze zło, natomiast Niemców niemal po rękach całują.
Macieywr napisał(a):Dzięki wielkie za odpowiedź.
Jesteśmy 9ty dzień, w villa Rosanda w Staniči, ale z pewnością ostatni razna 11 dni pobytu, właściciel daje limit 30h na klimatyzację (karta do włącznika na kartę chip).
Generalnie widzimy, że Polak to chyba najgorsze zło, natomiast Niemców niemal po rękach całują.
Macieywr napisał(a):Dzięki wielkie za odpowiedź.
Jesteśmy 9ty dzień, w villa Rosanda w Staniči, ale z pewnością ostatni razna 11 dni pobytu, właściciel daje limit 30h na klimatyzację (karta do włącznika na kartę chip).
Ale aby zapobiec takim sytuacjom stosuje się odcięcia z klimy: w drzwiach balkonowych i oknach jest czujka (bardzo prosta, blaszka i drucik) i jak są niedomknięte to nie podaje prądu do klimy. Takie rozwiązania są często w hotelach, ale i w Chorwacji kilka razy też się z tym spotkałam, w Grecji często. Inna opcja to uruchamianie prądu na kartę, która jest przy kluczach (to już jest mega popularne rozwiązanie).Bravik napisał(a):Jeśli zamiast zamknąć okna i opuścić żaluzje, ludzie zostawiają włączoną klimę po to, by wrócić do schłodzonego pomieszczenia, to pewne reakcje właścicieli kwater, zwłaszcza w przypadku gdy cena klimy wliczona jest w cenę ogólną, wcale mnie nie dziwią.
piekara114 napisał(a): Ale aby zapobiec takim sytuacjom stosuje się odcięcia z klimy: w drzwiach balkonowych i oknach jest czujka (bardzo prosta, blaszka i drucik) i jak są niedomknięte to nie podaje prądu do klimy.
piekara114 napisał(a): Inna opcja to uruchamianie prądu na kartę, która jest przy kluczach[i] (to już jest mega popularne rozwiązanie).
Bravik napisał(a):A co zapobiega odcięciu klimy, gdy okna i balkony są pozamykane, blaszki i drucikipozwierane, a gość postanowił zostawić klimatyzację włączoną.
krzychu_72 napisał(a):
System z kartą, po wejściu do apartamentu wkładasz kartę do czytnika i zostaje odblokowana elektryczność. Karta otwiera też drzwi do apartamentu, więc nie zostawisz jej w środku. Tak jak w hotelu. Mieliśmy coś takiego w Tucepi w apartamencie w 2019 r.
Bravik napisał(a):piekara114 napisał(a): Ale aby zapobiec takim sytuacjom stosuje się odcięcia z klimy: w drzwiach balkonowych i oknach jest czujka (bardzo prosta, blaszka i drucik) i jak są niedomknięte to nie podaje prądu do klimy.
A co zapobiega odcięciu klimy, gdy okna i balkony są pozamykane, blaszki i drucikipozwierane, a gość postanowił zostawić klimatyzację włączoną.
Na marginesie - jakie blaszki i druciki? Kto instaluje takie pożaro-twórcze badziewie? W kraju, gdzie ze strachu przed pożarem nie wolno zrobić grilla na plaży
croner napisał(a):To, że czegoś nie znasz lub nie rozumiesz, nie oznacza, że coś jest głupie...
croner napisał(a):Podobnie działają systemy alarmowe.
croner napisał(a): A działająca klima w zamkniętytm pomieszczeniu (okna i drzwi balkonowe), wyłączy się przy pomocy choćby prostego termostatu, po osiągnięciu zadanej temperatury. Nie uda się przy głupim otwarciu okna lub drzwi...
Kogo masz na myśli?ApropoDefacto napisał(a):Wcale mnie to nie dziwi, co raz więcej robi się centusiów (...)
Bravik napisał(a):croner napisał(a):To, że czegoś nie znasz lub nie rozumiesz, nie oznacza, że coś jest głupie...
Choć z racji wyuczonego zawodu wiem, jak działają wszelkiego rodzaju czujniki reagujące na temperaturę, to po przeczytaniu tego opisu zacząłem się zastanawiać: - A może coś przeoczyłem?croner napisał(a):Podobnie działają systemy alarmowe.
Dzięki łaskawco za wykład. Systemy alarmowe na blaszkę i drucik? Chyba w domku dla lalek. I to tych z XIX wieku.
Bravik napisał(a):piekara114 napisał(a): Ale aby zapobiec takim sytuacjom stosuje się odcięcia z klimy: w drzwiach balkonowych i oknach jest czujka (bardzo prosta, blaszka i drucik) i jak są niedomknięte to nie podaje prądu do klimy.
A co zapobiega odcięciu klimy, gdy okna i balkony są pozamykane, blaszki i drucikipozwierane, a gość postanowił zostawić klimatyzację włączoną.
Na marginesie - jakie blaszki i druciki? Kto instaluje takie pożaro-twórcze badziewie? W kraju, gdzie ze strachu przed pożarem nie wolno zrobić grilla na plaży?
@ croner,croner napisał(a):(...) bo sam pytałeś o techniczne aspekty klimy (...)Bravik napisał(a):A co zapobiega odcięciu klimy, gdy okna i balkony są pozamykane, blaszki i drucikipozwierane, a gość postanowił zostawić klimatyzację włączoną.