Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

klimatyzacja

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
asia148
Autostopowicz
klimatyzacja

Nieprzeczytany postnapisał(a) asia148 » 24.01.2007 12:18

mam pytanie. wyjezdzam na poczatku lipca do chorwacji czy bedzie potrzebna klimatyzacja w pokoju?
staniław
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) staniław » 24.01.2007 13:38

Trudno powiedzieć. To zależy od pogody.
Pozdrawiam
Adam,K
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Adam,K » 24.01.2007 15:18

Ja już bez klimy nie pojadę. Za każdym razem miałem pogodę i w nocy nie potrafiłem spać z gorąca. W tym roku już na mnie czeka klima. :D
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 24.01.2007 15:48

Na pięć wyjazdów tylko raz miałam klimatyzację w apartamencie- po prostu nie było jej na wyposażeniu pokoju ale jakos szczególnie nie ucierpiałam. termin zawsze lipiec,sierpień.
Moje zdanie jest takie-jak nie ma pogody to klima nie jest potrzebna a jesli jest pogoda to najmniej jesteś w domku tylko plażujesz.
Dobrze by było zeby apartament miał jakis tarasik.
Podkreślam ze jest to moje zdanie ja należę do zmarzluchów stąd tez pewnie takie podejście- mój mąż uważa inaczej
pozdrawiam
madzia1981
krzychu_72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzychu_72 » 24.01.2007 17:26

madzia1981 napisał(a):Moje zdanie jest takie-jak nie ma pogody to klima nie jest potrzebna a jesli jest pogoda to najmniej jesteś w domku tylko plażujesz.

Dwa lata temu mieliśmy klimę, rok temu nie. Gdy mieliśmy klimę czasami ją włączaliśmy, sypialnie się schłodziły i było OK. Natomiast w zeszłym roku w drugiej połowie czerwca był taki czad, że nie można było zasnąć o 11-12 w nocy, bo tak było gorąco. Wtedy nie można być jak najmniej w domku, tylko człowieka "trafia", że nie może zasnąć. Dzięki temu zrozumiałem, że jeśli pojadę kolejny raz, to koniecznie klima. Lubię jak jest gorąco, ale gdy jest tak gorąco, że nie można zasnąć to już niekoniecznie. Ale jak napisała Madzia, jak kto lubi.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 24.01.2007 17:32

Raz było bez klimy i to było ostatni raz :) Teraz tylko z klimą bo na to że nie będzie pogody to nie liczę.Za klimę zazwyczaj jest dopłaty 5 ojro i ja nie myślę na tym oszczędzać.Zrobisz jak uznasz za właściwe ,lecz polecam jest to komforcik :lol: Pozdrawiam :papa:
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 24.01.2007 18:57

Dla mnie klima od ostatniego pobytu zrobiła się bardzo istotna, bez porównania był pobyt w pokoju, w którym można było spokojnie zasnąć zamiast przewracać się z boku na boku z powodu gorąca. :wink:
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 24.01.2007 19:50

a ja klimę miałem w Cro raz , 5 razy nie i wcale nie żałuję - zabieram ze sobą mały wentylatorek i wystarcza. Z klimy trzeba też umieć korzystać żeby po 2-3 dniach nie było konieczne zabieranie na plażę zbiorczego opakowania chusteczek higienicznych.

Ps. Należę do grupy zimorodków - atest do -55 stC :wink: Jakoś w Cro te upały inne :lol:
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 24.01.2007 19:53

Upały inne to fakt ale noce też inne (znacznie cieplejsze).
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.01.2007 21:26

No tak, kazdy chce miec klimę. Bez klimy to już "wiocha". Chyba nie czytaliście artykułu na temat klimatyzacji, tej którą wszyscy mamy na myśli. W super hotelach budowanych obecnie w państwach "ciepłych" ( chodziło o Egipt) zakłada się jakąś klimatyzację oparta na naturalnym schładzaniu. Obecna klimatyzacja jest więcej szkodliwa dla zdrowia niż przynosi korzyści. To samo dotyczy samochodów, najlepsza klimatyzacja w samochodzie,...... to kabriolet. O tym każdy powinien wiedzieć. Dla wyjaśnienia, aby mnie nie posądzono o stroniczość........ w samochodzie klimę posiadam i nie czuje sie z tego powodu zbyt szczęśliwy, wystarczy mieć owiewki, szyberdach i jest wspaniale. W pokojach hotelowych również klima bywała ( na kampingu nigdy nie byłem - nie korzystam z tej formy) . Jeśli jest staram się jej nie włączać. Żadna to wspaniałość. Moja rada aby nie było problemu ze snem, późnym popołudniem lub nawet wieczorem korzystac z uroków chorwackiego morza, po prostu się kąpać. Organizm się schłodzi i już po problemie.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 24.01.2007 21:33 przez woka, łącznie edytowano 1 raz
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 24.01.2007 21:30

Ale tu nikt nie pisał, że bez klimy to już "wiocha". Pozdrawiam.
woka
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) woka » 24.01.2007 21:36

Tekla napisał(a):Ale tu nikt nie pisał, że bez klimy to już "wiocha". Pozdrawiam.

Owszem, nikt tak nie pisał. Jednak posty są o zabarwieniu, że teraz tylko klima, że klima to standard.
krzysio21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysio21 » 24.01.2007 22:03

woka napisał(a):
Tekla napisał(a):Ale tu nikt nie pisał, że bez klimy to już "wiocha". Pozdrawiam.

Owszem, nikt tak nie pisał. Jednak posty są o zabarwieniu, że teraz tylko klima, że klima to standard.

Korzystanie ze wszystkich zdobyczy cywilizacji jest dla ludzi umiejących z nich korzystać .Czy bez klimy to ,,wiocha'' ,jednak chyba nie bo w moim przypadku jadę na wiochę żeby odpocząć a klima to taki miły dodatek dla podkreślenia super wypoczyku w warunkach które są nam bliższe niż upał 30 st.Nikt tu nie pisze że w mieszkaniu ma być 18 czy 20 st,lecz miło jest usiąść w pokoju gdzie jest np 25st :) Rozmawiamy tu chyba czy warto ją mieć czy nie i to powinno być naj.Pozdr
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 24.01.2007 23:32

Nigdy nie mieliśmy klimy w pokoju w którym mieszkaliśmy. Ja uwielbiam gorąco , na św Ilja o 12 w południe gdzie jest z 45 C czuję się świetnie. Ale spanie to już inna inszość. Jak jest bardzo gorąco - śpię na tarasie albo czasem idę nad morze. Co do auta , kabrio nie mam i nie miałem , więc nie wiem jak to jest. Mam teraz auto z klimą i uważam , że jest to dobrodziejstwo , tylko trzeba ją odpowiednio używać. Owiewki to nie to samo. Miałem i przetestowałem. A czy bez klimy to wiocha? Nie wydaje mnie się :D Wiocha to pantofle z szyszkami do krótkich spodenek i skarpetki elastiki podciągnięte na maxa , albo picie polskiego piwa zabranego ze sobą na wyjazd bo tańsze od miejscowego:D
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 25.01.2007 00:14

Sławomir Wocial napisał(a):Nigdy nie mieliśmy klimy w pokoju w którym mieszkaliśmy. Ja uwielbiam gorąco , na św Ilja o 12 w południe gdzie jest z 45 C czuję się świetnie. Ale spanie to już inna inszość. Jak jest bardzo gorąco - śpię na tarasie albo czasem idę nad morze. Co do auta , kabrio nie mam i nie miałem , więc nie wiem jak to jest. Mam teraz auto z klimą i uważam , że jest to dobrodziejstwo , tylko trzeba ją odpowiednio używać. Owiewki to nie to samo. Miałem i przetestowałem. A czy bez klimy to wiocha? Nie wydaje mnie się :D Wiocha to pantofle z szyszkami do krótkich spodenek i skarpetki elastiki podciągnięte na maxa , albo picie polskiego piwa zabranego ze sobą na wyjazd bo tańsze od miejscowego:D

THE BEST Sławciu :wink:
Następna strona

Powrót do Pogoda i klimat

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone