Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

klimatyzacja

Wybieracie się do Chorwacji, ale macie wątpliwości odnośnie pogody? Czy nie będzie za zimno lub za gorąco? Jak inni znieśli chorwacki klimat?
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 25.01.2007 01:25

Sławomir Wocial napisał(a):Wiocha to pantofle z szyszkami do krótkich spodenek i skarpetki elastiki podciągnięte na maxa , albo picie polskiego piwa zabranego ze sobą na wyjazd bo tańsze od miejscowego:D

Haha właśnie się raczę łódzkim porterkiem na holenderskiej ziemi...
...ale los mnie tu rzucił i spędzam tu większość roku więc mi wolno czasem robić wiochę :D chociaż piwka z miejscowych małych browarków równie dobre. A w Chorwacji tylko Karlovacko, Velebitsko, domaće vino i rakija...

A do rzeczy, w bryce nie mam klimy i mój organizm tego nie potrzebuje, dobrze znoszę jazdę w upale, co innego moja połówka - zaklina się że na południe więcej nie pojedzie bez klimy :)
Zimą, szczególnie na długich trasach, też wolę jechać w kurtce i rękawicach ale z zimnym nawiewem na mordę - przynajmniej nie przykimam za kółkiem.

Co do spania na miejscu to jestem campingowiec i też dobrze śpię w upale. W apartmanach bez klimy też zdarzało się spać i dobrze było.

Ale to tylko moje odczucia. Klima jest dla ludzi tylko trzeba umieć z niej korzystać, jak pisali przedmówcy. Inna sprawa że jak cały świat jej używa to dla naszej małej planety to nie jest zbyt zdrowe...
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.01.2007 02:53

Haha właśnie się raczę łódzkim porterkiem na holenderskiej ziemi...

jeśli pijesz bo lepsze to ok , jeśli pijesz bo tańsze to wiocha , o to mi chodziło!!! :D :D Pozdrav!!
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 25.01.2007 09:43

Bo bardzo go lubię i mi dom przypomina :D
pozdrav!
Tekla
Croentuzjasta

Postnapisał(a) Tekla » 25.01.2007 10:06

O jejku chłopcy tyle hałasu o nic. :wink:
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 25.01.2007 12:03

Sławomir Wocial napisał(a):Nigdy nie mieliśmy klimy w pokoju w którym mieszkaliśmy. Ja uwielbiam gorąco , na św Ilja o 12 w południe gdzie jest z 45 C czuję się świetnie. Ale spanie to już inna inszość. Jak jest bardzo gorąco - śpię na tarasie albo czasem idę nad morze. Co do auta , kabrio nie mam i nie miałem , więc nie wiem jak to jest. Mam teraz auto z klimą i uważam , że jest to dobrodziejstwo , tylko trzeba ją odpowiednio używać. Owiewki to nie to samo. Miałem i przetestowałem. A czy bez klimy to wiocha? Nie wydaje mnie się :D Wiocha to pantofle z szyszkami do krótkich spodenek i skarpetki elastiki podciągnięte na maxa , albo picie polskiego piwa zabranego ze sobą na wyjazd bo tańsze od miejscowego:D

Napisałem "wiocha", miałem na mysli oczywiście że to niewypada, że niemodne, że zbyt ubogie , że .... etc. Wiadomo o co chodziło. Jeżeli chodzi o moją skromną osobę, to nigdy by mi do głowy nie przyszło robić z tego larum, ba nigdy nie zwracałem na klime nawet najmniejszej uwagi. Czasem była w pokoju ale tylko z tego powodu ... że była. Osobiście nie przepadam za nią, swobodnie i bez żadnych problemów bez niej się czuję. W samochodzie bez klimy - żadnego problemu, żadnego ( był taki czas ale i teraz często jej nie włączam - jest bo jest). ............. Teraz z innej beczki, starsi CRO pamiętają czasy. Niektórzy maluchami jechali 2 dni. Nikt nawet o klimie nie marzył.
.......... Sławek piszesz, że "wiocha" to krajowe piwo pić na CRO "bo tańsze". Sławek, uważaj co piszesz !!!!!!! Jak to przeczytają osoby z kempingu, masz mocno przechlapane. Wiozą całe bagażniki przeróżności.
Leszek Skupin
Weteran

Postnapisał(a) Leszek Skupin » 25.01.2007 12:44

Raz na campingu widziałem jak Szwedzi rozstawiali namiot na którym był napis Aircooler - co to znaczy :?: czy to był namiot klimatyzowany :?: Zaznaczę, że namiot ten był pompowany przez sprężareczkę nie było w nim żadnych rurek 8O . Co prawda Aircooler to nie to samo co Aircondition ale może jakoś się w nim powietrze schładzało :?: Czy coś takiego :roll:

Spotkaliście się z czymś takim :?:
Ostatnio edytowano 25.01.2007 18:52 przez Leszek Skupin, łącznie edytowano 1 raz
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.01.2007 14:08

Sławek piszesz, że "wiocha" to krajowe piwo pić na CRO "bo tańsze". Sławek, uważaj co piszesz !!!!!!! Jak to przeczytają osoby z kempingu, masz mocno przechlapane. Wiozą całe bagażniki przeróżności.

Czy na kempingu czy w "apartamencie" - co to za różnica. Dla mnie żadna. Ja też zabieram ze sobą lodówkę turystyczną a w niej niezbędne rzeczy , takie jakich nie ma w Cro. Ale na pewno nie mam tam browca bo tańszy o zeta od miejscowego. Jeśli ktoś pije tylko takie a takie i ma ze sobą - proszę bardzo.Chodzi mi o powód posiadania browca :)
woka
Koneser

Postnapisał(a) woka » 25.01.2007 18:17

Zaczynam się tutaj czuć jak intruz. Ja nic nie zabieram ze sobą, tzn. zawsze jedna konserwa tak na wszelki wypadek, jakby co złego sie przytrafiło ( jak do tej pory ..odpukać).
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 25.01.2007 18:38

Ludzie, juz tyle razy to walkowalismy, niech kazdy zabiera albo nie zabiera co mu sie zywnie podoba, zyjemy w wolnym swiecie. Jak ktos lubi to niech wiezie ciezarowke pyr a jak ktos inny ma taka wole to niech jedzie tylko w jednym ubraniu i karta bankowa w kieszeni :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.01.2007 19:01

Nikt nikomu nie zabrania zabierania ciężarówki ziemniorów. Mówimy tylko o tym co kto o tym myśli.
pietro
Cromaniak

Postnapisał(a) pietro » 25.01.2007 19:53

nie ma to jak zimne Karlovacko na hrvatskiej ziemi....nigdzie i nigdy nie smakuje tak jak tam - po prostu liczy sie klimat
odnośnie klimatyzacji to jest super wynalazek ale w Cro jeszcze nigdy nie testowałem w apartmanie,wystarczał wentylator albo nocna kąpiel -albo zimne Karlovacko :D
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.01.2007 19:58

wystarczał wentylator albo nocna kąpiel -albo zimne Karlovacko icon_biggrin.gif

Pietro , a co myślisz o takim zestawie : nocna kąpiel a potem zimne Karlovacko przy wentylatorku!!
zawodowiec
Cromaniak

Postnapisał(a) zawodowiec » 25.01.2007 20:13

Testowalem taki zestaw - wieczorna kapiel, zimne Karlovacko i bura dujaca z Velebitu zamiast wiatraczka. Bardzo dobrze chlodzi :lol:
pietro
Cromaniak

Postnapisał(a) pietro » 25.01.2007 20:26

Sławomir Wocial napisał(a):
wystarczał wentylator albo nocna kąpiel -albo zimne Karlovacko icon_biggrin.gif

Pietro , a co myślisz o takim zestawie : nocna kąpiel a potem zimne Karlovacko przy wentylatorku!!

tylko jak ktoś cherlawy to katarek na drugi dzień jak nic..... :lool:
Bocian
zbanowany

Postnapisał(a) Bocian » 25.01.2007 20:29

Toć nie ma w śród nas cherlawych , same chłopy na schwał!!! :oczko_usmiech: :oczko_usmiech:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pogoda i klimat