Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klify Chorwacji - Konavoske stijene

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 23.07.2014 11:53

te kiero napisał(a):
ana588 napisał(a):Hej, a czy samochód można zostawić w bezpiecznym miejscu przed pieszą wedrówka do morza?? Jest jakis parking?

ita napisał(a):jest gdzie zostawić samochód, ale trudno to nazwać parkingiem, taki dziki parking :roll:

to chyba to

dzięki, google eartha już przeanalizowałam 5 razy , tak też się domysliłam, że gdzieś tu, bo od tego punktu mapa pokazuje już tylko pieszą drogę.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.07.2014 12:13

Alek70 napisał(a):Z informacji które udało mi się znaleźć w necie i z czeskiej strony (wiadomości jest mało a i o relacje innych trudno) dowiedziałem się że Konavoske stijene to najdłuższy pas klifu na wybrzeżu CRO ciągnie się na długości ok 20 km a wysokość dochodzi miejscami do 300m ale średnio sięga 150

Piękne miejsce, choć nie miałem jeszcze okazji odwiedzić.

Tylko tak z czystej ciekawości się zastanawiam nad podaną wysokością klifu, bo w ubiegłym roku jadąc przez słoweńskie wybrzeże, odwiedziłem Płw. Strunjan, na którym znajduje się - jak podają - najwyższy klif nad Adriatykiem, gdzie wysokość brzegu dochodzi do 80 metrów.

Może ktoś potrafi to zweryfikować :?: :wink:
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 23.07.2014 17:08

Posiłkowałem się danymi z tej strony http://www.chorvatsko.cz/tema/konavst.html i na tamten czas nic innego nie udało mi się znaleźć. Pozdrav.
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.07.2014 18:21

Mniejsza o wysokość. Piękne miejsce i wydaje mi się, że klify Konavoske Stijene są bardziej atrakcyjne od tych na słoweńskim wybrzeżu. :wink:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 24.07.2014 06:24

Alek70 napisał(a):Posiłkowałem się danymi z tej strony http://www.chorvatsko.cz/tema/konavst.html i na tamten czas nic innego nie udało mi się znaleźć. Pozdrav.

ładnie i w miarę dokładnie opisany dojazd od Cavtatu itp thx za linkę
rocker
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rocker » 28.07.2014 07:41

Byłem. Ogólnie mimo wszystko trzeba się nabłądzić w Popovici gdyż jest tam labirynt mniejszych uliczek. Gdy już się zaparkuje auto, jest kawałek do zejścia.
Klify tam na oko mają jakieś 30-40m i jeden minus (przynajmniej dla mnie) to brak cienia. Ogólnie żarówa daje czadu cały dzień tam i nie ma się jak ukryć. I chyba z roku na rok miejsce coraz bardziej popularne, 3 lata temu było tam z nami paru miejscowych, dwa lata temu już widziałem więcej osób w tym turyści.
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 29.07.2014 13:38

Byłam wczoraj, po wjeździe do Popovici trzeba zaraz odbić w prawo w lasek pod górę i asfaltem dojechać do parkingu po lewej mijając boisko.
Klify przepiękne a fale bajka, ogromne i pieniste. Woda cieplutka, tylko strasznie duszno, zero ruchu powietrza. Najlepiej siedzieć w wodzie.

Poza nami było ze 4 auta a plaża całkiem długa. Przy wjezdzie do wsi nie zauważyłam tablicy informacyjnej która wcześniej była. Chyba zaczynają chronić to miejsce :-o
desperadek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) desperadek » 29.07.2014 14:18

rocker napisał(a):Klify tam na oko mają jakieś 30-40m i jeden minus (przynajmniej dla mnie) to brak cienia. Ogólnie żarówa daje czadu cały dzień tam i nie ma się jak ukryć.
My się chowaliśmy w jaskini razem z tubylcami. Ale jak się popatrzyło na "strop" jaskini to trochę strach był :)
Doman73
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doman73 » 29.07.2014 19:17

Piękne miejsce. Mało ludzi. Byłem i polecam.
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 30.07.2014 06:49

gusia-s napisał(a):Klify przepiękne a fale bajka, ogromne i pieniste. Woda cieplutka, tylko strasznie duszno, zero ruchu powietrza. Najlepiej siedzieć w wodzie.

No to nam trafiły się warunki wręcz idealne, były i fale i wiatr i ciepła woda, temp. coś kole 30 st. zupełnie nieodczuwalna pod klifem :D
gusia-s napisał(a):Przy wjezdzie do wsi nie zauważyłam tablicy informacyjnej która wcześniej była. Chyba zaczynają chronić to miejsce :-o

...albo jakiś "obuz" zdjął :oczko_usmiech:
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 30.07.2014 07:51

po Waszych wpisach już się doczekać nie mogę,
myślę że trafię bez problemu, navi Be-on-road widzi tę dróżkę do boiska
ita
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ita » 30.07.2014 08:06

w Popovici skręca się w stronę klifów zaraz za taką starą opustoszałą knajpą czy bistrem, z tego co pamiętam to widać bo ostały się przykurzone reklamy pepsi :mrgreen: bystre oko wypatrzy :)

my tam zawsze trafialiśmy na mega patelnię, bez fal z ciepłą wodą.

Przy drugiej tablicy informacyjnej zaczyna się ścieżka edukacyjna (poućna staza) idzie się nią w lesie i schodzi przy klifach dalej tą za plażą, do tego miejsca dojście tylko tą ścieżką w lesie, fajne miejsce na foty :roll: no i tam to już człowieka trudno spotkać ;)
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 30.07.2014 08:15

Po wjeździe do Popovići jest taka tablica (dość mała więc można przegapić)

_DSC0547.jpg

po skręcie pojawia się jeszcze raz info (wielkość mikroskopijna :wink: ) już tylko z napisem Poučna staza
po dojechaniu do takich tablic

_DSC0609.jpg

skręcamy na Pasjača beach (prawo) .... dalej droga sama prowadzi :D
ana588
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ana588 » 31.07.2014 13:10

ale to dobrze, że jest to forum, ;-))))) zamierzam tam być i narobić pięknych zdjęc, juz sie nie moge doczekać;d;d;d
Marceli Szpak
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marceli Szpak » 03.08.2014 21:01

Witajcie,
Faktycznie przecudna jest ta plaża oraz oczywiście dojście do niej.
Poniżej kilka naszych zdjęć oraz film z zejścia na plażę (sorry za jakość, nie wzięliśmy statywu do kamery, dlatego wstrząsy usunął algorytm YouTube lecąc po jakości...)
Pełny opis wizyty na plaży Pasjača znajdziecie na naszym blogu: http://crolove.pl/konavoske-stijene-str ... -dalmacji/

wideo:

Fotki:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

Klify Chorwacji - Konavoske stijene - strona 5
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies