napisał(a) sneer » 11.12.2016 17:57
Przed tegorocznymi wakacjami pytałem na forum o Klek, niestety jako, że miejsce to nie było zbyt popularne wśród forumowiczów, zebrałem niewiele informacji. Aby pomóc osobom, które w przyszłości zainteresują się Klekiem postanowiłem krótko Klek wypunktować i zilustrować to garścią fotek.
No to punktujemy:
- urokliwe położony z fajną wysepką z kościółkiem w tle
- na miejscu kawiarnia, kilka knajpek (raczej przeciętnych)
- piekarnia
- 3 sklepy (w jednym z nich można bez problemu wymienić euro)
- stoiska z zacnymi trunkami / owocami / specjałami ulokowane w podwórzach u niektórych gospodarzy
- poczta
- naprawdę świetny fish piknik organizowany na łajbie "Lipa Moja" z biesiadą na wysepce Otok Života
- Klek jest położony bezpośrednio przy przejściu granicznym z BiH (które można oglądać w oddali podczas plażowania), w nocy widać światła oddalonego o kilka km Neum
- bliskość Neum to bez wątpienia wielki atut, jeździliśmy tam co 1-2 dni - ogrom świetnych knajp, dużo taniej w sklepach i zupełny brak problemu z kupnem alkoholi własnej roboty (nie muszą się z tym (jeszcze) chować, tak jak Chorwaci).
Jeśli chodzi o minusy. Słabo z poruszaniem się autem, słabo z miejscami parkingowymi (choć to problem całej prawie nadmorskiej Chorwacji), nie jest tam też tak sterylnie czysto jak np. w Breli. Klek otacza również magistrala, co może niektórym przeszkadzać, ale dla nas nie było problemem (a nawet fajnie się obserwowało wieczorami, siedząc na tarasie, światła aut jadące do / z BiH, co ilustruje ostatnie zdjęcie).

Ostatnio edytowano 25.02.2017 14:35 przez
sneer, łącznie edytowano 4 razy