Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Klek

W Chorwacji jest mnóstwo wartych zobaczenia miejsc. Zwiedzanie lub wypoczynek, albo i jedno, i drugie? Byłeś gdzieś lub chcesz się dowiedzieć czegoś od innych? To właśnie tutaj możesz to zrobić.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Postnapisał(a) alladyndelscorcho » 13.01.2012 23:06

adamgcko napisał(a):
Kaska1207 napisał(a):Mam pytanie odnośnie miejscowości Klek.Zastanawiamy się nad regionem na zbliżające się wakacje.To dobra baza wypadowa do ciekawych miejsc.Interesuje mnie jednak miejscowość.Wybieramy się na przełomie sierpnia i września.Jak wyglądają plaże,czy nie jest tłoczno,czy jest gdzie zrobić zakupy,czy coś zjeść.Jak ogólnie te tereny?Warto zatrzymać się tam,czy lepiej jechać na Peljesac?

W Kleku byliśmy w tym roku , przełom czerwca i lipca. Miejscowość może zaoferować spokój , dwa sklepy : jeden większy samoobsługowy i mniejszy , kram z akcesoriami na plażę , restauracje : byliśmy w jednej nad samym morzem , lodziarnia patrząc po prawej stronie plaży. Plaża w tym okresie niezbyt tłoczna , czysta , wysypana grysikiem. Dobra baza wypadowa : Dubrownik , Korczula , Mostar,Kotor….
Sama miejscowość spokojna , rano dzwony w kościele nas budziły , jest dużo domków wakacyjnych pośród oleandrów , dużo zabudowy turystycznej niewykończonej , plac zabaw dla dzieci zaniedbany.
To był nasz trzeci pobyt w Cro , pomimo , że miejscowość nie jest tak atrakcyjna , nasza miejscówka rekompensowała wszystko , własne towarzystwo oraz bardzo , ale to bardzo gościnni gospodarze. Pierwszy raz poznałem prawdziwą , domową kuchnię dalamtyńską (ryby , krewetki , ośmiornice), wieczory wspólnie spędzane przy śpiewie i rozmowy .Na zakupy często jeździliśmy z gospodarzem do Neum , cała rodzina gospodarza była bardzo sympatyczna , a sam Tonči pomocny . Pozdrawiamy…..
Półwysep Pelješac jest bardziej egzotyczny , polecam byliśmy w 2009.

Właśnie rozważam Klek jako cel na nadchodzące wakacje. Możesz podać namiar na tą miejscówkę?
WolfAtTheDoor
Croentuzjasta

Postnapisał(a) WolfAtTheDoor » 30.01.2012 20:14

Mam znajomych którzy jeżdżą co roku do Kleku, tak im się tam podoba. Już 8 raz jadą tam w tym roku. Przede wszystkim chwalą spokój.
jannovak
Turysta

Postnapisał(a) jannovak » 30.01.2012 22:11

Byłem tam w zeszłym roku... 1 dzień. Klek leży w niewielkiej zatoczce a dookoła nad Klekiem biegnie dookoła Jadranka. Samochody słychać cały czas a szczególnie nad ranem kiedy ruszają cieżarówki. Dla mnie osobiście to miejsce jest słabe i nie daje pospać przy otwartym oknie, no chyba że ktoś lubi hałas aut. Po jednej nocy miałem dość i się wyniosłem. Plaża żwirkowa z łagodnym zejściem do morza, fajne dla dzieci. Sporo knajpek. Ale co kto lubi, mnie się nie podobało.
Pozdrawiam
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Postnapisał(a) alladyndelscorcho » 30.01.2012 22:46

Byłem o krok od rezerwacji apartamentów w Kleku na urlop w tym roku ale ostatecznie z różnych względów wybrałem powrót do Pirovaca. jednak przed podjęciem decyzji bardzo dokładnie poznałem tę miejscowość i właściwie to czuję się jakbym tam już był :) Wszystko dzięki bardzo dokładnym relacjom Jacka B:
relacja 1 - forum/viewtopic.php?t=30125
relacja 2 - http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=348 ... sc&start=0

Jacek jest ekspertem w kwestii Kleku i można do niego walić jak w dym :) Chociaż po przestudiowaniu jego relacji wie się już prawie wszystko. Ja lubię się dokładnie przygotować przed wyjazdem, żeby mnie nic nie zaskoczyło na miejscu a te dwie relacje w zupełności mi wystarczyły. Jacek był nawet na tyle miły, że udostępnił mi fragment swojego prywatnego filmu z apartamentu, który chciałem rezerwować.

Największe plusy Kleku według mnie - cisza i spokój, piękne położenie (z tymi samochodami to chyba trochę przesada, no chyba, że miejscówka przy samej drodze) przyjazne miejsce na urlop z dziećmi, ładna plaża, cudowna woda i blisko do Dubrownika! nie zdecydowałem się tym razem, ponieważ apartamenty, które mnie interesowały były trochę za drogie a po za tym mam niespełna półtora roczne dziecko i trochę mnie ta odległość przeraziła (1300km). Do Pirovaca jednak jakieś 250 bliżej a Klek nie zając :) Jeszcze przyjdzie na niego pora :)
jannovak
Turysta

Postnapisał(a) jannovak » 30.01.2012 23:22

Dlatego napisałem, co kto lubi :) hmmm... czy z samochodami przesada? Wystarczy popatrzec na położenie Kleku w GoogleMaps. Klek jest położony w zatoczce, ktorą okalają góry przez co hałas jest odbijany. Całość o szerokości ok. 200 m. Samochód wjeżdza do Kleku i słychać go aż nie wyjedzie z miasteczka za zakręt :). Być może są miejsca gdzie jest cisza. Byłem tam i nie znalazłem, może źle szukalem.
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Postnapisał(a) alladyndelscorcho » 30.01.2012 23:41

jannovak napisał(a):Dlatego napisałem, co kto lubi :) hmmm... czy z samochodami przesada? Wystarczy popatrzec na położenie Kleku w GoogleMaps. Klek jest położony w zatoczce, ktorą okalają góry przez co hałas jest odbijany. Całość o szerokości ok. 200 m. Samochód wjeżdza do Kleku i słychać go aż nie wyjedzie z miasteczka za zakręt :). Być może są miejsca gdzie jest cisza. Byłem tam i nie znalazłem, może źle szukalem.

Coś w tym jest ;) Ja szukałem apartamentu z klimatyzacją (tak głęboko na południu prawie wszędzie jest klima) więc spanie przy otwartym oknie nie wchodziło w grę ale rozumiem :)
Magdzik
Globtroter

Postnapisał(a) Magdzik » 15.02.2012 13:10

Hej !
Ja byłam w Kleku dawno temu.. jakieś 7 lat. Był to nasz pierwszy wypad do Cro.Bardzo spokojna miejscowość, malutka, wszyscy znali się na plaży :) . Byliśmy z naszym, wtedy jeszcze małym synkiem i plaża dla dzieci bardzo fajna, łagodne zejście. Cisza i spokój. Bardzo dobry punkt na wypady do Dubrovnik, Mostar, Peljesac, Korcula. No i jak wypadliśmy do Pejlesaca to już tam pojechaliśmy w następnym roku (i ostatnio też :lol: ).
Sam Klek może troszkę nudny jeśli ktoś szuka knajpek, długich spacerów... starych budynków...
Mieszkaliśmy u bardzo miłych Bośniaków w Kleku. Postaram się znaleźć namiary.
Pozdrawiam
michał-toruń
Autostopowicz

Postnapisał(a) michał-toruń » 25.11.2012 21:14

Witam w Klek spędziliśmy 10 dni od w połowie sierpnia.
Nasza ocena:

Apartamenty- spaliśmy w ośrodku bonaca, domek dla 4 osób 80e, z klima, warunki uważam extra, zacieniony tarasik, do plaży 300 metrów

Klek- mła wioska 4 sklepy, 4 knajpki lody i to wszystko, jest cicho i spokojnie

Hałas- byłyb uwagi co do hałasu z jardanki- fakt ale w godzinach 6-7 rano robiły go ciężarówki, potem do granicy z bih tj ok 800 metrów jest korek więc auta stoją na górze i jest cicho. Osoby bęące w kleku dojeżdżają do granicy z Bih bocznąuliczką 50 metrów przed szlabanami

Atrakcje- mostar, plejsac, wodospady kravica, neum (lipa), dubrovnik, split , rzeka neretwa. My przez 10 dni na miejscu nie nudziliśmy się

Podsumowując - miejsce idealne dla rodzin z dziećmi, czysto i spokojnie (my byliśmy z dziećmi 3, 15 roku)

Polecam
:papa:
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 25.11.2012 21:22

W 2009 roku uciekłem z Klek po 2 dniach...hałas i bardzo zimna woda...woda jeśli już jest znośna to i tak zimniejsza aniżeli w innych miejscach...powodem jest rzeka - Naretva, która niedaleko Kleku wpływa do Jadranu.
Co do wody - żar z nieba się lał ale chętnych w wodzie brakowało, chlupały się tylko dzieci...sytuacja to dla mnie niespotykana.
kotecek5
Odkrywca

Postnapisał(a) kotecek5 » 25.11.2012 22:26

W Kleku byłam 5 lat temu własnie u Tonciego w willi Maria.Jezeli chodzi o miejscowosć to srednio mi sie podobała gdyż nie był gdzie chodzic(brak deptaka),duzo ludzi na plaży natomiast pobyt u Tonciego to rewelacja.Willa z basenem (gdzie basen byl codziennie czyszczony a woda raz w tygodniu wymieniana),apartamenty małe ale ładne.Przy basenie wielkie stoły z krzesłami i dwa duże parasole,lodówka tez przy basenie gdzie wkładalismy piwo,napoje,lodu do napojów nigdy nie brakowało.Z Toncim bardzo dobrze mozna sie dogadac,Jego żona tez bardzo sympatyczna,jedna z córek jest fryzjerką więc nam (a było nas Polaków wtedy 8 osiem)zrobiła fryzury,podcieła włosy itp.Codziennie spedzalismy wieczory własnie na dole przy basenie i własnie z Toncim.Zaprosił nas tez na impreze do willi czy hotelu (nie pamietam nazwy z basenem wewnatrz,silownia) gdzie grał zespoł na żywo.Super.Jak poprosiłeś go o coś to nawet z Tobą jechał żeby cos pokazac.Polecam jego apartamenty !!! :D
kar_lak_
Autostopowicz
Klek

Postnapisał(a) kar_lak_ » 02.07.2016 13:24

Hej :) Na początku witam wszystkich forumowiczów ;) W tym roku wjeżdżamy z mężem i dwuletnią córeczka na Chorwację do miejscowości Klek. Czy był ktoś z was w tamtych rejonach? Proszę o opinie jak tam jest co warto zwiedzić i wiedzieć :) Dziękuje :)
Użytkownik usunięty

Postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 02.07.2016 15:01

Według mnie beznadziejna miejscowość a co najgorsze - kojarzy mi się z potwornie zimną wodą, która nie pozwalała się w sobie zamoczyć i trzeba było zwiewać w inne regiony. Ponieważ po 2 dniach sytuacja nie zmieniła się, pojechałem do Orebicia gdzie woda była miodzio...
Ostatnio edytowano 04.07.2016 18:43 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz
alladyndelscorcho
Croentuzjasta

Postnapisał(a) alladyndelscorcho » 04.07.2016 11:33

kar_lak_ napisał(a):Hej :) Na początku witam wszystkich forumowiczów ;) W tym roku wjeżdżamy z mężem i dwuletnią córeczka na Chorwację do miejscowości Klek. Czy był ktoś z was w tamtych rejonach? Proszę o opinie jak tam jest co warto zwiedzić i wiedzieć :) Dziękuje :)

Witaj
Nie zrażaj się jedną negatywną opinią.
Bardzo obszerną i szczegółową relację z Kleku masz tutaj:
chorwacja-2010-pierwszy-raz-w-chorwacji-t30125.html

Byłem blisko wyjazdu do Kleku ale w końcu nie znalazłem odpowiedniej miejscówki.
Nie wiem jak tam z temperaturą wody ale nie przypominam sobie żeby Jacek B. (autor powyższej relacji) narzekał.

Klek jest malutką, spokojną miejscowością położoną w malowniczej zatoczce a jego niewątpliwym atutem jest bliskość Dubrownika i Czarnogóry oraz Bośnia i Hercegowina o rzut beretem.

Będzie Pani zadowolona :)
arten
Croentuzjasta

Postnapisał(a) arten » 04.07.2016 12:12

W Kleku dla mnie było nieco "klaustrofobiczne" z powodu bliskości wyspy na Adriatyku.Lubię otwarte morze :papa:
sneer
Cromaniak

Postnapisał(a) sneer » 07.07.2016 15:52

Kojarzy ktoś z Was może Apartamenty Alfijo w Kleku?
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Regiony i miejscowości turystyczne

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies