adamgcko napisał(a):Kaska1207 napisał(a):Mam pytanie odnośnie miejscowości Klek.Zastanawiamy się nad regionem na zbliżające się wakacje.To dobra baza wypadowa do ciekawych miejsc.Interesuje mnie jednak miejscowość.Wybieramy się na przełomie sierpnia i września.Jak wyglądają plaże,czy nie jest tłoczno,czy jest gdzie zrobić zakupy,czy coś zjeść.Jak ogólnie te tereny?Warto zatrzymać się tam,czy lepiej jechać na Peljesac?
W Kleku byliśmy w tym roku , przełom czerwca i lipca. Miejscowość może zaoferować spokój , dwa sklepy : jeden większy samoobsługowy i mniejszy , kram z akcesoriami na plażę , restauracje : byliśmy w jednej nad samym morzem , lodziarnia patrząc po prawej stronie plaży. Plaża w tym okresie niezbyt tłoczna , czysta , wysypana grysikiem. Dobra baza wypadowa : Dubrownik , Korczula , Mostar,Kotor….
Sama miejscowość spokojna , rano dzwony w kościele nas budziły , jest dużo domków wakacyjnych pośród oleandrów , dużo zabudowy turystycznej niewykończonej , plac zabaw dla dzieci zaniedbany.
To był nasz trzeci pobyt w Cro , pomimo , że miejscowość nie jest tak atrakcyjna , nasza miejscówka rekompensowała wszystko , własne towarzystwo oraz bardzo , ale to bardzo gościnni gospodarze. Pierwszy raz poznałem prawdziwą , domową kuchnię dalamtyńską (ryby , krewetki , ośmiornice), wieczory wspólnie spędzane przy śpiewie i rozmowy .Na zakupy często jeździliśmy z gospodarzem do Neum , cała rodzina gospodarza była bardzo sympatyczna , a sam Tonči pomocny . Pozdrawiamy…..
Półwysep Pelješac jest bardziej egzotyczny , polecam byliśmy w 2009.
Właśnie rozważam Klek jako cel na nadchodzące wakacje. Możesz podać namiar na tą miejscówkę?