Witam. Rozważałem w tym roku na 5-ty pobyt rejon Istria-Kvarner, ale wygrała ponownie Dalmacja. Północ zwiedzę następnym razem. Nie potrafiłem znaleźć tam kwatery przy samej plaży do 15e/os, a to moje podstawowe kryteria.
Zrobiłem rezerwację w Kleku przy granicy z BiH. Z uwagi na tę lokalizację wypada nam wreszcie zobaczyć (nie zwiedzić) Dubrownik. Proszę o podpowiedź, czy radzicie pojechać autem, czy lepiej autobusem (podobno można znaleźć połączenie). Jeżeli autobus, to czy można do niego wsiąść np. w Kleku, czy trzeba wracać Jadranką do jakiejś większej miejscowości w stronę Makarskiej? Jaki jest orientacyjny koszt biletu na autobus? Z jednej strony cenię sobie niezależność przemieszczania się samochodem, z drugiej strony po spacerze wolałbym do posiłku wypić wino lub piwo (tylko ja prowadzę).
Poza Dubrownikiem na ten nadchodzący 12-dniowy pobyt we wstępnym planie jest wyjazd do Mostaru (może Madjugorie), Peljasacz (może Korczula). Priorytetem dla nas są kąpiele słoneczne i w Jadranie, wypoczynek poprzez leniuchowanie przy zimnym napoju i podziwianie widoków z plaży oraz pontonu, ale w czasie 12 dni zawsze znajdzie się czas na 3 wycieczki (tak robiliśmy do tej pory w innych rejonach przy wcześniejszych pobytach).
Proszę o odp. w sprawie Dubrownika. Pozdrawiam.