Kim jest Marko Perkovic ?
napisał(a) Marko » 19.06.2004 16:12
Od pewnego czasu nurtuje mnie to pytanie. Kilkakrotnie wysłuchałem jego muzyki z płyty THE BEST...z 2002 roku i jestem pod wrażeniem; mocny, wyrazisty głos lidera, znakomite melodie, sprawnie grający zespół, umiejętnie wklecony chórek żeński, żadne szarpidruty, dobry warsztat! Przeczytałem kilka jego tekstów (przy pomocy słownika), kilka artykułów prasowych w internecie, obejrzałem zdjęcia z kilku koncertów...i mam mieszane uczucia. Czy jest to bard narodowy, wielki artysta, ktoś w rodzaju i na miarę, powiedzmy... naszego Kaczmarskiego, czy nacjonalista, by nie powiedzieć faszysta, zionący nienawiścią i gloryfikujący rządy Ustaszów pod płaszczykiem patriotyzmu i przywiązania do tradycyjnych wartości. Jak postrzegany jest w ojczyźnie? Czy tam jest to postać kontrowersyjna? Czy to tylko zwykły, jeden z wielu piosenkarzy (zespołów), czy może jest kimś więcej, zjawiskiem, symbolem? Jak władze i miejscowe media podchodzą do jego twórczości ? Tłumy na koncertach o czymś zapewne świadczą. Na jednym ze zdjęć z koncertu grupa bardzo młodych fanów Marko trzymała transparent z napisem "Mesić pederu"- domyślam się, że to coś niepochlebnego o Prezydencie Chorwacji, ale mogę się mylić. W Holandii odwołano jego koncerty, ponoć za pochwalanie nazizmu. Na innym zdjęciu gitarzysta zespołu ma T-shirt z wielkim Żelaznym Krzyżem, który w Polsce nie kojarzy się najlepiej. Z drugiej strony w repertuaże pojawia się pieśń na cześć Ivana Pavle II. Czy macie jakąś wiedzę i pogląd na sprawę? A może ktoś z forumowiczów był na koncercie Thompsona? Niedawno Bruno coś na ten temat pisał. Byłbym bardzo wdzięczny, gdyby w miarę możliwości Leon podzielił się swoją opinią na ten temat. W sierpniu będę wypoczywał w HR i nie wiem, czy na ten temat można swobodnie rozmawiać z gospodarzami, a chciałbym.