Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilwater pijany szczęściem. Peljesac.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 16.08.2014 10:13

W ranach doprecyzowania informacji z pierwszej strony relacji o naszym pobycie w Austrii- trochę poważniejsze nurkowania na Attersee. :)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 16.08.2014 10:17

Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 16.08.2014 10:20

Zanim powstanie, zanim wszystko osiądzie i zrobi się fajna widocznośc to .... zostawimy je kolejnym pokoleniom nurków :mrgreen:
Ale projekt rzeczywiście ciekawy :!:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 20.08.2014 09:33

Jedziemy dalej :)

7 lipca: Poniedziałek cd
Tu i tam

Przed wyjazdem poszperałam trochę w internecie i wyszło na to, że jakaś baza nurkowa jest na campingu Makalo przed Orebicem.
Centrum nurkowe nie miało zbyt dobrych opinii, ale postanowiliśmy sprawdzić co i jak.
Z głównej drogi zjechaliśmy w lewo, w końcu dojrzeliśmy malutki znaczek flagi nurkowej, który potwierdził znalezione informacje. Gdzieś tam jest baza nurkowa ;)

Zjechaliśmy na camping, zaparkowaliśmy samochód i zaczęło się schodzenie po schodkach, których na Makalo jest sporo.
Sam camp wyglądał bardzo fajnie. Zacienione miejsca na rozbicie namiotów, czysto, fajna plaża i malutki basen.

Obrazek

Minusem było to, że za bardzo nie było możliwości zaparkowania samochodu bezpośrednio przy namiocie i duża ilość schodów. Ponton, silnik, butle...nie wyobrażam sobie, żebyśmy mieli z tym po tych schodach biegać... chociaż mięśnie pośladkowe byłyby pewnie zadowolone :twisted:
I w końcu! Znaleźliśmy centrum nurkowe :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Musieliśmy chwilkę poczekać, aż zejdzie do nas miejscowy dive master, ale grunt że dotarliśmy :)
W oddali widać kawałek wraku, który wystaje nad wodę.

Obrazek

Obrazek

Chwilka rozmowy i już widziałam, że z nurkowania nic nie wyjdzie.
Chłopak prowadzący nurkowania w tej bazie powiedział, że pływają tylko na ten wrak, który widać w plaży. Niby ok, ale mielibyśmy zapłacić kilkadziesiąt euro za półgodzinne nurkowanie na 11m? Nieee...
Na wszelki wypadek zostawiamy numer telefonu, gdyby robili coś innego- jakieś ścianki lub inne podwodne żelastwo, to mają dzwonić.
Nabiliśmy tylko butle i wróciliśmy do samochodu.

Miny mieliśmy trochę skwaszone, bo nie spodziewaliśmy się, że będą organizowane jakieś inne wypłynięcia.
Chłopak w tej bazie został wynajęty jako instruktor i pewnie nie chciał sobie robić problemów. Po co ma organizować głębsze nurkowania jak ma chętnych na te 11m. Jego rozumiem doskonale, ale organizacji samego centrum nurkowego już nie bardzo.
Trudno. Butle mamy nabite, damy sobie jakoś radę sami.

Humory poprawiają nam się już w Orebicu, gdzie zamawiamy kalmary :lol:
Nie pamiętam nazwy knajpy, ale jest po prawej i po lewej stronie drogi. My wybieramy stolik po lewej stronie i dodatkowo na piętrze ;)
Czekając na... :)

Obrazek

Obrazek

:!:

Obrazek

Były pyszne! Nie wiem czy można się też zachwycać frytkami, ale nie pamiętam kiedy frytki mi tak bardzo smakowały ;)
Zaliczyliśmy dość wczesną kolację i ruszyliśmy do domu.

Po drodze krótki postój.

Obrazek

I kilka zdjęć ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Podjechaliśmy jeszcze do Duby.

Obrazek

Z tej trasy Divna też wygląda całkiem ładnie ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Trafiamy na tamtejszy zachód słońca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wracamy do siebie i idziemy powiedzieć dobranoc Jadranowi, który po raz kolejny pokazuje nam się z tej pięknej, wieczornej strony :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:papa:
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 20.08.2014 09:41

Roxi napisał(a):...zachód słońca
Ci się udał. :!:

pzdr :wink:
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 20.08.2014 12:42

divna 2a.jpg
Niestety 7 sierpnia plaża była dosyć oblężona a camp wyglądał na pełny
Ostatnio edytowano 20.08.2014 12:47 przez janusz07, łącznie edytowano 1 raz
janusz07
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz07 » 20.08.2014 12:47

Właśnie nadrobiłem zaległości w relacji. Super, najlepsze te "narty wodne". a spotkałem delfinka :) co prawda tylko jednego ale był. Pozdrawiam
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 21.08.2014 07:19

longtom napisał(a):
Roxi napisał(a):...zachód słońca
Ci się udał. :!:

pzdr :wink:

Ładnie w tym roku słoneczko nam zachodziło, nie ma co gadać :)

janusz07 napisał(a):Właśnie nadrobiłem zaległości w relacji. Super, najlepsze te "narty wodne". a spotkałem delfinka :) co prawda tylko jednego ale był. Pozdrawiam

Hej :)
Zaległości za bardzo chyba u mnie nie było, bo coś ostatnio mam malusio czasu na pisanie relacji :roll:
Obiecuję, że się poprawię ;)
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 21.08.2014 07:24

Roxi napisał(a):Obiecuję, że się poprawię ;)

:lol: :lol: :lol:
Potter
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Potter » 21.08.2014 14:01

Ja też nadrobiłam zaległości. Tym chętniej, że Peljesac był u nas rok temu...świeże wspomnienia. A i Hvar odcisnął jakoweś piętno :D .
Czekam z ciekawością co dalej ... :papa:
gusia-s
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) gusia-s » 21.08.2014 17:46

Roxi napisał(a):... Przed wyjazdem poszperałam trochę w internecie i wyszło na to, że jakaś baza nurkowa jest na campingu Makalo przed Orebicem...

Małe sprostowanie :) jakby ktoś kiedyś też szukał bazy nurkowej :)
Kemping, o którym piszesz nazywa się Adriatic a Mokalo to nazwa miejscowości. Obok niego w tej samej zatoce są jeszcze 2 sąsiadujące kempingi. Jadąc w kierunku Orebic pierwszy jest Vala (osobny zjazd) potem Adriatic i Ponta, które mają wspólny dojazd z drogi głównej.
Wszystkie 3 kempingi korzystają ze wspólnej plaży w zatoce przy czym plaża rozciąga się poniżej kempu Vala a Adriatic i Ponta są trochę z boku więc faktycznie kawałek trzeba przejść a z klamotami to ciężko.
mariuszula
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariuszula » 21.08.2014 17:59

W końcu i tam byliśmy.Pięknie,ale co to za "szał" z tą Divną ? Zuljana to było coś
Krzysztof i Lidia
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzysztof i Lidia » 21.08.2014 21:43

Relacja nadgoniona, jak zwykle fajna :D Pelješac bez zmian, nadal ładny :hearts:

tylko chyba ktoś beczki poprzestawiał :roll:

Roxi napisał(a):
I kilka zdjęć ;)

Obrazek

Wcześniej stały tak:

Obrazek

:wink:

Pozdrawiam :papa:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 22.08.2014 07:39

mervik napisał(a)::lol: :lol: :lol:

Łatwiej powiedzieć, ale trudniej zrobić :)
Tyle relacji mam do czytania, że nie mam czasu na swoją ;)

Potter napisał(a):Ja też nadrobiłam zaległości. Tym chętniej, że Peljesac był u nas rok temu...świeże wspomnienia. A i Hvar odcisnął jakoweś piętno :D .

Fajnie, że zajrzałaś :)
Ogólnie dużo ostatnio jest Peljesaca i Korculi na forum. Coś w tych miejscach musi być, że tak przyciągają :)
O Hvarze wspominać nawet nie będę :mrgreen:

gusia-s napisał(a):Małe sprostowanie :) jakby ktoś kiedyś też szukał bazy nurkowej :)
Kemping, o którym piszesz nazywa się Adriatic a Mokalo to nazwa miejscowości. Obok niego w tej samej zatoce są jeszcze 2 sąsiadujące kempingi. Jadąc w kierunku Orebic pierwszy jest Vala (osobny zjazd) potem Adriatic i Ponta, które mają wspólny dojazd z drogi głównej.

Jest tak jak piszesz, sam camp nazywa się Adriatic, ale zjeżdżając z drogi do Makalo nie sposób na niego nie trafić.

gusia-s napisał(a):Wszystkie 3 kempingi korzystają ze wspólnej plaży w zatoce przy czym plaża rozciąga się poniżej kempu Vala a Adriatic i Ponta są trochę z boku więc faktycznie kawałek trzeba przejść a z klamotami to ciężko.

Camp jako miejsce bardzo nam się spodobał. Nie za duży, cichy, czysty i z fajną plażą.
Biorąc jednak pod uwagę styl naszych wakacji, było to miejsce totalnie nie dla nas.

mariuszula napisał(a):W końcu i tam byliśmy.Pięknie,ale co to za "szał" z tą Divną ? Zuljana to było coś

Każdy lubi to, co mu się podoba :)
My na Divnej byliśmy, można powiedzieć, przed sezonem. Camp był luźny i na plaży też tłumów nie było.
Spędziliśmy tam cudowne dwa tygodnie pływając pontonem po okolicy, nurkując i zwyczajnie... odpoczywając. Zuljana na pewno ma swój urok, ale dla nas tegorocznym rajem była Divna :hearts:

Krzysztof i Lidia napisał(a):Relacja nadgoniona, jak zwykle fajna :D Pelješac bez zmian, nadal ładny :hearts:

Dzięki :)
Peljesac faktycznie- bez zmian, dalej zielony i ładny :D

Krzysztof i Lidia napisał(a):tylko chyba ktoś beczki poprzestawiał :roll:

I nie byłam to ja :mrgreen:
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 22.08.2014 12:53

Roxi napisał(a):coś ostatnio mam malusio czasu na pisanie relacji :roll:
Obiecuję, że się poprawię ;)

Obiecanki cacanki :? :wink: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży