Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilwater pijany szczęściem. Peljesac.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 31.07.2014 08:43

Roxi napisał(a):
:lol:
Sporo dziurawych kamieni przywieźliśmy ze sobą (ogólnie dużo otoczaków przywieźliśmy, do doniczek powrzucałam trochę Chorwacji :) ), zawiesimy je na sznurku i na badylu, który też jest chorwacki.... i na ścianę w sypialni :)

Eunike1984 napisał(a):Roxi, ile kosztował kurs taxi boat na Korculę? Pamiętasz może?

Hmmmm...20kn? Tak mi się coś kojarzy. Muszę w notatki zajrzeć, może znajdę.

My też mamy sporo otoczaków w domu ;) W tym roku już się ograniczałam, co by w domu kamieniołomu nie zrobić :lol:

Co do taxi wodnych - były za 15-20 kn/osoba :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2014 08:46

Roxi napisał(a):
Magda O. napisał(a):Ta wyspa i to miasto skradły moje serce do tego stopnia, że zaczynam trochę żałować, że w tym roku jedziemy znów gdzieś indziej, a tak mi tęskno właśnie tam... ale przecież tyle jest jeszcze miejsc do zobaczenia... ale jak już to wszystko zobaczymy, to wrócimy TAM :D

Jest pięknie.
Nigdy nie byłam dłużej na samej wyspie, ale pewnie kiedyś się to zmieni. Jest tam mnóstwo zatoczek, które można zwiedzać pontonem :)

Od dawna twierdzę że Korcula ma więcej uroku w sobie niż Dubrovnik 8) Może rzeczywiście na przyszły rok z gumjakiem się tam wybrać :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.07.2014 09:25

minimartini napisał(a):My też mamy sporo otoczaków w domu ;) W tym roku już się ograniczałam, co by w domu kamieniołomu nie zrobić :lol:

Arturo to nawet chciał zabrać worek czerwonej ziemi :lol:
Na szczęście zapomniał... a ja mu nie przypomniałam :twisted:

Rysio napisał(a):Od dawna twierdzę że Korcula ma więcej uroku w sobie niż Dubrovnik 8) Może rzeczywiście na przyszły rok z gumjakiem się tam wybrać :D

Korcula jak dla mnie jest o wieeeele przyjemniejsza.
Pojechaliśmy też na wycieczkę do Dubrovnika, będzie o tym w któryś tam odcinku, ale przeraziła mnie ilość ludzi :roll:
My w przyszłym roku uderzamy na Hvar ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.07.2014 09:31

5 lipca: Sobota
Dookoła Wyspy

Ten odcinek będzie krótki.
Będzie krótki, bo pół dnia spędziliśmy na lenistwie. Był plażing/smażing, czytanie książek i patrzenie sobie głęboko w oczy :lol:

Dobrze, że w końcu padła propozycja zrobienia pierwszego! w tym roku nurkowania w Cro.

Obrazek

Obrazek

Ruszyliśmy tyłki, wcisnęliśmy się w pianki, sklarowaliśmy sprzęt i machnęliśmy nura dookoła Wyspy.

Obrazek

Obrazek

Do wyspy dopłynęliśmy z płetwy. Trochę płynięcia było :roll:

Obrazek

Zanurzyliśmy się i już było całkiem przyjemnie.

Obrazek

Obrazek

Teraz zanudzę Was partią zdjęć spod wody, które niestety nie są zbyt dobre.
Pod wodę wzięliśmy tylko GoPro i to bez światła. Jak wiadomo, pod wodą bez oświetlenia wszystko jest albo zielone albo niebieskie. Wszystko oprócz wstawek w mojej piance, które są oczojeb... rzucające się w oczy, bo żółte :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Głębokość nie robiła wrażenia, bo znaleźliśmy tam max 15 metrów, ale nie o głębokość nam chodziło.
Głębokości to zdobywaliśmy w poprzednim tygodniu w Austrii.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Luźne nurkowanie w piance... nie pamiętam kiedy ja ostatnio w piance pod wodą byłam :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Oczywiście nie mogło być cały czas tak łatwo.
Arturowi okręciła się śrubka i caaały sprzęt uległ rozczłonkowaniu :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na szczęście nie z takiej góry się zjeżdżało, szybki podwodny serwis i nuramy dalej ;)

Obrazek

Wynurzyliśmy się dosyć daleko od plaży i trzeba było mocno machać płetwami żeby wrócić. Był bardzo mocny prąd, ale i z tym daliśmy sobie rade 8)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec wrzucę jeszcze kilka zdjęć z samego campingu.

Obrazek

Trafiliśmy na czas, kiedy nie było tam zbyt wielu namiotów. Nie było tłoku, kolejek do prysznica itp.
O szczegółach napiszę w momencie wrzucenia większej ilości zdjęć, robiłam je chyba dzień przed wyjazdem ;)

Obrazek

Nasze legowisko :)

Obrazek

W następnym odcinku zapraszam na dłuuuugą pontonową wycieczkę.
:papa:
Alvaroo
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alvaroo » 31.07.2014 11:10

Witam, Dzięki za tak fajną relację, pozwoliłem się przysiąść i czytać z zaciekawieniem tym bardziej, że mam perspektywę urlopu w tym miejscu przed sobą. Na Campie Divna chcę parę dni kamperem przystanąć. Myślisz, że znajdę wolną parcele bez problemu, podczas waszego pobytu były wolne? Pamiętasz mniej więcej jak się kierować na kamping od Orebica? I jakie ceny w knajpce były na miejscu??

Pozdrawiam, i czekam na dalszy ciąg relacji :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 31.07.2014 12:40

Alvaroo napisał(a):...Myślisz, że znajdę wolną parcele bez problemu, podczas waszego pobytu były wolne? ...

Wtrącę swoje trzy grosze. :)
Koniec lipca i początek sierpnia (tak do połowy) to sezon najwyższy.
Przygotuj się na "atrakcje" w poszukiwaniu miejsca.

Ale to tylko moje zdanie i życzę Ci hektarowej parceli w cieniu, przy samej wodzie :!: :D
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.07.2014 12:52

Z jednej strony racja, ale z drugiej...

Dwa dni przed naszym wyjazdem na campie zrobiły się totalne pustki. Z tego co mówił Steven (właściciel), to ludziska się pogody wystraszyły. Było dużo rezygnacji z rezerwacji.
Jeżeli pogoda w Cro będzie dalej taka jest teraz (oby nie!) to z miejscem nie będzie problemu, a jeżeli się poprawi :hut: , to może być ciężko.
Campery nie parkują na samym campingu, tylko przy plaży. Jest nawet osobny zjazd.

Najlepiej dzień lub dwa dni wcześniej zadzwonić do nich i pogadać. Dogadacie się po angielsku albo po polsku ;)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.07.2014 14:52

Rysio napisał(a):Od dawna twierdzę że Korcula ma więcej uroku w sobie niż Dubrovnik 8) Może rzeczywiście na przyszły rok z gumjakiem się tam wybrać :D

Jeśli w Dubrovniku chodzi się tylko Stradunem... :lol:
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 31.07.2014 15:07

Bocian napisał(a):
Rysio napisał(a):Jeśli w Dubrovniku chodzi się tylko Stradunem... :lol:

Zaufaj że nie. Nie wiem czy jest tam zaułek do którego nie wlazłem, ale Korcula pozostaje dla mnie bardziej kameralna i urokliwa. Nie jestem przyzwyczajony do molochów w przeciwieństwie do Ciebie :mrgreen: Dla mnie nawet Gliwice to metropolia i jak nie każą to tam nie jadę 8)
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.07.2014 16:21

Nie będę tu dyskutował bo to nie o tym wątek ale porównywanie w sumie Tokyo i Warszawy nie ma sensu :)
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 31.07.2014 20:39

W końcu muszę odezwać się i ja :D
Wiedziałam, że jeśli tylko postawicie stopy, a potem zanurzycie głowy na tym kawałku chorwackiego raju to zauroczy Was to miejsce totalnie. Cieszę się :)

No i pięknie się z Wami spędza czas...ale to przecież wicie :D

Baza nurkowa jest w Makalo. Tam właśnie nurkował Jacek. Ale faktem jest, że z gościem spotykaliśmy się w Pernie...choć z wielkim trudem go tam znaleźliśmy.
Bocian
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bocian » 31.07.2014 20:42

Jest i w Borku.
piamir
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) piamir » 31.07.2014 21:14

Aldonka napisał(a):Baza nurkowa jest w Makalo. Tam właśnie nurkował Jacek. Ale faktem jest, że z gościem spotykaliśmy się w Pernie...choć z wielkim trudem go tam znaleźliśmy.

Ściślej to baza znajduje się na campie Adriatic w Mokalo koło Orebica. Pozdrawiam :papa:
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 31.07.2014 21:17

Cudne te podwodne fotki! I widzę piękne muszle znaleźliście :) Super. Czekam na c.d. Pozdrawiam ;)
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 01.08.2014 07:21

Aldonka napisał(a):W końcu muszę odezwać się i ja :D

Hej :)
Wiedziałam, że w końcu tutaj trafisz. Peljesac, to jednak Peljesac :lol:

Aldonka napisał(a):Baza nurkowa jest w Makalo. Tam właśnie nurkował Jacek. Ale faktem jest, że z gościem spotykaliśmy się w Pernie...choć z wielkim trudem go tam znaleźliśmy.

piamir napisał(a):Ściślej to baza znajduje się na campie Adriatic w Mokalo koło Orebica. Pozdrawiam :papa:

W końcu i tam trafiliśmy, ale z nimi nie nurkowaliśmy.
Dlaczego? Będzie i o tym :)

Bocian napisał(a):Jest i w Borku.

Jest i w Zuljanie i Trsteniku.
Szukaliśmy w Orebicu, bo tam jednak było po pierwsze najbliżej, a po drugie na stornie www opisywali fajne miejsca nurkowe.

Nie wyszło, ale daliśmy sobie radę sami :)
Cóż nam potrzeba. Butle mieliśmy, wodę mieliśmy... a od głębokich nurkowań chcieliśmy odpocząć. Fajnie byłoby zrobić jakiś ciekawy wrak, ale nic na siłę.

P.s. Wiem, wiem... że w Makalo jest wrak, który nawet wystaje z wody, ale... będę o tym pisała później ;)

Eunike1984 napisał(a):Cudne te podwodne fotki! I widzę piękne muszle znaleźliście :) Super. Czekam na c.d. Pozdrawiam ;)

Muszli przywieźliśmy dużo... bardzo dużo :)
Trzeba je tylko wyczyścić i można robić jakieś kurzołapy w domu :mrgreen:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży