Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilwater pijany szczęściem. Peljesac.

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 29.07.2014 23:01

I się upiłam... widokami z Waszego gumiaka. No dobra, nie tylko tym :D. Bardzo mi się tu podoba.

Pozdrawiam serdecznie
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.07.2014 08:02

Potter napisał(a):Troche inaczej Peljesac wyglada Twoimi oczami ... Tzn. z wody :D . Ale wciaz jednakowo pieknie :papa:

Będzie nawet trochę spod wody, więc tym bardziej inaczej... ale dalej pięknie :)

FUX napisał(a):Sensownie w ...
dużo.

:mrgreen:

A jeszcze te wszystkie rzeczy dodatkowe :roll:
No ale raz się kupi i jest już na zawsze ;)

mirasowski napisał(a):Dla mnie Peljesać jedno z najpiękniejszych miejsc w Chorwacji. Pozdrawiam.

Półwysep jest piękny i można na nim znaleźć miejsca totalnie odludne, ciche i spokojne. A tego właśnie szukaliśmy.
Ston też mi się bardzo podobał. Trochę mniej ceny, które kazali sobie płacić za kalmary, ale jakoś to przeżyłam :) Na szczęście piwko było za standardowe 15kn :lol:

Aguha napisał(a):I się upiłam... widokami z Waszego gumiaka. No dobra, nie tylko tym :D. Bardzo mi się tu podoba.

A czym? :twisted:
Jak się podoba, to zapraszam do Korculi, bo o tym będzie w następnym odcinku :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2014 10:52

tajemniczy napisał(a):
Roxi napisał(a):Kilwater pijany szczęściem. Peljesac.

Nasza tegoroczna Chorwacja to Peljesac.
To szaleństwo na pontonie, to odludne zatoczki, to nurkowanie, to troszeczkę zwiedzania i relaks na całego.

Serdecznie zapraszam na relację z kilwaterem* w tle.
Termin: 24.06- 13.07.2014 :D

Obrazek

*Kilwater (ślad torowy) – przypowierzchniowa warstwa wody zaburzonej przez ruch jednostki nawodnej, a przede wszystkim przez obroty śrub okrętowych oraz turbulentny charakter opływu hydrodynamicznego kadłuba jednostki pływającej :D

Mogłaś mi go zostawić ;-) Mega by się przydał ;-)

Roxi, ja gumjaka mam swojego ale mogłabyś mi pożyczyć tego autopilota :lol: :mrgreen:
Iwona75
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Iwona75 » 30.07.2014 11:17

Wyprawa - marzenie.....A coś więcej o campie ? Czystość, ceny, ciepła woda...... :roll:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.07.2014 11:28

Rysio napisał(a):Roxi, ja gumjaka mam swojego ale mogłabyś mi pożyczyć tego autopilota :lol: :mrgreen:

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Do odbioru w Gliwicach :D

Iwona75 napisał(a):A coś więcej o campie ? Czystość, ceny, ciepła woda...... :roll:

Ciepła woda cały czas.
W kibelkach czysto. Pod koniec dnia w pomieszczeniu z prysznicami zbierało się trochę badyli, ale rano już było czyściutko.
Właściciele przemili!
W któryś dzień robiliśmy zdjęcia na campie. Wtedy napiszę więcej, bo cen nie pamiętam, a na pewno cennik sfotografowałam :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2014 11:36

Roxi napisał(a):
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Do odbioru w Gliwicach :D

Dawaj adres, za 15 minut będę :mrgreen:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.07.2014 12:32

:oczko_usmiech:
Myślę, że pilot (już nie autopilot) mógłby mieć coś przeciwko :mrgreen:

Lecimy dalej z relacją :)
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 30.07.2014 12:39

Ok to niech będzie relacja :devil:
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 30.07.2014 12:46

4 lipca: Piątek
Korcula

Pontonowa wycieczka się udała.
Chwilę odpoczęliśmy, aparaty w dłoń i ruszamy w kierunku Orebica.
Gdzieś wyczytałam, że za Orebicem, na campie Perna, jest baza windsurfingowa połączona z bazą nurkową. Mają nawet fajną stronę www, opisane miejsca nurkowe, cennik, galerię zdjęć podwodnych. Wszystko wyglądało profesjonalnie.
No właśnie... tylko wyglądało bo żadnej bazy nurkowej tam nie było.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Przeszliśmy cały camp i nic.

Obrazek

Obrazek

Wsiedliśmy do samochodu i pojechaliśmy do Viganja. Dalej nic. Było mnóstwo miejsc gdzie można wypożyczyć deski do windsurfingu itp. Pytani ludzie niby widzieli gdzieś, kiedyś, jakiś nurków, ale nie wiedzą gdzie mogłoby być jakieś centrum nurkowe.

Przejechaliśmy Viganj wzdłuż dwa razy i daliśmy za wygraną. Nawet znaku z flagą nurkową nie było. Nic. Albo jesteśmy ślepi, albo baza już po prostu nie istnieje.

Naszym głównym celem była Korcula, więc zaparkowaliśmy samochód i poszliśmy na wodną taxi :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ruszamy :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Kilwater trochę większy niż nasz ;)

Obrazek

Obrazek

Widać już miejsce docelowe.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Plany nie były ambitne.
Tak zwyczajnie, połazić po uliczkach i zjeść kugle.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie uliczki prowadzą w jedno miejsce ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obiecałam przywieźć magnesy na lodówkę, więc budy też trzeba było zaliczyć.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Armata musi być :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Jakiś mecz... chyba Niemcy wtedy grali ;)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystko made by Marco Polo :)

Obrazek

Obrazek

Powoli idziemy w kierunku portu.

Obrazek

Obrazek

Trafia się nam zachód słońca.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Odpływamy.
Fajnie byłoby w Korculi spędzić trochę więcej czasu. Może zaliczyć Korcule by night, ale nie tym razem.
Będzie jeszcze okazja :)

Obrazek

Obrazek

Na camping dojeżdżamy późnym wieczorem, a jeszcze później kładziemy się spać. Trzeba w końcu skończyć winko... jeszcze się zepsuje albo co :lol:
Aguha
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aguha » 30.07.2014 13:39

Po tej części zdjęć to już kaca nie wyleczę :twisted: A pijana szczęściem chodzę cały czas, bo za miesiąc ja będę siedziała z zadkiem w Jadranie :). A właściwie z trzema zadkami :D

Fajne zdjęcie na armacie :)
longtom
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) longtom » 30.07.2014 14:04

Aguha napisał(a):Fajne zdjęcie na armacie :)

Zachodowe lepsze :!: :)
Magda O.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Magda O. » 30.07.2014 14:44

Korčula :hearts:
Ta wyspa i to miasto skradły moje serce do tego stopnia, że zaczynam trochę żałować, że w tym roku jedziemy znów gdzieś indziej, a tak mi tęskno właśnie tam... ale przecież tyle jest jeszcze miejsc do zobaczenia... ale jak już to wszystko zobaczymy, to wrócimy TAM :D
minimartini
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) minimartini » 30.07.2014 22:08

... no właśnie... KORČULA, która i me serce skradła w tym roku :hearts:
Te uliczki...

Swoją drogą, wreszcie ktoś podniósł wątek kamieni z dziurką :lol:, a raczej przyczyny owych dziurek :wink:
A człowiek (czyt. ja) się tyle czasu zastanawiał, domyślał... I nie poszukał ;)

Pozdrawiam
Eunike1984
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Eunike1984 » 30.07.2014 22:18

Dobrze, że mamy to forum :mrgreen: Wszystkiego możemy się dowiedzieć :oczko_usmiech:
Roxi, ile kosztował kurs taxi boat na Korculę? Pamiętasz może?
Roxi
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Roxi » 31.07.2014 07:41

Aguha napisał(a):Po tej części zdjęć to już kaca nie wyleczę :twisted: A pijana szczęściem chodzę cały czas, bo za miesiąc ja będę siedziała z zadkiem w Jadranie :). A właściwie z trzema zadkami :D

Fajnie masz :)
Pogoda pewnie do tego czasu się poprawi, bo jak oglądam na kamerkach co tam się teraz dzieje to tak sobie :roll:
Nam się udało wstrzelić w ten bardziej słoneczny czas :)

longtom napisał(a):Zachodowe lepsze :!: :)

Ładnie to wyglądało :)

Magda O. napisał(a):Ta wyspa i to miasto skradły moje serce do tego stopnia, że zaczynam trochę żałować, że w tym roku jedziemy znów gdzieś indziej, a tak mi tęskno właśnie tam... ale przecież tyle jest jeszcze miejsc do zobaczenia... ale jak już to wszystko zobaczymy, to wrócimy TAM :D

Jest pięknie.
Nigdy nie byłam dłużej na samej wyspie, ale pewnie kiedyś się to zmieni. Jest tam mnóstwo zatoczek, które można zwiedzać pontonem :)

minimartini napisał(a):Swoją drogą, wreszcie ktoś podniósł wątek kamieni z dziurką :lol:, a raczej przyczyny owych dziurek :wink:
A człowiek (czyt. ja) się tyle czasu zastanawiał, domyślał... I nie poszukał ;)

:lol:
Sporo dziurawych kamieni przywieźliśmy ze sobą (ogólnie dużo otoczaków przywieźliśmy, do doniczek powrzucałam trochę Chorwacji :) ), zawiesimy je na sznurku i na badylu, który też jest chorwacki.... i na ścianę w sypialni :)

Eunike1984 napisał(a):Roxi, ile kosztował kurs taxi boat na Korculę? Pamiętasz może?

Hmmmm...20kn? Tak mi się coś kojarzy. Muszę w notatki zajrzeć, może znajdę.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży