3 lipca: CzwartekSton i muryNa popołudnie wymyśliłam wycieczkę do Stonu.
Kilka razy tamtędy przejeżdżałam i zawsze wtedy myślałam, że fajnie byłoby kiedyś po tych murach połazić.
Stwierdziłam, że to
kiedyś, to właśnie czwartek 3 lipca
Artur coś tam marudził, że mu się nie chce. W końcu jakoś udało mi się go wyciągnąć, ale pół drogi miał nos zwieszony na kwintę
Jedziemy.
Jesteśmy już prawie na miejscu. Z tej perspektywy nie wiadomo właściwie co ten mur miał odgradzać i od czego. Wygląda to tak jakby dzielił górę na pół
Znajdujemy parking, o dziwo bezpłatny
i idziemy trochę pospacerować.
Ston sam w sobie dosyć mi się podoba. Przyjemnie było pokręcić się po tych uliczkach.
Zwiedzanie samych murów zaczynamy tutaj.
Jak mówi przewodnik
zabytkowe miasto Ston jest jednym z najpiękniejszych ufortyfikowanych miast na wybrzeżu Adriatyckim. Słynne są zwłaszcza mury obronne.Strona ston.chorwackie.pl mówi też, że
dzisiejszy rozwój miasta miał początek w 14. stuleciu, kiedy to założone zostały rozlegle saliny.
Największe saliny (produkcja soli z wody morskiej) w obszarze Adriatyku miał chronić olbrzymi system fortyfikacji.
Powstały 5,5 km (dochowało się 5 km) długie szańce z 40 wieżami obronnymi (dochowało się tylko 20 wieży) i 7 basztami. Miasto uzyskało kształt pięciokąta, a system ulic był rozdzielony na 15 regularnych poli, w każdym z nich stało 10 domów. Do miasta wchodziło się tylko 2 bramami. Oprócz miasta zbudowano tutaj bardzo interesujący system obronny pomiędzy osiedlami Ston, Mali Ston i Veliki Kastel, tworzący wielką czterokątną twierdzę broniącą same miasto.Wikipedia z kolei udziela takich informacji-
Ston otoczony jest 890-metrowymi średniowiecznymi murami miejskimi z czasów Republiki Dubrownickiej, kiedy miasteczko było jej ważnym fortem. Dodatkowe zewnętrzne fortyfikacje obejmują także Mali Ston, mniejszą miejscowość leżącą nad brzegiem zatoki (Malostonski zaljev) oddzielającej półwysep od lądu stałego; w zatoce tej hodowane są ostrygi i małże.
System fortyfikacji, utworzonych wokół Stonu skutecznie zapobiegał zdobyciu miasta przez Turków.
Łączna długość murów wynosiła 5,5 km - na fortyfikacje składało się 40 wież i 7 twierdz, z których najważniejsze trzy to Veliki Kaštio (urządzono tu spichlerz i zbrojownię; twierdza ta pełniła także funkcje mieszkalne) w miasteczku Ston, Koruna (Mali Ston) oraz twierdza na wzgórzu Podzvizd. Twierdzę Koruna rozpoczęto budować w roku 1347; miała ona pięć wież i port, który służył przez stulecia do eksportu soli, pozyskiwanej w rejonie miasta.
W czasach nowożytnych, kiedy militarna wartość fortyfikacji straciła znaczenie, mury zaczęto rozbierać, a pozyskane kamienne bloki sprzedawano jako budulec.Na szczęście mury są w ciągłym remoncie
Do dziś zachowały się ruiny trzech wież i fragmenty muru, czasem nazywanego "europejskim chińskim murem".
Jedna z ciekawszych rzeczy na murze... kaktus gigant
Mogliśmy przespacerować się murami do Malego Stonu, ale wyszło tak, że zeszliśmy z nich również w Stonie
A zrobiliśmy tak, bo zwyczajnie... brzuszki były głodne
Zamawiamy pierwsze w tym roku kalmary
Były pyszne. Smakowały nawet tygrysom
Idziemy do samochodu i...
... jedziemy do Malego Stonu zobaczyć mury z drugiej strony