Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilometr do plaży - czy warto?

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
lorelei
Autostopowicz
Kilometr do plaży - czy warto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) lorelei » 25.01.2018 13:43

Razem z chłopakiem w tym roku pierwszy raz jedziemy do Chorwacji. W sumie są to nasze pierwsze wakacje zagraniczne na własną rękę, dlatego chcemy się maksymalnie do nich przygotować i wyjechać już "obcykani".

Jedziemy w pierwszej połowie września, mamy w planach siedem noclegów. Zdecydowaliśmy się na okolice Trogiru - zależy nam na studenckim budżecie urlopu, dlatego zarezerwowaliśmy apartament w Seget Donji (a właściwie to na przedmieściach tegoż).

I teraz mamy dylemat.

Rezerwację zrobiliśmy przez Booking z możliwością bezpłatnego anulowania (ten serwis już raz uratował mi tyłek w starciu z nieuczciwym właścicielem, więc czuję się spokojniejsza mając nad sobą parasol pośrednika). Apartments Marina, pokój dla dwójki na parterze z wydzielonym aneksem i łazienką, w tym terminie wychodzi niecałe 15€ za osobę/noc. Opinie w serwisie przyzwoite, zdjęcia zachęcają, tylko minus jest taki, że apartament znajduje się praktycznie w ostatniej linii od plaży.

Obrazek

Według opisu z Booking do plaży mamy 800 metrów, Google Maps sugeruje kilometr (oczywiście patrząc tylko po drogach, bo nie wykluczam jakiegoś sprytnego zejścia na plażę, o którym dowiemy się na miejscu). Na forum w relacjach przeważają dystanse typu 100 metrów do plaży albo "zejście z tarasu na plażę", stąd nasza odległość trochę straszy :)

Obrazek

Od Trogiru dzielą nas 4 kilometry. Jesteśmy zmotoryzowani, ale preferujemy spacery albo podróże komunikacją miejską (przystanki na Google Maps widnieją, w nich moja nadzieja). A to głównie w Trogirze i na Ciovo chcemy spędzać dni, poza plażowaniem. Oprócz tego wypad do Splitu i może spacer po sąsiedzku do Seget Vranjica.

Nie przeraża nas perspektywa łażenia z tobołami - jesteśmy Woodstockowiczami i mamy doświadczenie w bieganiu z miasta na pole z kratą piwa w 30 stopniach. Tylko że nie wiemy, czy taki pozornie błahy dystans w Chorwacji nas nie dobije, a nie chcemy żałować na dzień dobry.
Chłopak przekonuje, że spokojnie przeżyjemy i woli zaoszczędzić parę stówek na tym apartamencie (lepsze lokalizacje oscylują w cenach powyżej 1200 zł). Ale to ja jestem odpowiedzialna za organizację wypadu i nie chcę potem wysłuchiwać skarg :D

Jak myślicie? Nie ma czego się obawiać czy lepiej odwołać rezerwację?
Dziękuję za ewentualną pomoc :)
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.01.2018 13:58

Kilometr do daleko.
Poszukałabym jeszcze innego apartamentu - albo w banku kwater na forum, albo też na stronach z bezpośrednimi ogłoszeniami.
noclegi-w-chorwacji-apartamenty-i-pokoje-t17804.html#p249017
dalmacja-srodkowa-od-primostenu-do-gradaca-t39894.html
Początek września daje duże pole do negocjacji, jeśli się koresponduje bezpośrednio z gospodarzem. Na booking nie masz tej opcji.
Jeśli w planach jest jeszcze opcja wyjazdu dalej na południe, zapytaj Ivanę czy ma wrześniu wolne studia / pokój i za ile. Niedrogie choć skromne, ale bliżej plaży i lepsze widoki. Jednak to dalej - można się pokusić nawet o wizytę w Dubrovniku z takiej bazy.
noemi_s
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) noemi_s » 25.01.2018 14:24

Moim zdaniem nie warto.
Poszukaj na Interchalet: http://www.interchalet.pl, na przykład ten: http://www.interchalet.pl/detail.cfm?object_code=VIJ111&object_name=Haus%20Lukeni#tabIndex=0 jest w podobnej cenie, ale dużo bliżej do wody.
Pośrednik sprawdzony przeze mnie trzykrotnie, za każdym razem byliśmy zadowoleni i z warunków, i z cen.
VonJa
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) VonJa » 25.01.2018 14:42

ma podobne zdanie , NIE WARTO.... niespełna 50m od apartamentu macie ruchliwą drogę D8. Wieczorem siedzenie na tarasie nie będzie należało do przyjemności a jeśli i okna sypialni również będą na tą stronę .... to ....nie muszę kończyć prawda... :(
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 25.01.2018 14:48

Ja bym też odpuścił i tak jak sugerują szanowni poprzednicy :wink: szukał czegoś bezpośrednio u gospodarzy. Jak dla mnie widzę tam jeszcze dwa minusy tej lokalizacji:
-Apartamenty są nad "Jadranką" - co dla mnie nie jest do przyjęcia
- Aby dojść do plaży trzeba przejść kawałek dosyć ruchliwą drogą (droga od "Jadranki" w kierunku centrum Trogiru)
- No i jak dla mnie najgorsze :wink: plaża jest na terenie kompleksu Hotelu "Medena". Głośno i dużo ludzi - dla mnie masakra :oczko_usmiech: :mrgreen:
Ps. W tym terminie (fakt że na wyspie i kompletnym zadoopiu) płacę 12 euro od osoby. A w niedalekiej Poljicy mogę polecić apartamenty za 29euro za nocleg przy dwóch osobach :papa:
lorelei
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lorelei » 25.01.2018 15:27

Czyli moje przeczucia okazały się słuszne, a facet dostanie po łapkach za utrudnianie życia :D

Wcześniej w planach mieliśmy Riwierę Makarską z bazą wypadową w Tucepi i zastanawiam się, czy nie wrócić do tamtej wersji. Niestety na Riwierze będzie już drożej. Szukamy czegoś, co pozwoli nam na połączenie plażowania, zwiedzania, gastronomii i życia nocnego. Chłopak należy do osób, które podnoszą z ziemi każdego ciekawego robaczka, ja uwielbiam spacery po klimatycznych miejscach i wylegiwanie się na plaży. A wieczorami lubimy poczuć, jak miasto tętni życiem. Wiem, że we wrześniu już może być z tym ciężko, dlatego wolimy być przy jakiejś większej mieścinie.

dids76 napisał(a):Ps. W tym terminie (fakt że na wyspie i kompletnym zadoopiu) płacę 12 euro od osoby. A w niedalekiej Poljicy mogę polecić apartamenty za 29euro za nocleg przy dwóch osobach :papa:

Poljica raczej za spokojna na nas, a z Trogiru wracalibyśmy pewnie w stanie niepozwalającym na podróż autem :D

VonJa napisał(a):ma podobne zdanie , NIE WARTO.... niespełna 50m od apartamentu macie ruchliwą drogę D8. Wieczorem siedzenie na tarasie nie będzie należało do przyjemności a jeśli i okna sypialni również będą na tą stronę .... to ....nie muszę kończyć prawda... :(

Cholera, aż tak słabo przy tej drodze? Taras i okna sypialni mamy odgrodzone chaszczami z tego co widziałam na zdjęciach. Jesteśmy przyzwyczajeni do mieszkania przy głównej drodze w mieście i szczerze mówiąc nawet nie wzięliśmy tego pod uwagę...

Już mam zupełny mętlik w głowie, tyle miejsc chciałabym odwiedzić, że nie umiem się zdecydować.
Mikromir
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mikromir » 25.01.2018 15:52

Pisz hurtowo bezpośrednio do wszystkich właścicieli mieszkań, które Ci się spodobają. Z pewnością będzie więcej ciekawszych cenowo ofert niż na bookingu. Nawet w Makarskiej. :mrgreen:
Przykładowe strony:
http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl/
http://www.apartamentychorwacja.pl/
i cała reszta z poprzedniego linku.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.01.2018 16:14

Jedź we wrześniu w ciemno. W tej cenie na pewno coś znajdziecie bliżej.
Z
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Z » 25.01.2018 16:25

Nawet jeśli jesteście przyzwyczajeni do takich warunków to odpuść sobie tą lokalizację.Dobrze Ci poprzednicy piszą,są lepsze kwatery i lokalizacje w tej cenie. Wrzesień też daje lepsze pole do poszukiwań a przede wszystkim nie po to się jedzie do Chorwacji aby za krzakami siedzieć i drałować kilometr do plaży.
lorelei
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) lorelei » 25.01.2018 16:33

Okej, dzięki wszystkim serdecznie za odpowiedzi. Odwołujemy rezerwację i szukamy dalej, może skończy się wyjazdem w ciemno :)
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 25.01.2018 17:14

odwołaj ,we wrzesniu we dwoje nie ma problemu,
w 2016 w pierwszej połowie wrzesnia w 10 osób w ciemno byliśmy w jednym domu ,
oczywiscie każda para osobny pokój z aneksem,bodaj 15Euro od osoby,na pewno nie więcej ,
było to w Tucepi, do tego miejsca:

https://www.skylinewebcams.com/pl/webca ... beach.html

mieliśmy 145 kroków,to i tak daleko bo dwa lata temu do tego miejsca mieliśmy
48 kroków,jesli będziesz chciała to do obu lokalizacji mam telefony,
lokalizacja jest na "końcu Tucepi w stronę Podgory,
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 22.02.2018 15:02

Mieszkaliśmy na campie Belvedere obok Trogiru i raz wybraliśmy się na spacer do Seget Donji. Plaża średnia, wielki hotel, jakiś mało ciekawy deptak z "chińszczyzną" i nic poza tym. Dlatego również bym odradzała. Tyle relacji przeczytałam i nie przypominam sobie, żebym ktoś pisał o oszustwie w Chorwacji jeśli chodzi o apartamenty. Ja np. na tej stronie wysyłałam zapytania (oczywiście to jest jedna z wielu stron, które przeglądałam) http://www.zakwaterowaniewchorwacji.pl . Właściciele odpisywali bezpośrednio na mojego maila, więc później już jakaś konwersacja się rozwijała. Wspomagałam się google translate jak czegoś nie rozumiałam i tak robię rezerwację.

A zawsze jak coś będziesz miała na oku, to możesz tu napisać na forum czy ktoś tam był i czy poleca.
Tucepi bardzo fajna wioska. Jesteście bez dzieci, to tutaj możecie znaleźć apartman za Jadranką, bo i tak jest w miarę blisko. My mieszkaliśmy w 2014 na ul. Ekonomija i dla mnie to było uciążliwe taszczenie wózka z dzieckiem na plażę, ale dla dorosłego człowieka, to nie powinien być problem. W 2017 mieszkaliśmy w samym centrum tuż przy brzegu. Wieczorami są organizowane w centrum przy marinie różnego rodzaju imprezki, więc coś się dzieje i jest gdzie pospacerować. Deptak bardzo długi i mnóstwo knajp dookoła
dareks20
Odkrywca
DRe: Kilometr do plaży - czy warto?

Nieprzeczytany postnapisał(a) dareks20 » 22.02.2018 15:12

Ja na ciovo mam do plaży 300 m a mimo to dojeżdżam sobie autem około 3 km na cichą mało uczęszczaną plaże.
agata26061
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) agata26061 » 22.02.2018 15:22

Tylko, że autorka pisała, że mają auto, ale na plażę, czy do miasteczka wolą dojść pieszo (pewnie z różnych względów ;) ), więc nie każdy chce codziennie auto odpalać na wczasach. Zależy od "ludzia" i od preferowanego typu wypoczynku ;)
magda86
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) magda86 » 24.02.2018 22:31

w Chorwacji jest tak ogromny wybór noclegów że znajdziecie sobie coś ciekawego b,liżej
Następna strona

Powrót do Chorwackie ABC