Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka słów o Turcji

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 23.11.2009 19:23

JacYamaha napisał(a):....Zacznę niezwłocznie od jutra... :wink:

Może to Ci w czymś pomoże;

:papa:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.11.2009 01:27

A tak sobie pozwolę jak można to też w tym roku podróżowałam po Turcji jakby ktoś z Was chciał to zapraszam na moje wspomnienia

http://www.travelforum.pl/turcja/6516-c ... ji-cz.html
Ostatnio edytowano 24.11.2009 09:56 przez carnivalka, łącznie edytowano 4 razy
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 24.11.2009 08:45

Piotrek_B napisał(a):...Może to Ci w czymś pomoże...

Pierwszy już wysłany celem dręczenia :wink: - dzięki :lol:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 24.11.2009 10:00

JacYamaha dręcz bo warto.Mnie też tak straszyli jak Piotrka_B.Nawet teraz niektórzy dziwią się jak przejechaliśmy samochodem przez ten "dziki kraj". :)
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 26.11.2009 20:31

Ponieważ nie chciałam Jackiemy z kolei robić offtopów, to przeniosłam się tutaj :D

PiotrekB napisał(a):
Tymona napisał(a):i o ile samolot jeszcze finansowo ujdzie, tak wynajęcie samochodu w Turcji na 3 tyg już nie :(
Tymonko przy dobrze ustawionej logistyce wcale Wam nie będzie potrzebny samochód na całe 3 tygodnie.
Przemieszczanie się w ramach jednego regionu - pekaesy lub dolmusze, które posiadają "ludzkie" ceny (moje autko stało częściej pod hotelem niż było w ruchu)
U nich sieć autobusowa i częstotliwość kursowania to mistrzostwo świata.
To jest jakaś myśl, wcześniej ją odrzucaliśmy, choć nie wiem dlaczego. Faktycznie można by pokombinować :D A co to są te ludzkie ceny? (znajomi znajomych właśnie dlatego wynajęli samochód, bo pieniądze za przejazdy autobusami, więcej by ich kosztowały) Więc mam teraz sprzeczne zeznania :? Rozumiem, że autobusami przemieszczaliście się w obrębie danego miejsca?

Piotrek napisał(a):A wracając do samolotów - które linie lotnicze obserwujesz ?
Ja na przyszły rok (jak nic na przeszkodzie nie stanie) też mam zamiar przerzucić się na samolot
Konkretnie żadnych - na razie to raczej "zabawa" stronami typu:TA lub TA. Choć już wstępie wyszło, ze lotem taniej :wink:

pozdrawiam
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 26.11.2009 20:58

Tymona napisał(a):... A co to są te ludzkie ceny? (znajomi znajomych właśnie dlatego wynajęli samochód, bo pieniądze za przejazdy autobusami, więcej by ich kosztowały) Więc mam teraz sprzeczne zeznania :? Rozumiem, że autobusami przemieszczaliście się w obrębie danego miejsca?

Już temat rozwijam bo go uprościłem.
Twoi znajomi mają racje w przypadku jakbyście chcieli non stop, każdego dnia gdzieś jeździć.
Wtedy rzeczywiście wynajęcie samochodu jest korzystniejsze cenowo.
Natomiast Wy chyba każdego dnia nie będziecie pokonywali iluś tam kilometrów choćby z uwagi na wiek Waszych dzieci - one są jeszcze w tym wieku, że zabytki mało ich interesują w przeciwieństwie do plaży czy innych "marzalni" :lol:

Ceny biletów na dolmusze, którymi "robicie" okolicę nie przekracza 4 TL (tak jest np. w rejonie Kusadasi), przejazdy w ramach miasta czy na plaże miejskie (np. Kusadasi) to 1-1,5 TL (cena wisi koło kierowcy)

Ceny na dłuższe trasy możesz prześledzić np. tu: www.kamilkoc.com.tr (jak wpiszesz dane do trasy, żeby zobaczyć cenę klikasz na: "sefer sorgula") lub tu:
https://ticket.varanturizm.com/scripts/ ... ang-name=E
(nie trzeba się logować)

Tymona napisał(a):... Konkretnie żadnych - na razie to raczej "zabawa" stronami typu:TA lub TA. Choć już wstępie wyszło, ze lotem taniej

Zapisz się na newsletter do: www.airberlin.com/site/start.php?LANG=pol lub www.easyjet.com

Mają dobre ceny tylko trzeba trochę "popolować" nawet pewien nowy kierunek wpadł mi niespodziewanie w oko czyli do ok. marca mam go na obserwacji :wink:
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 27.11.2009 02:01

Piotrek_B napisał(a):
Ceny biletów na dolmusze, którymi "robicie" okolicę nie przekracza 4 TL (tak jest np. w rejonie Kusadasi), przejazdy w ramach miasta czy na plaże miejskie (np. Kusadasi) to 1-1,5 TL (cena wisi koło kierowcy)

Przejazd dolmuszem to koszt mniejszy niz autobus w Polsce. Albo podobnie jak "dolmuszem" w Zakopanem.
Natomiast samochód to od 20juro za dzień. Ale jak ktoś mażyłkę do targowania to może i taniej znajdzie. oczywiscie nikt nie będzie wynajmował samochodu w Stambule. Natomiast na dalsze wycieczki lepiej jezdzic samochodem niz dolmuszem. Komfort jazdy jest nieporównywalny.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.11.2009 11:51

No to daliście mi/nam do myślenia :D Super :D

Piotrek_B napisał(a): Natomiast Wy chyba każdego dnia nie będziecie pokonywali iluś tam kilometrów choćby z uwagi na wiek Waszych dzieci
Pewine - chodzi o przejazd co 3-4 dni, inaczej nastąpi zmęczenia materiału :wink: :D

Piotrek_B napisał(a):Ceny biletów na dolmusze, którymi "robicie" okolicę nie przekracza 4 TL (tak jest np. w rejonie Kusadasi), przejazdy w ramach miasta czy na plaże miejskie (np. Kusadasi) to 1-1,5 TL (cena wisi koło kierowcy)
Dolmusze, jak najbardziej do wykorzystania :D Ale teraz musi paść pytanie "przysłowiowej " blondynki :wink: Gdzie szukać przystanków dolmuszy? Czy to są konkretne dworce autobusowe? Czy miejsca umowne - np.turystycznie popularne?

Piotrek_B napisał(a):Ceny na dłuższe trasy możesz prześledzić np. tu: www.kamilkoc.com.tr (jak wpiszesz dane do trasy, żeby zobaczyć cenę klikasz na: "sefer sorgula")
Piotruś, ale oni do mnie tam po turecku mówią :lol: :lol: Ale co tam, języki obce się trochę kuma :wink: "serfer cośtam" naciskałam i już wiem, o czym to :D
Dziękuję za linki - powoli zacznę je opanowywać :D tak więc do marca dam radę :wink:

piotrmks napisał(a): oczywiscie nikt nie będzie wynajmował samochodu w Stambule.
Hm, a to mnie zastanowiło? Bo jak nie w okolicy wielkich miast (my myśleliśmy o Izmirze), a raczej w okolicy lotniska, to gdzie?

:D :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2009 12:31

Tymona napisał(a):No to daliście mi/nam do myślenia :D Super :D

I o to chodzi bo od nadmiaru kuńcepcji głowa nie boli :lol:
Tymona napisał(a):Gdzie szukać przystanków dolmuszy? Czy to są konkretne dworce autobusowe? Czy miejsca umowne - np.turystycznie popularne?

Przystanki dolmuszy są tak zlokalizowane w azjatyckiej części, że nie będziecie mieli żadnego kłopotu ze znalezieniem ich - naganiacze sami was dopadną i zaprowadzą do właściwego busika.
Ale generalnie są one w miejscach turystycznych a nie na peryferiach.
Przystanki dolmuszy są dobrze opisane w przewodniku Pascala.
Reasumując - tym sobie nie zawracaj głowy bo to żaden problem.
Taką informacje dadzą Ci też w recepcji hotelu czy pensjonatu - a jak dolmusz będzie przejeżdżał koło hotelu gdzie będziecie mieszkali to Wam go pod drzwi zamówią.
Poza tym nie musisz iść na przystanek one zatrzymują się w dowolnym miejscu jak machniesz ręką.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.11.2009 15:34

Piotr, a gdzie zżarło fragment Twojego posta, w którym tłumaczysz z tureckiego na nasze, w co ja Tu mam poklikać? Nie ma, bo nie było, a z moją psychiką kiepsko ? Nie ma, ale było, a moja psyche jeszcze działa? :lol: Litości :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 27.11.2009 15:44

Dobrze z Twoja psychiką :lol:
Se edytowałem i nie zauważyłem, że wyciąłem niechcący ten fragment :wink:

Jeszcze raz w takim razie:
:arrow: po lewej stronie czyli SEFER GUZERGAHI wpisujemy skąd - kalkis / dokąd - varis
:arrow: po prawej stronie czyli SEFER TARIHI wpisujemy: datę wyjazdu - gidis tarihi / date powrotu - donus tarihi
jak wprowadzisz te dane to klikasz na: sefer sorgula i masz cene i rozkład jazdy
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.11.2009 15:49

Piotrek_B napisał(a):Dobrze z Twoja psychiką :lol:
Uf, a ja już myślałam, że do lekarza :lol:
Dziękuję
:D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 27.11.2009 16:53

Koleżanka bardzo uczynna jest i pracowita. Tym bardziej, że z Poznania, no proszę pierwsza wielkopolszczanka, która jest miła i nie myśli kryteriami materialnymi. Chwali się to. Pozdrawiam
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 27.11.2009 17:17

darek1 napisał(a):Koleżanka bardzo uczynna jest i pracowita. Tym bardziej, że z Poznania, no proszę pierwsza wielkopolszczanka, która jest miła i nie myśli kryteriami materialnymi. Chwali się to. Pozdrawiam
:lol: :lol: Ot, i cała ja :lol: :lol: :lol:
gospodarz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) gospodarz » 28.11.2009 09:34

O!
Fajnie, że jednak się dało zrobić porządek z tą Turcją.
Dziękuję Tymono.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Kilka słów o Turcji - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies