Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka słów o Turcji

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 16.04.2015 23:04

OK. :idea:

Gdzie konkretnie planujesz wyjazd do Turcji :?:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 16.04.2015 23:21

Jest jakiś problem z nabywanie wiz na granicy. Czy też raczej może być i nie wiadomo od kiedy może wystąpić. Tyle się doczytałem planując ewentualnie Stambuł.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.04.2015 06:14

WIZA PRZEZ NET. Jest to bardzo prosta operacja.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 17.04.2015 06:16

Janusz Bajcer napisał(a):Ceny wiz faktycznie są różne.
Na platformie - 20 USD (tylko trzeba posiadać kartę kredytową :roll: a ja takiej nie mam)
Na granicy - 30 USD (25 EURO) (20 GBP)

A jakie Ty masz informacje :?:

Wystarczy na koncie zrobić wirtualna kartę kredytową.
Nie musisz łazić z plastikiem. Opłata tylko za wydanie. Masz do niej ekstra rachunek i nie wydasz z niej więcej, niż masz na tym rachunku środków na koncie.
Od kilku lat używam; super sprawa.
Zrobisz to przed komputerem bez wychodzenia z domu.
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2015 06:41

OK - dzięki.
Pomyśle o tym na miesiąc przed wyjazdem.
stefanos
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) stefanos » 17.04.2015 11:23

Nie wiem czy będę miał na tyle urlopu. Ale na początku lipca jestem na campingu na Chalkidiki i planuję powrót z Grecji przez Stambuł
(2- 3 dni). Dlatego wszelkie informacje o wizach na granicy są dla mnie tak ważne.Pozdrawiam stefanos
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 17.04.2015 12:29

stefanos napisał(a):Nie wiem czy będę miał na tyle urlopu. Ale na początku lipca jestem na campingu na Chalkidiki i planuję powrót z Grecji przez Stambuł
(2- 3 dni). Dlatego wszelkie informacje o wizach na granicy są dla mnie tak ważne.Pozdrawiam stefanos

W takim razie trzeba śledzić na bieżąco >>> http://www.ankara.msz.gov.pl/pl/sprawy_ ... do_turcji/
lub przed wyjazdem wykupić wizy przez NET jeśli będziesz miał pewność, że w drodze powrotnej jedziesz przez Stambuł.
esem
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) esem » 02.05.2022 07:03

Był ktoś ostatnio w Turcji? Na pierwsze dwa tygodnie czerwca lecę z R. Objazdówka + wypoczynek po.
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 28.08.2022 10:51

W tym roku postanowiliśmy podmienić Chorwację na Turcję(wybrzeże Likijskie konkretnie Adrasan). Wyjazd na własną rękę w terminie 15-29.06.22 dla trzech osób dorosłych, muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z takiej zamiany. Więc tak, loty z Wa-wy do Antalya liniami Corendon Airlines, loty kupowane w lutym. Cały koszt biletów gdzie dwie osoby miały duże bagaże, a jedna podręczny to 2060zł. Auto wynajmowane na miejscu z zaprzyjaźnionej wypożyczalni na cały okres pobytu z podstawieniem i odbiorem pod terminal, prawie nowy Fiat Egea 6tys. km przebiegu, koszt 283euro(14dni)
Na pierwszy tydzień pobytu zarezerwowaliśmy sobie hotel przez Booking, drugi znaleźliśmy z marszu tuż przy plaży. Obydwa hotele butikowe max.20 pokoi ze śniadaniami w cenie pobytu, w tej miejscowości jest znikoma liczba turystów zagranicznych i nie ma żadnych molochów all inclusive.
Adrasan jest słynny z tego, że z plaży pływają dziesiątki statków na tzw. Tureckie Malediwy czyli Suluada.
Pierwszy hotel w jakim byliśmy to Yonca Butik Otel, a drugi Zulu Otel. Oba rodzinne godne polecenia z miłą, kompetentną obsługą i basenami, do tego Zulu ma własną strefę na plaży z darmowymi leżakami i obsługą. Już na samo powitanie miłe wrażenie sprawia to, że właścicielka hotelu wita nas przy rozpakowywaniu auta i oprowadza po hotelu i tak było aż do wyjazdu gdy zamykała nam drzwi w aucie.
Pierwszy hotel kosztował nas za pobyt 1700zł, drugi 2200zł.
Ceny w restauracjach których w tej miejscowości jest nie przesadzając z pięćdziesiąt w porównaniu do Cro świetne np. Orada z frytkami i zieleniną 100 lira, kofte z frytkami 50 lira, manti 50 lira gdzie jedna lira to 26 groszy. Cola w szkle 5zł, woda sodowa w szkle 2zł. Są też restauracje usytuowane na rzece która tutaj wpada do morza. Widoki i klimat bardzo przypominają chorwackie, do zwiedzania w okolicy mnóstwo miejsc zaczynając od grobowców naskalnych przez amfiteatry, kościoły, ognie Chimery po nurkowania, loty na paralotniach, quady, jeepy i wycieczki konne. Adrasan to taka miejscowość wypoczynkowa dla turków na weekendy.
Jeśli będziecie mieli pytania piszcie, postaram się odpowiedzieć, w przyszłym roku również ten kierunek. Niestety zdjęć nie mogę wrzucić, bo info krzyczy, że za duże.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.08.2022 09:15

Super ten Twój post.
Mnie interesuje podobny wyjazd, ale w region Kusadasi - chcę odwiedzić Efez - trzeba zwiedzać i poznawać rożne miejsca :D Jeśli wcześniej byłeś w tym regionie podziel się swoimi spostrzeżeniami.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.08.2022 18:29

piekara114 napisał(a):Super ten Twój post.
Mnie interesuje podobny wyjazd, ale w region Kusadasi - chcę odwiedzić Efez - trzeba zwiedzać i poznawać rożne miejsca :D Jeśli wcześniej byłeś w tym regionie podziel się swoimi spostrzeżeniami.

Jak skończę relację z Krety, to zacznę z Kusadasi. Byliśmy tam w czerwcu, ale nie indywidualnie, lecz z biura podróży.
Jeśli będziesz zainteresowana, to zapraszam.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 29.08.2022 18:53

Super informacja. To czekam.
Zwłaszcza kwestia samodzielnego zwiedzania mnie interesuje.
Ostatnio edytowano 30.08.2022 13:14 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 29.08.2022 18:57

piekara114 napisał(a):Supet informacja. To czekam.
Zwłaszcza kwestia samodzielnego zwiedzania mnie interesuje.

Samodzielnie zwiedziliśmy Efez i Selcuk, ale nie obyło się bez wycieczek fakultatywnych (z miejscowego biura), bowiem samochodu nie wypożyczaliśmy.
b.pach
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) b.pach » 30.08.2022 14:41

Zibi podaj nazwe zaprzyjaznionej wypozyczalni prosze.

zibi116 napisał(a):W tym roku postanowiliśmy podmienić Chorwację na Turcję(wybrzeże Likijskie konkretnie Adrasan). Wyjazd na własną rękę w terminie 15-29.06.22 dla trzech osób dorosłych, muszę przyznać, że jestem bardzo zadowolony z takiej zamiany. Więc tak, loty z Wa-wy do Antalya liniami Corendon Airlines, loty kupowane w lutym. Cały koszt biletów gdzie dwie osoby miały duże bagaże, a jedna podręczny to 2060zł. Auto wynajmowane na miejscu z zaprzyjaźnionej wypożyczalni na cały okres pobytu z podstawieniem i odbiorem pod terminal, prawie nowy Fiat Egea 6tys. km przebiegu, koszt 283euro(14dni)
Na pierwszy tydzień pobytu zarezerwowaliśmy sobie hotel przez Booking, drugi znaleźliśmy z marszu tuż przy plaży. Obydwa hotele butikowe max.20 pokoi ze śniadaniami w cenie pobytu, w tej miejscowości jest znikoma liczba turystów zagranicznych i nie ma żadnych molochów all inclusive.
Adrasan jest słynny z tego, że z plaży pływają dziesiątki statków na tzw. Tureckie Malediwy czyli Suluada.
Pierwszy hotel w jakim byliśmy to Yonca Butik Otel, a drugi Zulu Otel. Oba rodzinne godne polecenia z miłą, kompetentną obsługą i basenami, do tego Zulu ma własną strefę na plaży z darmowymi leżakami i obsługą. Już na samo powitanie miłe wrażenie sprawia to, że właścicielka hotelu wita nas przy rozpakowywaniu auta i oprowadza po hotelu i tak było aż do wyjazdu gdy zamykała nam drzwi w aucie.
Pierwszy hotel kosztował nas za pobyt 1700zł, drugi 2200zł.
Ceny w restauracjach których w tej miejscowości jest nie przesadzając z pięćdziesiąt w porównaniu do Cro świetne np. Orada z frytkami i zieleniną 100 lira, kofte z frytkami 50 lira, manti 50 lira gdzie jedna lira to 26 groszy. Cola w szkle 5zł, woda sodowa w szkle 2zł. Są też restauracje usytuowane na rzece która tutaj wpada do morza. Widoki i klimat bardzo przypominają chorwackie, do zwiedzania w okolicy mnóstwo miejsc zaczynając od grobowców naskalnych przez amfiteatry, kościoły, ognie Chimery po nurkowania, loty na paralotniach, quady, jeepy i wycieczki konne. Adrasan to taka miejscowość wypoczynkowa dla turków na weekendy.
Jeśli będziecie mieli pytania piszcie, postaram się odpowiedzieć, w przyszłym roku również ten kierunek. Niestety zdjęć nie mogę wrzucić, bo info krzyczy, że za duże.
zibi116
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) zibi116 » 07.09.2022 06:00

Niestety w rejonie Kusadasi nie byliśmy jeszcze. Na dwa tygodnie mieliśmy dość do zwiedzania w rejonie Adrasanu. Co do wypożyczalni to nazywa się First Rent A Car Antalya i ma profil na Facebooku, ale polecam się z nimi kontaktować przez WhatsApp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Kilka słów o Turcji - strona 18
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies