Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka słów o Turcji

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 18:20

carnivalka napisał(a):Chyba się nie doczekam Piotrku....

Ale na co się nie doczekasz na to, że będę bardziej rozmowny na ten temat czy na Wasz wyjazd ? :wink:
Za Wasze plany trzymam kciuki - nie teraz to innym razem wypali.
A co do mojego gadania - to obiecuje, że po fakcie dam głos na ten temat :wink:
carnivalka napisał(a):Nasz Bliski Wschód niestety zawieszony.

Z tym nie będzie tak źle - w ciagu ostatnich 2-3 lat tak poleciały ceny biletów w dół, że aż trudno uwierzyć w to.
To chyba jedyny przypadek w branży turystycznej, że cos tanieje i to baaaaaaaaaaardzo.
No ale z drugiej strony konkurencja na wysokości 10000-11000 m n.p.m. jest tak potężna, że wymusiła cenowe zjazdy.
I to cieszy bo wiele kierunków, jeszcze niedawno, niedostepnych cenowo dla przeciętnego Kowalskiego zaczyna być dostępne na zwykłą kieszeń.
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 13.06.2010 19:08

Nie mogę się doczekać "gadania" o Twoim wyjeżdzie Piotrku :)
Ale skoro nie chcesz zapeszać to poczekam :) :cry:
piotrmks
Croentuzjasta
Re: Oferty biur podrozy...

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 13.06.2010 19:19

Zdecydowanie inny bo Bliski Wschód ale siedzę cichutko jak myszka pod miotłą i nie komentuję żeby nie zapeszyć :P
Wprawdzie mam wszystko zaklepane czyli bilet lotniczy, hotele, samochód no i rozpracowaną logistycznie trasę ale ....odpukać.....byle do 28 lipca :wink:
Po fakcie stanę się bardziej rozmowny na ten temat :lol:[/quote]

Rozumiem. Tez mi chodzi Bliski Wschód. Zona mówi, ze chciałaby posiedziec na daszku w Damaszku. Mnie po lekturze książek Andrzeja Michałka ciągnie szlakiem krzyzowców. Ale 28 lipca.... podziwiam.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 13.06.2010 19:22

carnivalka napisał(a):Nie mogę się doczekać "gadania" o Twoim wyjeżdzie Piotrku :)
Ale skoro nie chcesz zapeszać to poczekam :) :cry:
No to we dwie poczekamy - w grupie raźniej :D
...ale jak już wybije godzina "zero" (tylko Piotruś daj nam znać, że to już ) nie damy Ci żyć - i wszystko nam wyśpiewasz :evil: :D :D :D

pozdrawiam
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 19:22

carnivalka napisał(a):Ale skoro nie chcesz zapeszać to poczekam :) :cry:

Bo widzisz, jest tak.......ja i owszem lubię robić różne dziwne trasy ale jak sam zauważyłem cholernie nie lubie mieć coś z góry zapłacone bez możliwości odwrotu. Wolę na zasadzie: wsiadam w samochód i jade przed siebie.
Chyba muszę tego stresa przełamać bo wziął sie on stąd że jakieś 10 lat temu miałem pół roku przed wszystko zapłacone i zaplanowane i tydzień przed nastapił tzw. wypadek losowy i wszystko poszło się....... :cry:
Dobra, tyle marudzenia :P
piotrmks napisał(a): Ale 28 lipca.... podziwiam.

Piotrze, do 45 stopni przy ZEROWEJ wilgotności powietrza idzie spokojnie przeżyć. :lol:
Tymona napisał(a):wszystko nam wyśpiewasz :evil: :D :D :D

Tak jest Pani Kierowniczko :wink:
U Ciebie wszystko już zapięte na ostatni guzik ?
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 13.06.2010 19:44

Piotrek_B napisał(a):U Ciebie wszystko już zapięte na ostatni guzik ?
Niestety tak - niestety, bo doskonale Cię rozumiem, że ten los to płata figle (potomstwo nasze ostatnio chorowite - w związku z czym mocno zastanawiamy się "czy damy radę ")
W związku z czym - proponuję - załóżmy klub "niechcącychzapeszać" i "trzymających kciuki" :D

pozdrawiam
:D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 13.06.2010 19:47

Tymona napisał(a):W związku z czym - proponuję - załóżmy klub "niechcącychzapeszać" i "trzymających kciuki" :D

Wchodzę w to a Ciebie jak zwykle mianujemy Kierowniczką Projektu :P
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 13.06.2010 19:53

Piotrek_B napisał(a):
Tymona napisał(a):W związku z czym - proponuję - załóżmy klub "niechcącychzapeszać" i "trzymających kciuki" :D

Wchodzę w to a Ciebie jak zwykle mianujemy Kierowniczką Projektu :P
innej możliwości nie przewiduję :lol:
:papa:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 13.06.2010 20:20

Tymonko prosze o przyjęcie do klubu.Mam nadzieję na sopran Piotrka :)

Już wiem/tak myślę/ co Cię łapie Piotrek. Powodzenia.Ale i tak będziemy Cię dręczyć
Może chociaż kapeńkę z Twoich planów :wink:
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 13.06.2010 20:47

carnivalka napisał(a):Tymonko proszę o przyjęcie do klubu.Mam nadzieję na sopran Piotrka :)
Carnivalko - już pędzę drukować dla Ciebie legitymację klubowicza :D :D :D
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 20.06.2010 08:04

Witam wszystkich :D
Po 18 dniach urlopu 4 dniach przejazdu do Turcji i z powrotem wróciłem :D . Wszelkie kataklizmy sprzysięgły się w tym roku na wyjeździe przeciwko nam ale dzielnie je jakoś pokonywaliśmy :D . Wyjazd super na pewno wrócę do Turcji zwłaszcza że zobaczyliśmy tylko zachodnią i płd zachodnią jej część. Jak się wyśpię to pewnie zbiorę się na jakąś relację . Jeszcze raz dziękuję wszystkm "wujkom dobra rada" na prawdę przydało się. :D
jacky z DG
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky z DG » 20.06.2010 12:22

Italiano napisał(a):Po 18 dniach urlopu 4 dniach przejazdu do Turcji i z powrotem wróciłem :D . Wszelkie kataklizmy sprzysięgły się w tym roku na wyjeździe przeciwko nam ale dzielnie je jakoś pokonywaliśmy :D . Wyjazd super na pewno wrócę do Turcji zwłaszcza że zobaczyliśmy tylko zachodnią i płd zachodnią jej część. Jak się wyśpię to pewnie zbiorę się na jakąś relację .

no to czekamy na odczyt w czytelni...
i o dojeździe i owych kataklizmach...
tym bardziej, że przeciwstawna część TR ( czyli wschodnia ) wsławia się walkami partyzantów kurdyjskich...
a mnie niedosyt po ubiegłym roku ( Nemrut Dagi ) oraz jezioro Van na to lato ( wrześniowe ) kusi...
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 20.06.2010 13:47

Powódź na Słowacji i Węgrzech zalane okolice Koszyc i Miskolca (03.06), zlewa jakiej jeszcze nie widziałem w Turcji w okolicach Denizli, 6 zlew (18.06) na trasie powrotnej na autostradzie w Serbii, 19.06 powódź w okolicach Svidnika na Słowacji i warczące od granicy turecko-bułgarskiej łożysko w kole mojego VW :D .Ale udało się wrócić :D jutro jadę je wymienić. Specjalnie przed wyjazdem zrobiłem przegląd samochodu i specjalnie poprosiłem mechanika by posprawdzał łożyska w kołach. Ten z wielkim zadowoleniem oświadczył , że wszystko w porządku nic nie słyszy ... :twisted:
Rzeczywiście wieczorem czasami oglądając telewizję turecką widziałem obrazy jakichś zamieszek. Myślałem jednak, że jest to zwiazane z jakimiś wyborami... jakoś nie powiązałem tego z Kurdami. Na podróż, pobyt nie miało to żadnego wpływu . Wschodnia i południowa część Turcji żyła swoim normalnym spokojnym europejskim codziennym życiem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 20.06.2010 14:12

Italiano napisał(a):Po 18 dniach urlopu 4 dniach przejazdu do Turcji i z powrotem wróciłem :D

Strasznie szybko ten czas leci :twisted:
Cieszę się, że udało sie Wam zrealizować trasę.
Jak już ochłoniesz to mam nadzieję, że kilka słów+fotek powklejasz żeby zobaczyć jak Wy widzieliście te miejsca :wink:
Pozdrav
Italiano
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Italiano » 20.06.2010 16:46

Dzięki Piotrek
Właściwie to twoja relacja w dużym stopniu przekonała mnie do tureckiego wyjazdu. Na razie odbyłem spokojną trasę jak 90% turystów odwiedzających Turcję, ale z tą różnicą że tam gdzie chciałem tam siedziałem ile mi pasowało, że łaziłem tam gdzie mnie coś zainteresowało, a nie zgodnie z programem wycieczki. Tak na gorąco moja top lista z wyjazdu:
1. Pamukkale -( chociaż wolę zabytki od przyrody poprę tu moją asię entuzjastkę natury) :D w kategorii miejsce :D
2. Priene -(jeżeli chodzi o zabytkowe miejsce) przepiękne ruiny jońskiego miasta w przepięknym miejscu
3. Efez -no niech będzie . Najlepiej zachowane starożytne miasto jakie do tej chwili widziałem ( gdyby nie te tłumy turystów :D ) na szczęście dzieki noclegowi w Selcuk wyprzedzałem wycieczki o jakieś pół godziny.
4. Didyma- najpiękniejsza świątynia jaką widziałem, wielkościa niemal dorównująca świątyniom egipskim w Luksorze i w Karnak Właściwie w kategori zabytek to według mnie nr 1 przed Priene i Efezem :D .ale poza ruinami światyni w Didymie nic nie ma.
5. Pergamon- przepiękne hellenistyczne miasto gdyby tylko nie ten deszcz może byłby wyżej :D ale usytuowanie jego teatru pergamońskiego nr 2 w kategori zabytek :D
pozdrawiam
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Kilka słów o Turcji - strona 8
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies