Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka rad na kontakt z czeską policją?

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 13.07.2006 10:58

rich72 napisał(a):

przykład że jednak im odjeb...o - wczoraj znajomy doniósł że zapłacił mandat 1500 Kcs za brak w komplecie zapasowej żarówki do.....
podświetlenia deski rozdzielczej :evil:

... tak czułem, że im odbije ... :(
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 13.07.2006 11:02

ej, no bez przesadyzmu ;) Policjant nie moze dac mandatu za takie cos. Prosze mi pokazac gdzie w Kodeksie Drogowym jest to napisane ? Moze dac mandat za brak zarowek, ale zewnetrznych, zeby auto nie sprawialo zagrozenia na drodze. huh :wink:
jacirg
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacirg » 13.07.2006 11:23

Fatboy napisał(a):ej, no bez przesadyzmu ;) Policjant nie moze dac mandatu za takie cos. Prosze mi pokazac gdzie w Kodeksie Drogowym jest to napisane ? Moze dac mandat za brak zarowek, ale zewnetrznych, zeby auto nie sprawialo zagrozenia na drodze. huh :wink:

... no nie wiem ... trzebaby znać czeski kodeks drogowy, pewnie gdzieś tam mają to zapisane, skoro przez takie rzeczy łoją nam skórę ... przepraszam drenują portfele ... faktycznie szlag człowieka trafia jak to czyta ... i jak ich lubić?
pozdr.
Jacek
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 13.07.2006 11:56

ej, no bez przesadyzmu Policjant nie moze dac mandatu za takie cos. Prosze mi pokazac gdzie w Kodeksie Drogowym jest to napisane ? Moze dac mandat za brak zarowek, ale zewnetrznych, zeby auto nie sprawialo zagrozenia na drodze. huh

czy ma podstawę czy nie - jeśli będzie upierdliwy (a czesi najczęściej są) to jak odmówisz mandatu za cokolwiek - nawet za np jego urojone przekroczenie prędkości nawet jak pojedziesz prawidłowo - to spieraj się z nim że nie ma racji -a na koniec każe ci jechać z nim na komisariat żeby pisać wyjaśnienia a będzie np 2 w nocy a na Twoim tylnym siedzeniu będzie spało dziecko a przed sobą będziesz miał 1000 km - będziesz się spierał :?: bo ja nie :? zapłacę ile zechce byle mnie puścił w dalszą podróż.
Działanie Czechów jest prawdopodobnie nastawione na zmniejszenie ruchu tranzytowego (były kiedyś na ten temat wzmianki chyba w autoświecie), który dla nich finansowo nic nie wnosi - a oni w odróżnieniu od polskiego rządu potrafią dbać o swoje interesy i stan dróg oraz bezpieczeństwa na nich. :lol:
moondek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) moondek » 13.07.2006 12:18

rich72 napisał(a):Działanie Czechów jest prawdopodobnie nastawione na zmniejszenie ruchu tranzytowego (były kiedyś na ten temat wzmianki chyba w autoświecie), który dla nich finansowo nic nie wnosi - a oni w odróżnieniu od polskiego rządu potrafią dbać o swoje interesy i stan dróg oraz bezpieczeństwa na nich. :lol:

Jeżeli tak jest, to potwierdza sie moja opinia, że Czesi to najgłupszy naród na świecie.... A dochód z winietek??? Stacje benzynowe, gastronomia przydrożna, hotele tranzytowe... Przecież to się składa na szeroko pojmowaną turystykę! I co z tego, że jeżeli jadę przez Czechy, to zazwyczaj przejazdem, ale zawsze zostawiam u nich jakieś pieniądze, a to za winietę, a to na stacji benzynowej, czy w hotelu...
Przyznam szczerze, że to co robią Czesi, u mnie wywołuje tylko ironiczny uśmiech i przytakiwanie głową z politowania, dlatego nigdy moja noga (lub koło od samochodu ;)) nie stanie w Czechach podczas drogi do Chorwacji (albo gdzieś indziej na południe).
RadaR
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) RadaR » 13.07.2006 12:29

rich72 napisał(a): przykład że jednak im odjeb...o - wczoraj znajomy doniósł że zapłacił mandat 1500 Kcs za brak w komplecie zapasowej żarówki do.....
podświetlenia deski rozdzielczej :evil:

Qrcze aż sie wierzyć nie chce że można być aż tak upierdliwym :?
Zamierzam w tym roku przez Słowację jechać ale miałem przez Cieszyn zapodać. Hm chyba walnę na Zwardoń. Czy ktoś może jechał w tym roku przez Zwardoń, jak tam droga?

A może by wypadało mieć zapasowe drugie auto żeby mandatu nie dostać :D
Fatboy
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fatboy » 13.07.2006 12:38

RadaR napisał(a):Qrcze aż sie wierzyć nie chce że można być aż tak upierdliwym :? Zamierzam w tym roku przez Słowację jechać ale miałem przez Cieszyn zapodać. Hm chyba walnę na Zwardoń. Czy ktoś może jechał w tym roku przez Zwardoń, jak tam droga?

A może by wypadało mieć zapasowe drugie auto żeby mandatu nie dostać :D

http://cro.pl/forum/viewtopic.php?t=10616
Graf
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Graf » 13.07.2006 20:25

Mam pytanie do tych co słyszeli o nowych karach za byle co, gdzie one były wymierzane, na płatnych czy bezpłatnych drogach.?
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Kilka rad na kontakt z czeską policją? - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone