Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

kilka pytan i prosba o porade :)

Wszystkie rozmowy na tematy turystyczne nie związane z wcześniejszymi działami mogą trafiać tutaj. Zachowanie się naszych rodaków za granicą, wybór kraju wakacyjnego wyjazdu, czy korzystać z biur podróży.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
bzyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyk » 18.03.2004 09:23

Witam wszystkich serdecznie

Wybieramy sie do Chorwacji koncem sierpnia samochodem z malym - bedzie miał 14 miesiecy bobasem i stąd kilka pytań:
1.Gdzie najlepiej pojechać (zastanawiamy sie nad wyspą KRK i miejscowoscia Baska z racji na odleglosc i lagodna plaze tylko obawiamy sie o duzy tlok).
2.Jakie miejsca - miejscowosci polecacie (chodzi o w miare lagodnie schodzaca plaze)
3.Czy lepiej wziać hotel z wyzywieniem czy moze apartament bez wyzywienia a jedzonko zabrac ze sobą (szczegolnie to dla maluszka)
4.Prawdopodobnie pojedziemy nie swoim samochodem (nasz nie ma klimy) czy w zwiazku z tym nie bedzie jakichs problemow na granicach ?
Bylismy juz 2 latka tem ale wtedy nie bylo jeszcze maluszka wiec sytuacja radykalnie sie zmieniła :) prosze o porade jezdzacych z dziecmi forumowiczow

dziekuje i pozdrawiam
Krzysiek
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 18.03.2004 10:24

bzyk napisał(a):Witam wszystkich serdecznie

Wybieramy sie do Chorwacji koncem sierpnia samochodem z malym - bedzie miał 14 miesiecy bobasem i stąd kilka pytań:
1.Gdzie najlepiej pojechać (zastanawiamy sie nad wyspą KRK i miejscowoscia Baska z racji na odleglosc i lagodna plaze tylko obawiamy sie o duzy tlok).
2.Jakie miejsca - miejscowosci polecacie (chodzi o w miare lagodnie schodzaca plaze)
3.Czy lepiej wziać hotel z wyzywieniem czy moze apartament bez wyzywienia a jedzonko zabrac ze sobą (szczegolnie to dla maluszka)
4.Prawdopodobnie pojedziemy nie swoim samochodem (nasz nie ma klimy) czy w zwiazku z tym nie bedzie jakichs problemow na granicach ?
Bylismy juz 2 latka tem ale wtedy nie bylo jeszcze maluszka wiec sytuacja radykalnie sie zmieniła :) prosze o porade jezdzacych z dziecmi forumowiczow

dziekuje i pozdrawiam
Krzysiek

Byłem kilka razy na KRK więc służę pomocą:
1) Baska moim zdaniem jest jednym z najciekawszych miejs na wyspie ale każdemu odradzam tam nocleg. Z 3 powodów: 1-bandyckie ceny noclegów i usług, 2-dzikie tłumy (choć końcem sierpnia powinno być już w miarę pusto) i 3-wszędzie jest daleko (jeżeli ktoś miałby ochotę pojeździć po wyspie) Piaszczyste i rozległe plaże (o wiele łagodniejsze niż w Basce) są na KRK w SOLINE-CIZICI.
2) Osobiście polecałbym nocleg w pasie PUNAT-DUNAT-KRK gdyż jest to centralnie położone miejsce na wyspie i w związku z tym wszędzie jest blisko.
3) odnośnie pytania czy hotel czy apartament - to kwestia gustu ja osobiście niecierpię hoteli bo jest w nich sztywniacka atmosfera
4) odnośnie samochodu - nie wiem bo jeżdzę swoim (ale nigdy nie zadażyło mi się żeby na granicy, z wył. RP, ktoś sprawdzał mi papiery)
I ostatnia kwestia też jeżdzę z dwoma maluchami (zawsze w ciemno) i nie widzę żadnych przeciwskazań o ile dziecko dobrze znosi długą jazdę.
PZDR-Piotrek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2004 10:52

Zgadzam się w większości z Piotrkiem.
Baśka to znakomite, przepiękne miejsce w HR, z jedną z najładniejszych plaż (świetna dla dzieci) i niestety płaci za to cenę w postaci tłumów.
Byłem tam na początku września 1998 (a wtedy i o tej porze turystów było jeszcze/już niewielu) i na plaży był "komplet". Na szczęście mieszkaliśmy w grad KRK i pojechaliśmy tam tylko na całodzienną wycieczkę. No i jest tam kosmicznie drogo - jedno z najdroższych miejsc w HR - ceny zawyżają głównie Germańcy i Ausrtiacy, którzy podobno wykupują tamtejsze wille.
Od lat jeżdżę do HR z dziećmi (kiedyś małymi) i zawsze prowiant organizuję we własnym zakresie na miejscu. Ale jeśli Cię stać na wykupienie gotowego wyżywienia i to jeszcze w hotelu to jest to fajna sprawa dla Twojej żony, bo przynajmniej moja zawsze mi wypomina że "musi gotować" choć głównie to ja griluję :lol:
Myślę jednak że HR w hotelu (nigdy nie byłem) a HR w apartamencie z własnym prowiantem to jednak dwie zupełnie różne Chorwacje. Ci którzy wracają z HR niezadowoleni to głównie ci, którzy mieszkają w hotelach i odwrotnie...
Co do klimy to mam zupełnie inne zdanie. Pomimo że należę do szczęśliwców którzy ją posiadają to w HR b. rzadko ją używam bo lubię delektować się tamtejszym słońcem i dlatego preferuję rozwiązanie "wszystkie szyby w dół" + otwarty szyberdach, który w HR sprawdza się idealnie. Poza tym jak autko postoi na parkingu i słoneczko przyświeci (reguła) to żadna klima i tak nie pomoże :idea:
pozdrawiam
bzyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyk » 18.03.2004 11:12

dzieki za porady

A jakie polecacie inne miejscowosci nie koniecznie na KRKu ?

Krzysiek
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 18.03.2004 11:22

PAG rulez!!!!!!!!!!!! :lol:
HVAR, KORCULA, PELJESAC rulez!!!!!!!!!!!
cała HR rulez!!!!!!!!!!!!!
wszędzie dobrze!!!!!!!!!! :lol:
Stela
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Stela » 18.03.2004 11:32

My z Cieszyna jechaliśmy pierwszy raz do Zadaru około 12 godzin. W zeszłym roku na Hvar- około 20 godzin. Polecam Ci Dalmację, jazda nocą (dwójka kierowców), ewentualnie nocleg gdzieś w połowie trasy.
Pozdrowienia (ja też stela ;) )
P.S. Polecam Ci wrzesień- nie ma tragicznych upałów i przede wszystkim tłoku.
bzyk
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bzyk » 18.03.2004 15:47

A to bardzo miło :) ze jesteś stela :) napewno masz GG ? i czasem troche wolnego czasu na wakacyjne pogawedki moj e-mail to adres e-mail widoczny tylko dla zalogowanych na cro.pl

pozdrowonka
Krzysiek
Midas
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Midas » 18.03.2004 16:05

Mam znajomego ,dla którego tysiąc,dwa, trzy tysiące zł nie ma większego znaczenia, więc........pojechał sobie do CRO do hotelu......był zadowolony.
W następnym roku już z szeroko pojętą rodziną (czyt. szwagier) pojechał też do CRO lecz już do apartamentu.Tutaj dopiero poczuł prawdziwą Chorwację i wolność ;wziąwszy pod uwagę zasobność jego portfela i co się z tym wiąże możliwość wyboru,o czymś to świadczy.To tak tylko informacyjnie dla niezdecydowanych :arrow:

Powrót do Rozmowy o turystyce i nie tylko

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone