Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka pytań do weteranów

Dla miłośników namiotów, przyczep i biwakowania. Standardy, ceny, ciekawe miejsca do zwiedzenia przez trampingowców.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kaili- Asia
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kaili- Asia » 02.07.2011 20:40

Który nadaje się lepiej na kemping do Chorwacji??

1) NAMIOT CAMPUS BORDEAUX 6 ( http://allegro.pl/namiot-campus-bordeau ... 21275.html)

2)FJORD NANSEN Namiot ISTRIA (http://allegro.pl/fjord-nansen-namiot-i ... 49593.html)

3)NAMIOT WILD NATURE PATRAS 6os (http://allegro.pl/namiot-wild-nature-pa ... 71558.html )

4)QUECHUA T4.2 XL (http://www.decathlon.com.pl/PL/t4-2-xl-33690484/ )

Czekam na wasze opinie:)
danielZS
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) danielZS » 04.07.2011 14:20

Mnie pierwsze co zaskoczyło, to wielkość namiotu w stosunku do ilości osób z niego korzystających. Dwie osoby, a namiot 4, 6 osobowy?
Zapewne większy namiot to większy komfort. 2 sypialnie, gdzie w jednej się śpi a w drugiej trzyma np. torby z ubraniami. Do tego przedsionek, żeby sobie posiedzieć. No dość wygodnie, ale czy to jest potrzebne?

Uważam, że przedsionek to przydatna sprawa, kiedy pada deszczyk i chcemy się gdzieś schronić. Przy braku opadów w dzień nie będziecie z niego korzystać. Bo kto da radę usiedzieć pod tropikiem, nawet przy otwartych obu wejściach, gdy temperatura otoczenia z palącym słońcem osiąga np. 35 stopni. Tak więc przedsionek owszem ale na deszcz.

Jedna sypialnia jest wystarczająca dla dwóch osób i tak będzie naprawdę dużo miejsca. Torby z ubraniami, garnki, stolik, kuchenka i co tam jeszcze można pozostawić w przedsionku, albo w bagażniku samochodu, który stoi przy samym namiocie i jest najlepszym zabezpieczeniem mienia.

Największą wadą dużego namiotu, jest trudność i czasochłonność jego rozkładania. Nierzadko potrzeba 2 osób, żeby się z tym uporać. Mały namiot, to naprawdę stosunkowo krótka chwila. Duży namiot potrzebuje również więcej miejsca w samochodzie.

Trzeba zwrócić uwagę na wysokość progów w sypialni, żeby w ekstremalnych warunkach woda wam się nie wlewała.

Tropik powinien mieć taką konstrukcję, aby nie zbierała się na nim woda. Również jego dolne partie lepiej, żeby opadały na ziemię, tak, aby można było je podsypać, lub czymś obłożyć.

Sypialnie są podwieszane do tropika, dobrze aby w miejscu uszek na guziki materiał był wzmocniony. Występują tam duże napięcia i najczęściej tam występują uszkodzenia.

W namiocie generalnie nie spędza się zbyt dużo czasu, właściwie tylko tyle ile potrzeba na spanie, przebranie się, czy schronienie przed deszczem. Wysoka temperatura wygoni ze środka nawet największego uparciucha. Posiłki najczęściej przygotowuje się i spożywa się na zewnątrz, tam też lepiej jest wyłożyć się na miękkim kocyku lub materacu i delektować otaczającą nas naturą.
Dominika29
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominika29 » 06.07.2011 09:21

Czy można opuszczać kemping samochodem na 1 dniowe wycieczki albo wypad do supermarketu?? czy trzeba to zgłosić??
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Nieprzeczytany postnapisał(a) Janusz Bajcer » 06.07.2011 09:33

Dominika29 napisał(a):Czy można opuszczać kemping samochodem na 1 dniowe wycieczki albo wypad do supermarketu?? czy trzeba to zgłosić??

Można i nic nie trzeba zgłaszać. Kemping to nie więzienie :wink:
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 06.07.2011 10:26

kaili- Asia napisał(a):Witam wszystkich i proszę o praktyczne porady. Wybieram się z chłopakiem (pierwszy raz) pod namiot do Chorwacji -termin 11.08.2011 - 19.08.2011. (Istria)

Do tej pory bardzo dużo dowiedziałam się czytając zawartości forum. Ale mam jeszcze kilka dylematów np;
1) jaki namiot kupić - wystarczy 3 osobowy, czy lepiej 4. Tak żeby nie było ciasnoty. Ale dla 2 osób nie wiem czy 4 osobowy nie będzie za duży. (Campus Monaco)
2) chcielibyśmy pojechać do - Bijela Uvala albo Camping Lanternacamp ale jedziemy w ciemno - nie rezerwujemy. Myślicie że będą miejsca? Zależy nam żeby był basen i możliwość grillowania- macie jakieś inne campingi które polecacie w pobliżu?
3) Jak wygląda orientacyjna cena dla 2 osób+ samochód+ namiot na 1 jedną dobę. (nastawiam się na mniej więcej 30-40 euro - dobrze myślę)
Z góry dzięki za odp.

Witam

1. Bym kupowal 3-osobowy ale z wygodnym przedsionkiem

2. My w okolicy bywamy na campie Ulika gdzie mozna sie pieknie opalic ale nie kazdemu ten camp odpowiada - sprawdz w necie ;)

3. Cenowa w zeszlym roku wychodzilo nam z 30 eurasow za dobe, nie pamietam czy nasza 5-latka cos placila. Bylismy gdzies tak po 20 sierpnia na jakies 5 dni. Zreszta co roku rowniez tam na kilka dni jezdzimy przed powrotem do domu

Na campie ludzie grillowali, jest bardzo spokojny, komfortowy, ma basen ze slodka woda itd
Sołtys
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sołtys » 06.07.2011 11:01

kaili- Asia napisał(a):Który nadaje się lepiej na kemping do Chorwacji??

1) NAMIOT CAMPUS BORDEAUX 6 ( http://allegro.pl/namiot-campus-bordeau ... 21275.html)

2)FJORD NANSEN Namiot ISTRIA (http://allegro.pl/fjord-nansen-namiot-i ... 49593.html)

3)NAMIOT WILD NATURE PATRAS 6os (http://allegro.pl/namiot-wild-nature-pa ... 71558.html )

4)QUECHUA T4.2 XL (http://www.decathlon.com.pl/PL/t4-2-xl-33690484/ )

Czekam na wasze opinie:)

Ja też planuje w tym roku zakup namiotu wybieram QUECHUA T4.2 XL
W tamtym roku znajomi właśnie taki mieli i z obserwacji wydaje nam się właśnie idealny dla 2 osób.
Dominika29
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dominika29 » 06.07.2011 11:08

Ja też miałam dylemat z wyborem namiotu ale ostatecznie wybraliśmy Fjord Nansen Malaga III
erci
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) erci » 06.07.2011 13:27

Dodatkowo trzeba się zastanowić nad tym czy tak duży namiot jest wam potrzebny. Napewno jest wygodniejszy ale czy do spania potrzeba aż tak wiele przestrzeni? Minusem takich namiotów jest to, iż zajmują one więcej miejsca po złożeniu. Jeśli jedziecie w 2 osoby to nie będzie z tym problemów ale może w przyszłości wybierając się ze znajomymi jednym autem okaże się ze same namioty zajmują caly bagażnik... Ale nie wiem, może ja mam takie obawy bo mam małe autko :) Zauważyłem jeszcze, że cennik w cro często podzielony jest na duże i małe namioty :/
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 07.07.2011 09:25

erci napisał(a):Dodatkowo trzeba się zastanowić nad tym czy tak duży namiot jest wam potrzebny. Napewno jest wygodniejszy ale czy do spania potrzeba aż tak wiele przestrzeni? Minusem takich namiotów jest to, iż zajmują one więcej miejsca po złożeniu. Jeśli jedziecie w 2 osoby to nie będzie z tym problemów ale może w przyszłości wybierając się ze znajomymi jednym autem okaże się ze same namioty zajmują caly bagażnik... Ale nie wiem, może ja mam takie obawy bo mam małe autko :) Zauważyłem jeszcze, że cennik w cro często podzielony jest na duże i małe namioty :/

Nie zdazylo sie aby ktokolwiek, kiedykolwiek i gdziekolwiek sprawdzal wielkosc naszego namiotu. Placilismy zawsze tyle ile osob bylo eldowanych + namiot dla nich. My mamy kooooooooombi bo kazde inne to nieporozumienie wiec problemu z miejscem nie ma. Rok temu mielismy 2 namioty. Jeden duzy z 2 sypialniami i spora czescia wspolna o wysokosci ponad 1,80m oraz iglo 3-osobowe z przedsionkiem. Na pierwszym campoie bylismy tylko 2 nocki wiec duzego nam sie nei chcialo rozkladac. Na dugim campie lekko tarasowym na duzy nie bylo miejsca a na trzecim campoie stwierdzilismy ze skoro wieksza czesc spedzilismy w mniejszym to teraz tez damy rade. do spania szerokosc 1,80m dla rodzinki 2+1 spokojnie wystarczy :)
Poprzednia strona

Powrót do Kempingi

Kilka pytań do weteranów - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone