Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka praktycznych pytań o okolicach Omiśiu.

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 13.09.2019 22:27

Cześć moi mili. Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam, pewnie zaraz jakiś modek przeniesie. W każdym razie mam kilka pytań i prosiłbym o odpowiedź, w Chorwacji jestem pierwszy raz. Jestem w pobliżu Omiś, konkretnie w Stanici. Mam pewne pytanka.
1. Polecicie jakiś DUŻY oraz w miarę tani supermarket? Ceny u lokalsów mnie troszkę dobiły.
2. Gdzie kupię mały, ale naprawdę mały grill taki najprostsza opcja? No i oczywiście nie za miliony monet.
3. W Omiśiu podobno jest targ rybny – czy jest on „przehajpowany”, czy warto się na niego udać?
4. Gdzie kupić tutejszy specjał – rakije?
5. Jakieś praktyczne rady?
6. Gdzie najlepiej udać się na plażę z Stanici? Jestem mobilny.
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 14.09.2019 06:48

gosciuwa napisał(a):Cześć moi mili. Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam, pewnie zaraz jakiś modek przeniesie. W każdym razie mam kilka pytań i prosiłbym o odpowiedź, w Chorwacji jestem pierwszy raz. Jestem w pobliżu Omiś, konkretnie w Stanici. Mam pewne pytanka.
1. Polecicie jakiś DUŻY oraz w miarę tani supermarket? Ceny u lokalsów mnie troszkę dobiły.
2. Gdzie kupię mały, ale naprawdę mały grill taki najprostsza opcja? No i oczywiście nie za miliony monet.
3. W Omiśiu podobno jest targ rybny – czy jest on „przehajpowany”, czy warto się na niego udać?

Jak znalazłeś to forum, to i powinieneś trochę w nim poszukać. Po wpisaniu w googla "Omiś świeże ryby" pojawia się taki wątek: omis-aktualnosci-2019-t44357-300.html
Miłej lektury :papa:
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 14.09.2019 07:22

No widzę, że kolega urwał się chyba z elektrody, bo było. A reszta moich pytan? Proszę kogoś kompetentnego o odpowiedź.
Pedros29
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pedros29 » 14.09.2019 07:32

gosciuwa napisał(a):No widzę, że kolega urwał się chyba z elektrody, bo było. A reszta moich pytan? Proszę kogoś kompetentnego o odpowiedź.

Bardzo zły początek jak na kogoś kto potrzebuje rady. Duży błąd.
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 14.09.2019 08:23

Oczekuje prostych odpowiedzi, a dostaje link do postów z 2017 roku, a najnowsze z 2019 są nie na temat.
amatus1
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 14.09.2019 08:39

gosciuwa napisał(a):Cześć moi mili. Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam, pewnie zaraz jakiś modek przeniesie. W każdym razie mam kilka pytań i prosiłbym o odpowiedź, w Chorwacji jestem pierwszy raz. Jestem w pobliżu Omiś, konkretnie w Stanici. Mam pewne pytanka.

Hej ja od lat stacjonuje w Lokvie Rogoznica i troszkę okolice znam:
1. Market masz w Omis- Studenack przy wyjeździe w kierunku Duce, za stacją paliw. Jest to centrum handlowe z kilkoma sklepami m.in Kik, adres: Četvrt Ribnjak 17,
2. Moim zdaniem powinnaś szukac w wyżej wymienionym centrum, Studenacku, ( w waszym apartamencie nie ma grilla?);
3. Jest targ rybny w Omis, jest on przed mostem jadać od strony Stanici na wysokości stoisk z owocami, warzywami ( drogo tam jest, kobiety są czasami nachalne i na siłę wciskają owoce...). Na targu najlepiej być do godz. 10. Czasami w porcie można kupić rybkę od rybaków, ja tak kupuje z moim gospodarzem. Ogólnie ceny na tym targu są troszkę tańsze niż w sklepie ale nie jest za tanio, a bynajmniej tak jak np na targu w Ustce, różnica jest mniejsza...
4. Rakije kupuję się od lokalnych producentów ( gospodarzy),zapytaj się swojego, na pewno powie Ci gdzie najlepiej na wsi kupić, mój gospodarz tym się zajmuję i cały czas częstuje:);
5. Praktyczne rady?he to pytanie jest no delikatnie mówiąc za ogólne, zapraszam do relacji "Nasza Lokva"
6. Co do plaż to może któraś plaża z mojej relacji Ci się spodoba, na przełomie kilku lat jest spora ilość zdjęć z Lokvy i okolicy, na pewno nie korzystałbym z plaży w Omis, lokalni ponoć unikają kąpieli w mieście, jeżdżą na okoliczne plaże,
gosciuwa
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gosciuwa » 14.09.2019 08:51

I to jest odpowiedź, której oczekiwałem - dziękuję ślicznie.

Co do tego punktu drugiego - jest taki ogólny, ale mamy bardzo duży taras i chcieliśmy z niego skorzystać; wiedziałem o tym wcześniej, ale zapomniałem generalnie o tym i nie zabrałem z PL.

Zobaczę Twoją relację, bo wydaje się, że znajdę tam ciekawe informacje.
ewa-irena
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) ewa-irena » 16.09.2019 21:30

Rakiję w Stanici kupowałam w 2 miejscach: między restaurant Borovina, a Hotelem Germania jest droga w dół. Idąc w dół po prawej stronie przed tarasem restauracji jest wejście do budynku. Zadzwonić, zapytać i kupić.
Drugie miejsce po lewej stronie Jadranki za Restauran Alf jest dróżka w lewo w górę, tam zawsze kręci się Pan i oferuje vino (rakiję też ma). Jak go nie ma to lekko w górę do domu.
A najlepiej pojechać do pobliskiej Nemiry. Jadąc od Stanici przy wjeździe do Nemiry po prawej stronie obok boiska Apartments Sabic. Piwniczka super i ceny nie za wysokie. Facet zawsze pyta skąd wiadomo, że on sprzedaje rakiję, trzeba powiedzieć, że od znajomych, którzy kupowali u niego rok wcześniej.
Pozdrawiam, ewa-irena
rzdrozny
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rzdrozny » 18.09.2019 15:52

Ludziska zachwycali się Trogirem, Splitem. Nas urzekł bardziej Omis:) Tu parę słów o tegorocznej naszej wyprawie, z kilkoma praktycznymi poradami: https://jadziemlecim.wordpress.com/2019 ... chorwacji/ Zaskoczyły nas np. duże różnice w kantorach.

Omis, gdyby nie te nieszczęsne korki, robi wrażenie. Położenie genialne.

Powrót do Chorwackie ABC

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies