gosciuwa napisał(a):Cześć moi mili. Jeśli napisałem w złym dziale to przepraszam, pewnie zaraz jakiś modek przeniesie. W każdym razie mam kilka pytań i prosiłbym o odpowiedź, w Chorwacji jestem pierwszy raz. Jestem w pobliżu Omiś, konkretnie w Stanici. Mam pewne pytanka.
1. Polecicie jakiś DUŻY oraz w miarę tani supermarket? Ceny u lokalsów mnie troszkę dobiły.
2. Gdzie kupię mały, ale naprawdę mały grill taki najprostsza opcja? No i oczywiście nie za miliony monet.
3. W Omiśiu podobno jest targ rybny – czy jest on „przehajpowany”, czy warto się na niego udać?
4. Gdzie kupić tutejszy specjał – rakije?
5. Jakieś praktyczne rady?
6. Gdzie najlepiej udać się na plażę z Stanici? Jestem mobilny.
Hej ja od lat stacjonuje w Lokvie Rogoznica i troszkę okolice znam:
1. Market masz w Omis- Studenack przy wyjeździe w kierunku Duce, za stacją paliw. Jest to centrum handlowe z kilkoma sklepami m.in Kik, adres: Četvrt Ribnjak 17,
2. Moim zdaniem powinnaś szukac w wyżej wymienionym centrum, Studenacku, ( w waszym apartamencie nie ma grilla?);
3. Jest targ rybny w Omis, jest on przed mostem jadać od strony Stanici na wysokości stoisk z owocami, warzywami ( drogo tam jest, kobiety są czasami nachalne i na siłę wciskają owoce...). Na targu najlepiej być do godz. 10. Czasami w porcie można kupić rybkę od rybaków, ja tak kupuje z moim gospodarzem. Ogólnie ceny na tym targu są troszkę tańsze niż w sklepie ale nie jest za tanio, a bynajmniej tak jak np na targu w Ustce, różnica jest mniejsza...
4. Rakije kupuję się od lokalnych producentów ( gospodarzy),zapytaj się swojego, na pewno powie Ci gdzie najlepiej na wsi kupić, mój gospodarz tym się zajmuję i cały czas częstuje:);
5. Praktyczne rady?he to pytanie jest no delikatnie mówiąc za ogólne, zapraszam do relacji "Nasza Lokva"
6. Co do plaż to może któraś plaża z mojej relacji Ci się spodoba, na przełomie kilku lat jest spora ilość zdjęć z Lokvy i okolicy, na pewno nie korzystałbym z plaży w Omis, lokalni ponoć unikają kąpieli w mieście, jeżdżą na okoliczne plaże,