Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka potrzebnych informacji nt. Chorwacji

Dział dla miłośników nie tylko czystej turystyki i wypoczynku. Nauka języka chorwackiego. Tematy publicystyczne, historia, film, muzyka, literatura, sport i kuchnia chorwacka.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
krystian.wawa
Plażowicz
Kilka potrzebnych informacji nt. Chorwacji

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian.wawa » 22.05.2006 16:35

Witam

Jestem tutaj nowym użytkownikiem, lecz od dawna interseuje się pięknym krajem jakim jest Chorwacja. W związku z tym, postanowiłem napisać wypracowanie na temat tego kraju do szkoły, lecz brakuje mi kilku informacji. W pracy muszę zamieścić informacje na temat:
-Szkoły (skala ocen,ilość semestrów,najczęściej uczone języki itp.)
-Muzyki (gwiazda muzyki współczesnej -kilka ogólnych informacji)
-Sport (gwiazda sportu, mile widziane informacje na temat sióstr Kostelić)
-Charakterystyczny ubiór (strój narodowy, geneza powstania(?); fotki)
-Potrawa narodowa
-Zwyczaje i ciekawostki

Informacje powyższe nie muszą być szczegółowe,ale nie obraże się jeżeli będą :wink:

Pozdrawiam :)
Slavomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavomir » 22.05.2006 17:03

Tylko nie napisz w wypracowaniu o siostrach Kostelić.
Ivica to imię męskie.
Już lepiej o Ivanisewiću rodem ze Splitu. :lol:
Sławek.
Lider16
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lider16 » 22.05.2006 17:05

krystian.wawa napisał(a):Witam
[ciach]
-Sport (gwiazda sportu, mile widziane informacje na temat sióstr Kostelić)
[/ciach]
Pozdrawiam :)

Ivica jest kobietą :?: 8O ;-)

A tak poważnie to wspomnij choćby o Goranie Ivanisevicu (zwycięzca Wimbledonu z 2001) oraz znakomitych koszykarzach czy piłkarzach (byłych i obecnych).
Slavomir
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Slavomir » 22.05.2006 17:16

Proszę, jakie podobne reakcje!!!
Warszawa pozdrawia Kraków uniżenie.
S.
krystian.wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian.wawa » 22.05.2006 17:56

Fakt, żem nieźle walnął. Kostelić jest rodzeństwem,ale nie siostry :roll:
Mniejsza z tym, właśnie nie ma w sieci stron w j. polskim z informacjami o gwiazdach sportu,muzyki czy telewizji. Chorwackiego jeszcze nie umiem,dlatego też Was proszę o pomoc, gdyż wrazie czego (niektórzy z Was) potrafią przetłumaczyć tekst z chorwackiej strony na j. polski :)

Pozdrawiam
U-la
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) U-la » 23.05.2006 13:15

Witaj! Jak masz jakis konkretny tekst do tłumaczenia, to wrzuć do wątku Akademia Języka Chorwackiego. Pobawimy się tam chyba chętnie. Ja też nie znam chorwackiego, ale tam przy zjednoczonych siłach wspólnie jakoś próbujemy :lol: Pozdrawiam!
aquavitae
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) aquavitae » 23.05.2006 20:52

Przygasającą gwiazdą ( końcówka stawki na eurowizji ) muzyki i nie tylko ;-) - ostatnio chyba tylko erotyki jest Severina :)
Przemek
p.s. a na poważnie poszukaj dogłębnie w internecie ( Instytut Chorwacki w Warszawie ) jak i Pascal - książkowy i napewno znajdziesz wszelkie informacje...
Przemek
krystian.wawa
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian.wawa » 30.05.2006 14:49

Hmmm w tej chwili mam kilka przewodników i nic nie ma na tematy mnie intersujące.
A co do instytutu w Warszawie, to przeszukałem całe google i nic nie moge na ten temat znaleźć. W tej chwili brakuje mi już tylko informacji na temat (tego nie mam w przewodniku):
-szkolnictwa
-stroju narodowego
-potraw narodowych
-zwyczajów i ewentualnie jakiś ciekawostek (coś jeszcze oprócz krawata :wink: )

Pomimo tego wątku, dalej szukam :)

Pozdrawiam

Powrót do Kultura chorwacka