Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka niejasności przed wtorkowym startem do CRO

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
chinek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) chinek » 01.06.2007 21:39

Bardzo wszystkim dziękuję za dotychczasowe porady

próbowałem dzis dowiedziec sie w jaki sposób przeliczane sa transakcje z Visa Elekt. niestety nikt nie umiał mi na infoliniach odpowiedziec.. :roll:

ale dzięki Wam wiem że warto korzystać..

co do butów to od poniedziałku rarytas :roll: :wink:
ObrazekBiedronka od 4.06
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 02.06.2007 16:20

chinku, na 90% rozliczenie karty wygląda tak :
Kupujesz w sklepie za kuny, płacisz kartą Electron / Maestro/ Visa / MasterCard / AmericanExpress /Diners Club / JCB, whatever
bank sklepu rozlicza się z Visa albo Mastercard z kun na Euro albo USD, po kursie kupna / sprzedaży ( czyli 2% w plecy dla Ciebie )
Visa albo MasterCard rozlicza się z Twoim kontem z przechodząc z EUR / USD na złote po kursie oczywiście korzystnym dla banku a nie Ciebie ( następne 2% :lol: ).

Bardzo mało prawdopodobne, ale rozliczenie może być bezpośrednio z waluty zakupów na PLN< ale nie liczyłbym na to w Chorwacji. Niektóre banki rozliczają bezpośrednio korony czeskie, słowackie, forinty na złote, kuna raczej nie.
marandi
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) marandi » 02.06.2007 17:56

A co sądzicie o takich butach do wody

Obrazek

35zł w pobliskim sklepie sportowym. Kupować ?
Tekla
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tekla » 02.06.2007 17:58

W ubiegłym roku te buty zaprezentowane wcześniej przez chinka zdały egzamin... więc zdecyduj :wink:
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 02.06.2007 19:39

Janusz Bajcer napisał(a):Dzięki za info :lol: ale reklamować 15 zł nie myślę :wink:
szkoda przy tym nerwów, jak się buty rozlecą, pójdą do kosza :lool: :papa:
właśnie dlatego sprzedają takie badziewie w marketach najlepiej do 15pln :wink:
krystian74
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) krystian74 » 02.06.2007 19:44

chinek napisał(a):Bardzo wszystkim dziękuję za dotychczasowe porady

próbowałem dzis dowiedziec sie w jaki sposób przeliczane sa transakcje z Visa Elekt. niestety nikt nie umiał mi na infoliniach odpowiedziec.. :roll:

ale dzięki Wam wiem że warto korzystać..

co do butów to od poniedziałku rarytas :roll: :wink:
ObrazekBiedronka od 4.06
ale te powinny być dużo lepsze, jak wynika z reklamy ,to można naśladować Jezusa....."do chodzenia po wodzie" :wink:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 02.06.2007 22:20

marandi napisał(a):A co sądzicie o takich butach do wody

Obrazek

Takie "gumowce" w ubiegłym roku miały moja żona i córka. Spisały się doskonale na skalistej plaży w Lumbardzie. W tym roku jadą z tymi samymi butami. Są całe i niezniszczone. :D
Ja mam model bardziej podobny do tych jakie zaproponował chinek
I muszę przyznać, że po jednym sezonie odchodzi podeszwa. :?

Mamy za to problem z naszą dwuletnią córką. Czy ktoś widział takie buty w rozmiarze 21 :?:
mariusz29
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariusz29 » 02.06.2007 22:25

Gumowce są o tyle dobre, że szybko schną... :lol:
Bodzio
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodzio » 03.06.2007 19:11

mariusz29 napisał(a):Gumowce są o tyle dobre, że szybko schną... :lol:

Małe pytanko czy tye gumowe nie powodują otarć stóp? Te z Biedronki ładnie wygladaja ale majac doświadczenia z Lidla w nim nie było oczywiście mojego rozmiaru 45
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.06.2007 19:20

Bodzio napisał(a):

Małe pytanko czy tye gumowe nie powodują otarć stóp?

Jakbyś w nich chodził na okrągło (nie tylko do wody) to na 100 % obtarłbyś nogę 8) :lol: :papa:
Hunter
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Hunter » 03.06.2007 19:39

Bodzio napisał(a):

Małe pytanko czy tye gumowe nie powodują otarć stóp? Te z Biedronki ładnie wygladaja ale majac doświadczenia z Lidla w nim nie było oczywiście mojego rozmiaru 45

Moje kobity kupiły te gumowce w Deichmanie. Dwa tygodnie intensywnego używania i żednych obtarć.
Żona mówiła, że jeśli są dobrze dopasowane to nie czuje się, że się je ma na nogach.

Polecam :!:
kondzio
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kondzio » 03.06.2007 20:07

Hunter napisał(a):
marandi napisał(a):A co sądzicie o takich butach do wody

Obrazek

Takie "gumowce" w ubiegłym roku miały moja żona i córka. Spisały się doskonale na skalistej plaży w Lumbardzie. W tym roku jadą z tymi samymi butami. Są całe i niezniszczone. :D
Ja mam model bardziej podobny do tych jakie zaproponował chinek
I muszę przyznać, że po jednym sezonie odchodzi podeszwa. :?

Mamy za to problem z naszą dwuletnią córką. Czy ktoś widział takie buty w rozmiarze 21 :?:

jeśli jeszcze dostaniesz to spróbuj w kauflandzie, były dla małych dzieci i dla dorosłych
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 04.06.2007 00:54

felder*eagles napisał(a):chinku, na 90% rozliczenie karty wygląda tak :
Kupujesz w sklepie za kuny, płacisz kartą Electron / Maestro/ Visa / MasterCard / AmericanExpress /Diners Club / JCB, whatever
bank sklepu rozlicza się z Visa albo Mastercard z kun na Euro albo USD, po kursie kupna / sprzedaży ( czyli 2% w plecy dla Ciebie )
Visa albo MasterCard rozlicza się z Twoim kontem z przechodząc z EUR / USD na złote po kursie oczywiście korzystnym dla banku a nie Ciebie ( następne 2% :lol: ).

Bardzo mało prawdopodobne, ale rozliczenie może być bezpośrednio z waluty zakupów na PLN< ale nie liczyłbym na to w Chorwacji. Niektóre banki rozliczają bezpośrednio korony czeskie, słowackie, forinty na złote, kuna raczej nie.

Po pierwszym wyjeździe w 2003 kiedy cały pobyt opłacałem euro wymienianym na kuny na każdym następnym bazowałem na karcie kredytowej gdyż przelicznik międzybankowy jest o wiele korzystniejszy niż przelicznik "kantorowy". W ubiegłym roku kuna na wyciągu z banku kosztowała 0.52 pln. Bez żadnych prowizji.
Doctor Wu
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Doctor Wu » 04.06.2007 16:18

Kurs operacji bezgotówkowych "dewizy'" ( tak jak w przypadku rozliczeń kartowych ) zawsze jest korzystniejszy dla klienta niż kurs operacji gotówkowych " pieniądze ".
Annetta
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Annetta » 04.06.2007 17:10

W zeszłym roku kupowałam dla syna "butki" w Zadarze w dużym markecie, były tam rozmiary od 20 do 33 z grubszą podeszwą i wkładką z gąbki.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Kilka niejasności przed wtorkowym startem do CRO - strona 3
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone