Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka fotograficznych wycieczek po Bałkanach

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.10.2011 11:41

Leszek Skupin napisał(a):
Franz napisał(a):Wprawdzie zdjęcie, na którym morze nie przypomina morza, tylko chmury - to moim zdaniem udziwnianie świata, ale generalnie mój zachwyt nie zanika ani na moment. 8O

Wojtku... hehe ile ja się namęczyłem żeby taki efekt uzyskać... moim zdaniem to nie udziwnianie tylko spoglądanie nań przez pryzmat upływającego czasu :D

No widzisz, to kwestia nazewnictwa. Ja to nazwałem udziwnianiem, Ty użyłeś zwrotu - uzyskanie efektu. :lol:
Dla mnie fotografia, to oddawanie rzeczywistości, może z ew. retuszem, chociaż bez przesady. Zaś uzyskiwanie efektu - to już bardziej malarstwo (można powiedzieć: malowanie swiatłem), niż fotografia.
Jeśli tak naprawdę nie widać morza udającego chmury, to tego typu fotografia nie oddaje rzeczywistości, tylko maluje nierzeczywistość, choćby przez dodanie wymiaru upływającego czasu.

Podobnie rzecz się ma z wodospadami. Przyglądałem się w ostatnim czasie różnym zdjęciom oraz prawdziwym wodospadom. Wielu ludziom podoba się, kiedy spadająca woda łączy się w gładkie smugi. Sam przyznaję, efekt jest piękny. Niemniej, to już nie oddaje rzeczywistości.
Też poeksperymentowałem w ten sposób, chociaż w moim sprzęcie niewiele mogę ręcznie zmienić. Uzyskałem również efekt gładkich smug, ale to już jest uzyskanie efektu, a nie przekazanie widzianego świata. To już bardziej malarstwo, niż fotografia.

OK, nie ciągnijmy dłużej tej dygresji. Jednemu się podoba to, drugiemu co innego. :)
Tak czy owak - mnóstwo zdjęć w twoim wykonaniu bardzo mi się podoba.

Pozdrawiam,
Wojtek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2011 12:07

Wojtku, ależ bardzo ciekawie się zrobiło bo poruszyłeś dość ważny temat - światłem malowanie to własnie foto grafia, ale mam jednakowoż wrażenie, że światło i czas są nierozerwalnymi elementami w fotografii bo powiedz mi, jak oddać rzeczywistość spadającej wody w wodospadzie aby uzyskać efekt RZECZYWISTY... chodzi mi o czas naświetlania, oko ludzkie nie widzi "zamrożonej" wody wszystko jest rozciągnięte w czasie... Od fotografującego zależy jak bardzo efekt spadania wody rozciągnie (skróci) w czasie czyli pokaże to czego oko ludzkie nie może zobaczyć...

Dzięki, że zaglądasz :)

mahadarbi napisał(a):No nie, ale i tak odebrałam to jako zranienie na wskroś :wink: :lol: :evil:

Dopsh w takim razie następna seria dla Ciebie... :D

23a. Widok z Twierdzy Stari Bar
Obrazek

23b. Się wspinamy na mury twierdzy
Obrazek

23c. Ja też się wspinam :twisted: :D
Obrazek

23d. Opłacało się :)
Obrazek

23e. Ale teraz trzeba przedostać się na drugą stronę twierdzy :lol:
Obrazek

23f. Jak ja lubię takie zakamarki :)
Obrazek

c.d.n. ;)
mahadarbi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mahadarbi » 08.10.2011 12:09

Plusk! Plusk! A nieee... to nie to :wink:
No pięknie jest, pięknie :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 08.10.2011 12:29

Leszek Skupin napisał(a):powiedz mi, jak oddać rzeczywistość spadającej wody w wodospadzie aby uzyskać efekt RZECZYWISTY... chodzi mi o czas naświetlania, oko ludzkie nie widzi "zamrożonej" wody wszystko jest rozciągnięte w czasie...

No cóż, moje oko w prawdziwym wodospadzie nie widzi tych równo połączonych smug, tylko dostrzega szczegóły. A nie przypuszczam, żebym miał wzrok lepszy od przeciętnego. Dlatego te niewątpliwie piękne smugi są wynikiem "uzyskiwania efektu" a nie oddaniem rzeczywistości.

W najbliższym czasie zilustruję to, o czy mówię, w wątku Górskie zwierciadła, siklawy, wartkie strugi. W tamtym dziale tego typu dyskusja bardziej pasuje, niż tutaj. :)

Tutaj mogę tylko zauważyć, że pierwsze zdjęcie w najnowszej odslonie masz chyba jednak odrobinę zbyt niebieskie. Poza tym - dla mnie ekstra! 8)

Pozdrawiam,
Wojtek
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2011 13:00

mahadarbi napisał(a):Plusk! Plusk! A nieee... to nie to :wink:
...

:D
Franz napisał(a):No cóż, moje oko w prawdziwym wodospadzie nie widzi tych równo połączonych smug, tylko dostrzega szczegóły. A nie przypuszczam, żebym miał wzrok lepszy od przeciętnego. Dlatego te niewątpliwie piękne smugi są wynikiem "uzyskiwania efektu" a nie oddaniem rzeczywistości.
...

Tu nie pozostaje mi nic innego jak zgodzić się z Tobą :D
Franz napisał(a):...
Tutaj mogę tylko zauważyć, że pierwsze zdjęcie w najnowszej odslonie masz chyba jednak odrobinę zbyt niebieskie. Poza tym - dla mnie ekstra! 8)
...

Było dość parno więc i mgła zawisła w powietrzu, a było dość daleko widać, nie mniej jednak znów masz rację...

Dzięki Obrazek
jan_s1
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) jan_s1 » 08.10.2011 13:27

Leszek Skupin napisał(a):... jak oddać rzeczywistość spadającej wody w wodospadzie aby uzyskać efekt RZECZYWISTY...

Jest to przypadek szczególny tematu mocno wyeksploatowanego, ale wciąż budzącego spory - na różnym szczeblu zresztą: czy zdjęcie ma wiernie oddawać rzeczywiśtość?

To bardzo ciekawe, ale Wojtek chyba ma rację - lepiej Leszkowi nie zaśmiecać wątku. :wink:
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 08.10.2011 14:36

Dobra wróćmy zatem jeszcze do tematu Jeziora Szkoderskiego... oto fragment przejazdu koło jeziora z drogowskazem na Murici, gdzie zresztą zjechaliśmy i robiłem tam zdjęcia owych łódeczek, które sie wcześniej pojawiły ;)

c.d.n. :D
pelkin1971
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pelkin1971 » 08.10.2011 17:15

Leszek Skupin napisał(a):Dobra wróćmy zatem jeszcze do tematu Jeziora Szkoderskiego... oto fragment przejazdu koło jeziora z drogowskazem na Murici, gdzie zresztą zjechaliśmy i robiłem tam zdjęcia owych łódeczek, które sie wcześniej pojawiły ;)

c.d.n. :D

Miło sobie przypomnieć drogę wzdłuż jeziora i zjazd na plażę Murici

Pozdrawiam
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 09.10.2011 09:59

A teraz wcześniejszy zjazd w stronę jeziora. Co prawda nie chronologicznie, ale co tam ;)

FILM
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.10.2011 13:21

A mnie się z przyjemnością ogląda fotografie i te z obrazem rzeczywistym , i te malowane efektami wszelakimi :D
Filmiki też ciekawe . . .

Pozdrawiam
Piotr
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.10.2011 08:34

Leszek Skupin napisał(a):A teraz wcześniejszy zjazd w stronę jeziora. Co prawda nie chronologicznie, ale co tam ;)

FILM

Był zjazd dalej czy odwrót?
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.10.2011 08:52

Fajne zdjęcia Leszku, szczególnie te z odcinka Albańskiego.

Pozdrawiam.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.10.2011 08:04

piotrf napisał(a):A mnie się z przyjemnością ogląda fotografie i te z obrazem rzeczywistym , i te malowane efektami wszelakimi :D
Filmiki też ciekawe . . .

Pozdrawiam
Piotr

Cieszę się, że się podobają :)
Jacek S napisał(a):Był zjazd dalej czy odwrót?

Dalej nie było już jak zjechać :lol: nie było drogi, a raczej była zarośnięta i bardzo kamienista, tym samochodem bałem się, że coś urwę ;)
smoki3 napisał(a):Fajne zdjęcia Leszku, szczególnie te z odcinka Albańskiego.

Pozdrawiam.

Taaa odcinek albański zostanie długo w mojej pamięci :D
Sylwetka...
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sylwetka... » 11.10.2011 08:54

Dalej nie było już jak zjechać :lol: nie było drogi, a raczej była zarośnięta i bardzo kamienista, tym samochodem bałem się, że coś urwę ;)

8O 8O A ja jestem ciekawa jak Ty tam zrobiłeś nawrót :!: :?: 8O
Widoki piękne ...., nie boję się jeździć ale nie odważyłabym się tam zjechać, a co gdyby się coś pod górkę "pchało" 8O
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 11.10.2011 09:09

Sylwetka napisał(a):

8O 8O A ja jestem ciekawa jak Ty tam zrobiłeś nawrót :!: :?: 8O
Widoki piękne ...., nie boję się jeździć ale nie odważyłabym się tam zjechać, a co gdyby się coś pod górkę "pchało" 8O

Easy :D 6c i 6d pokazują jak tam było szeroko ;) a co by było gdyby ktoś jechał pod górę :?: hehe jak to na Bałkanach jeden do przodu drugi cofa :twisted: do najbliższego poszerzenia drogi
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Kilka fotograficznych wycieczek po Bałkanach - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone