Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kilka dni w Bolonii

We Włoszech znajduje się najstarszy na świecie uniwersytet, jest nim założony w 1088 roku Uniwersytet Boloński. Na terenie Włoch znajdują się 2 słynne wulkany: Etna i Wezuwiusz. We Włoszech trzykrotnie odbywały się igrzyska olimpijskie w latach 1956, 1960 i 2006. We Włoszech znajduje się 50 obiektów światowego dziedzictwa kultury UNESCO. Modena we Włoszech to prawdziwa stolica samochodów sportowych, mieści się w niej 5 fabryk luksusowych samochodów sportowych: Ferrari, Maserati, Lamborghini, Pagani i De Tomasso.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 24.03.2023 22:20

piotrf napisał(a):Trochę spóźniony , zagapiłem się odrobinę , a tu takie piękne zdjęcia :D
Będę śledził

Taki ruch się ostatnio zrobił na Forum, że faktycznie można coś przeoczyć. Ale najważniejsze, że jesteś.
Cieszę się, że Ci się zdjęcia podobają.

crooopka napisał(a):Jestem i czekam na dalszy ciąg relacji :)
majkik75 napisał(a):Będę spoglądał :)

Fajnie, że Was zaciekawiłam.

marze_na napisał(a):Umiesz budować napięcie :) .

To podstawa wzbudzenia zainteresowania :oczko_usmiech:.

marze_na napisał(a):Teraz się zastanawiam co z ta siódemką mogło pójść nie tak :? .

W zasadzie to nic. Siódemka przyjechała i zawiozła nas na dworzec kolejowy.

piekara114 napisał(a):Cena lotu robi wrażenie.
crooopka napisał(a):Cena za loty rewelacyjna!

Wszyscy nasi znajomi byli pod wrażeniem i w zasadzie nie mogli uwierzyć w taką cenę.
Lot.jpg

piekara114 napisał(a):Szukam od pewnego czadu czegoś na kwiecień i 700 zł jak nic od osoby trzeba zapłacić... M

No to nie jest ciekawie 8O.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 24.03.2023 22:26

flaga.png

Trzy dni przed wylotem nasza oferta na Bookingu stała się bezzwrotna. I wtedy z samego rana się zaczęło. Przyszedł do mnie e-mail od Bookingu o treści:

Twoja karta została odrzucona.
Obiektowi Farolfi Apartments Savenella nie udało się przetworzyć danych Twojej karty kredytowej. Prosimy o podanie danych innej karty.
Uprzejmie prosimy o podanie danych innej karty w ciągu kolejnych 24 godzin w celu zagwarantowania swojego pobytu.

Od razu się zdenerwowałam, bo nie wiedziałam o co chodzi. Złapałam telefon i zaczęłam wydzwaniać do Bookingu. Nawet szybko się połączyłam, bo stosownie do zapowiedzi automatu podałam numer rezerwacji. Przedstawiła sytuacje mojemu rozmówcy a on próbował się połączyć z Obiektem, ale tam nikt nie odbierał telefonu. Pan poradził mi, abym napisała wiadomość do Obiektu (korzystając z opcji wiadomości na Bookingu) i tak zrobiłam. Po kilku godzinach przyszła odpowiedź, że chodzi o rutynowe sprawdzenie karty i nie będą z niej pobierane żadne środki. No to zmieniłam dane karty z debetowej na kredytową i czekałam, co się wydarzy. Nie mam takiej typowej karty kredytowej a jedynie wirtualną. Na wszelki wypadek zasiliłam ją kasą w wysokości odpowiadającej wartości 240 euro.
Po chwili dostałam wiadomość od Bookingu, że udało się pomyślnie zaktualizować dane mojej karty kredytowej i że teraz Obiekt zweryfikuje kartę.
To czekałam dalej. Po jakimś czasie otrzymałam e-mail od Obiektu, informujący o tym, że moja rezerwacja została przyjęta i przekazano mi szczegóły tej rezerwacji.
I okazało się, że mamy inny apartament, niż ten wcześniej zamówiony. Ale nie mogłam do znaleźć na Bookingu. Dopiero wpisując jego nazwę w wyszukiwarkę przeglądarki dotarłam do jakichś informacji i zdjęć. Ze znajdujących się tam wpisów dowiedziałam się, iż apartament ten nie ma zbyt dobrych opinii, jednakże znajduje się jeszcze bliżej centrum Bolonii, niż ten poprzedni i jest większy. Ale zmiana apartamentu nie została odnotowana na Bookingu, gdzie cały czas widoczna była rezerwacja z poprzednim adresem. Znowu kontaktowałam się z Bookingiem, który nie był w stanie nic mi na ten temat powiedzieć. Napisałam ponownie e-mail do obiektu z zapytaniem o co chodzi i gdzie ostatecznie mam się zgłosić oraz jak otrzymam klucze. W pierwotnie zamówionym apartamencie klucze mieliśmy odebrać w budynku obok, natomiast w e-mailu informującym o nowym adresie nie było żadnej informacji na temat odbioru kluczy.
Z odpowiedzi dowiedziałam się, że mamy się zgłosić pod tym nowym adresem i jak już będziemy na miejscu, to mam napisać wiadomość przez Booking, że już jesteśmy. Wtedy ktoś przyjedzie z kluczami. W znalezionych opiniach na temat tego lokalu była również informacja, że bardzo długo ludzie czekali na wpuszczenie do apartamentu. W korespondencji zapytano mnie, czy chcę się już teraz umówić na odbiór kluczy, więc odpisałam, że tak i że będziemy o godzinie 18-00. Dostałam potwierdzenie, że o 18:00 ktoś będzie czekał na nas z kluczami.
Trochę mnie ta sytuacja zdenerwowała, bo wszystko było jakieś dziwne i mi nieznane. Jak byliśmy na Santorini, to takich problemów nie było. No ale teraz nie miałam już żadnego wyjścia i musiałam się dostosować do zaistniałej sytuacji.

cdn.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 24.03.2023 22:31

megidh napisał(a):
piekara114 napisał(a):Szukam od pewnego czadu czegoś na kwiecień i 700 zł jak nic od osoby trzeba zapłacić... M

No to nie jest ciekawie .

Nasze bilety na kwiecień kosztowały w sumie 650 zł za dwie osoby w obie strony.
Wrocław-Treviso z dwoma priorytetami i Bolonia-Wrocław z jednym priorytetem i jednym bagażem rejestrowanym.
Gdybym poczekała tydzień z zakupem to urwalabym jeszcze ok. 50 zł z tej ceny.

@megidh
Ten Wasz apartament w Bolonii to ten z oceną 5,4 8O na bookingu?
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.03.2023 08:47

marze_na napisał(a):@megidh

Tak, to jest ten, który zarezerwowałam. Ale ostatecznie do niego nie trafiliśmy.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.03.2023 11:31

Z przyjemnością zasiadam i będę śledzić relację, tym bardziej, że się rozchorowałam i chwilowo mam trochę więcej czasu 8)

Cena lotu wyjątkowo atrakcyjna. W długie weekendy, na które my w tym roku polowaliśmy, tak dobrze niestety nie było... No ale ja nie mam innej możliwości podróżowania :? Ewentualnie zostaje nam jeszcze sierpień do zagospodarowania ;)

megidh napisał(a):

Tak, to jest ten, który zarezerwowałam. Ale ostatecznie do niego nie trafiliśmy.

Uff, to dobrze. Szczerze mówiąc, na kwatery, które mają na Bookingu średnią ocen poniżej 8,0 nawet nie patrzę. Najczęściej wybieramy te sporo powyżej 9,0, a na Bałkanach jak najbliżej 10 :lol:
Niestety, cena wyższa, ale mniej stresu, a to urlop w końcu :D
Kiepura
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kiepura » 25.03.2023 14:21

Również rezerwowałem bilety do Włoch w październiku. I rzeczywiście Bolonia czy Mediolan chodziły w nieprzyzwoicie niskich cenach.
Już byłem zdecydowany na wariant Mediolan - Florencja. Ale booking zaproponował mi apartament w okolicy alei Lenina 8O w Bolonii, to zamieniłem cel na Rzym. :D
Zatem chętnie poczytam co mnie ominęło. I porównam bo z Rzymu wróciłem delikatnie mówiąc z mieszanymi uczuciami.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.03.2023 14:52

Cena lotów rewelacyjna, aż grzech byłoby nie skorzystać, mając w tym czasie możliwości wyjazdowe :)
Co do bookingu i kart... Rezerwujemy zawsze kartą kredytową i nigdy nie było problemu, jeśli płatność była pobierana przez booking przed wyjazdem (niezależnie czy od razu, czy z opcją rezygnacji do kilku dni przed terminem rezerwacji). Natomiast w ubiegłym roku, przy rezerwacji spania na Agistri, problem się pojawił - ale nie ze strony bookingu, lecz właśnie obiektu, w którym mieliśmy zapłacić już na miejscu. Otóż, obiekt kilka dni przed terminem sprawdzał kartę, nie zamierzając pobierać płatności. Wówczas pojawił się u nas taki komunikat, jak u Ciebie. Mailowy kontakt z obiektem problem zlikwidował w ten sposób, iż oni już więcej nie próbowali przetwarzać karty :wink: czekając na nas, a my bez problemu uiściliśmy zapłatę po dotarciu na miejsce. Może problem pojawia się właśnie przy sprawdzaniu karty przez obiekty noclegowe? Ciekawe, czy ktoś jeszcze miał podobne doświadczenia...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2023 15:50

Wg mnie problem był przez kartę debetową, jej nie można tak po prostu sprawdzić i dokonać na niej blokady kasy przed wyjazdem (obiekt może zablokować na 24h lub do przyjazdu jakby się nie stawiło na noclegu lub właśnie po prostu sprawdzić czy w razie w będą mogli pobrać sobie kasę zgód ie z tym co było w rezerwacji, za jedną noc lub cały pobyt) . Tak na prawdę już na etapie rezerwacji karta powinna być odrzucona jako błędna, system nie powinien jej widzieć jako kredytowa. W zdecydowanej wiekoszci do rezerwacji na bing trzeba użyć kredytówki, a nie debetowki.
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 25.03.2023 17:01

U nas była karta kredytowa :wink:, a problem podobny i tak wystąpił.
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 25.03.2023 17:38

Może być też tak, że typ karty (operator) lub bank wstrzymał blokadę, bo transakcja wydawała się podejrzana. Np. karta nigdy nie była używana poza Polską lub UE i nagle jest operacja i bankowi wydaje się podejrzana i ją blokuję dla bezpieczeństwa klienta. Sporadycznie, ale się zdarza.
Ostatnio edytowano 18.02.2024 15:21 przez piekara114, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.03.2023 18:00

maslinka napisał(a):Z przyjemnością zasiadam i będę śledzić relację, tym bardziej, że się rozchorowałam i chwilowo mam trochę więcej czasu 8)

Miło mi, że Cię zainteresował wybrany przez nas kierunek.
Choroba nigdy nie jest przyjemna, ale jak już się trafi, to fajnie jest mieć co robić podczas kurowania się.

maslinka napisał(a):
megidh napisał(a):

Uff, to dobrze. Szczerze mówiąc, na kwatery, które mają na Bookingu średnią ocen poniżej 8,0 nawet nie patrzę. Najczęściej wybieramy te sporo powyżej 9,0, a na Bałkanach jak najbliżej 10 :lol:
Niestety, cena wyższa, ale mniej stresu, a to urlop w końcu :D

Ja nie mam doświadczenia w wynajmowaniu apartamentów, więc w tym przypadku to było przetarcie szlaku. Nie wiem, jak rzetelne są oceny, ale my nie jesteśmy bardzo wymagający. Luksusy nie są nam niezbędne, tym bardziej że nie przesiadujemy w apartamencie. Najważniejsze żeby było czysto i blisko centrum. I tak nam się właśnie trafiło. Mnie najbardziej w tym wszystkim stresowało to, że nie wiedziałam, czego po takim początku mogę się spodziewać na miejscu. Lecąc na Santorini nie było takich problemów, ale tam sprawy z Bookingiem ogarnęła koleżanka, która miała w tym doświadczenie. Ale jak mówił Bogumił Kobiela "jak się nie przewrócisz, to się nie nauczysz", więc po tym doświadczeniu, przyszłe będą już chyba lepsze. Przynajmniej taką mam nadzieję.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.03.2023 18:04

Kiepura napisał(a):Również rezerwowałem bilety do Włoch w październiku. I rzeczywiście Bolonia czy Mediolan chodziły w nieprzyzwoicie niskich cenach.
Już byłem zdecydowany na wariant Mediolan - Florencja. Ale booking zaproponował mi apartament w okolicy alei Lenina 8O w Bolonii, to zamieniłem cel na Rzym. :D
Zatem chętnie poczytam co mnie ominęło. I porównam bo z Rzymu wróciłem delikatnie mówiąc z mieszanymi uczuciami.

Witam Cię serdecznie.
I od razu pytam, co spowodowało te mieszane uczucia z podróży do Rzymu ?.
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 25.03.2023 18:13

dangol napisał(a):Cena lotów rewelacyjna, aż grzech byłoby nie skorzystać, mając w tym czasie możliwości wyjazdowe :)
Co do bookingu i kart...

Dzięki Danusiu, że tutaj zajrzałaś oraz za rozwinięcie interesującego mnie tematu. Im więcej komentarzy, tym będę bardziej zorientowana. Chociaż ponoć najlepszym nauczycielem jest samodzielne rozwiązywanie wszelkich problemów.
Ale każda podpowiedź jest cenna.
piekara114 napisał(a):Wg mnie problem był przez kartę debetową .....

Masz chyba rację. Następnym razem od razu wskażę kartę kredytową, chociaż jak napisała Danusia, jej się taki przypadek trafił również przy karcie kredytowej.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 25.03.2023 18:19

maslinka napisał(a):Szczerze mówiąc, na kwatery, które mają na Bookingu średnią ocen poniżej 8,0 nawet nie patrzę. Najczęściej wybieramy te sporo powyżej 9,0

To tak jak ja :) .
Pierwsze co, to ustawiam filtr wyszukiwania na ocenę powyżej 9,0, a jak nie ma nic w satysfakcjonującej cenie to patrzę na 8,5-8,9.

megidh napisał(a):Ja nie mam doświadczenia w wynajmowaniu apartamentów, więc w tym przypadku to było przetarcie szlaku.

Rada na przyszłość to nie ryzykować z nisko ocenianymi obiektami. I nie chodzi o to czy ma się mniejsze czy większe wymagania, ale o spokojną głowę podczas urlopu.
Tutaj już na wstępie denerwujesz się jak odebrać klucze i dlaczego zmienili Ci apartament :roll: .
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 25.03.2023 18:35

marze_na napisał(a):Rada na przyszłość to nie ryzykować z nisko ocenianymi obiektami. I nie chodzi o to czy ma się mniejsze czy większe wymagania, ale o spokojną głowę podczas urlopu.
Tutaj już na wstępie denerwujesz się jak odebrać klucze i dlaczego zmienili Ci apartament :roll: .

Dokładnie tak. Ja też nie potrzebuję luksusów na wakacjach, ale musi być czysto, a w tych nisko ocenianych kwaterach zazwyczaj okazuje się, że czysto nie jest, śmierdzi papierosami, nie spuszcza się woda w toalecie, nie zamyka się okno, jest ogromna szpara w drzwiach wejściowych i dokładnie słychać sąsiadów i inne tego rodzaju "kwiatki"... Kilka takich sytuacji mieliśmy, bo trudno się nie "naciąć", jeśli w ciągu jednego roku średnio wynajmuje się 10-12 kwater ;)

Trzeba nauczyć się "czytać między wierszami", bo oceniający często nie piszą wprost, naciągają oceny, bo im głupio napisać szczerze, że nie byli zadowoleni.
Rzetelność ocen to nie tylko ich zaniżanie, ja obserwuję raczej odwrotną tendencję, zwłaszcza na Airbnb, gdzie ludzie bardzo "słodzą" gospodarzom. Booking jest pod tym względem nieco bardziej wiarygodny.

Gosiu, oczywiście wszystko przyjdzie z czasem i z doświadczeniem :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Włochy - Italia

Kilka dni w Bolonii - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone