napisał(a) megidh » 07.04.2023 15:13
Szukając przed wyjazdem do Bolonii ciekawych informacji na temat zwiedzania tego miasta trafiłam na oficjalną stronę
"Terytorium Turystycznego Bolonia-Modena".
I właśnie na tej stronie przeczytałam, iż w 2017 roku w Sanktuarium otwarto panoramiczny taras na wysokości 42 metrów nad Colle della Guardia, umożliwiający podziwianie niepowtarzalnego widoku 180° na Bolonię.
Ponieważ bardzo lubię miejsca widokowe, to ten panoramiczny taras stał się naszym must see.
Tuż przed wejściem do Bazyliki przy stoliku siedziała pani, która sprzedawała bilety na taras widokowy w cenie 5 euro od dorosłego. Bilet ulgowy kosztował 3 euro, ale my się do takiego biletu nie kwalifikowaliśmy.
Kupujemy więc bilety (można płacić kartą) i wchodzimy do Bazyliki, bowiem wejście na taras widokowy znajduje się w środku zaraz po wejściu po prawej stronie.
Gdy tylko doszliśmy do tego wejścia, to zaraz zostało ono otworzone, bowiem wybiła godzina 12-ta. A właśnie od tej godziny jest czynny taras widokowy w niedziele. Natomiast zamykany jest o godzinie 18:00. W pozostałe dni taras czynny jest w godzinach 10:00 - 13:30 i 14:30 - 18:00.
Idziemy na górę.
Do pokonania jest 127 stopni (liczyłam podczas schodzenia).
Po drodze są miejsca, gdzie można odpocząć.
Przed wejściem na taras widokowy wyższe osoby muszą uważać na głowę, bowiem wejście jest bardzo niskie i głowa jest narażona na uderzenie. Kiedyś chyba wisiała nad drzwiami jakaś ochrona, ale już się chyba wyeksploatowała. Został tam tylko ślad po kleju.
Pokonanie schodów, z chwilowymi odpoczynkami, zajęło nam tylko 6 minut.