Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Kierunek wyspa Lastovo

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 17.01.2014 19:40

emtomek napisał(a):Motocyklem na wyspę LASTOVO – lipiec 2013.
W tym roku znowu udało mi się połączyć 2 pasje: wybrzeże Adriatyku i motocykl.

kapitalna sprawa, sprzęt jak widzę mocno obładowany (chyba jeszcze takiego nie widziałem), o Lastovo nie za wiele więc chętnie pochłonę, a jest na co podziwiać :)

emtomek napisał(a):Po kilkunastu kolejnych wakacjach spędzanych na campingach chorwacko-czarnogórskiego wybrzeża Adriatyku zatęskniłem za totalną dziką przyrodą i ciszą, za całodziennym wylegiwaniem się tylko we dwoje na rozgrzanych skałach nad „własną zatoczką”, nad „odkrywaniem nieodkrytego”.

również z żoną co jakiś czas mamy podobne pragnienie i fundujemy sobie wtedy taką dzicz :D

emtomek napisał(a):jeden telefon z Polski zmienił błyskawicznie nasze plany

przykre, współczuję :(

BTW: sorrki za porównanie, ale jakoś dziwnie od razu skojarzyłeś mi się z wyglądu z G.Gattuso
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 18.01.2014 09:58

te kiero napisał(a):...
... sorrki za porównanie, ale jakoś dziwnie od razu skojarzyłeś mi się z wyglądu..

hehe, niestety nie ja ... :lol: i nie rodzina
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 18.01.2014 14:15

Parę fotek z Campingu SKRIVENI (jedynego campu na wyspie). Warto wspomnieć że jest to szczyt sezonu = lipiec, a o miejsce w cieniu nie trzeba było się martwić.

Obrazek
Obrazek

Myślę że za kilka sezonów będzie to bardzo atrakcyjne miejsce. Gospodarze to wielopokoleniowa rodzina, myśląca przyszłościowo, która prowadzi camp i własną knajpkę. Potrawy przygotowują z warzyw z ogródka, rybki z morza a przyrządzają to wszystko na kuchni opalanej drewnem z oliwek. Camp cały czas się rozrasta i widziałem, że projektują nawet mini pola do gry w kule, grille itp.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tak wyglądało nasze miejsce:
Obrazek

I rzecz najpiękniejsza = ciepłe wody Adriatyku … można było przejść kilkaset metrów na plażę zatoki Skrivena Luka, gdzie była nawet knajpka lub maszerować w innym kierunku na azymut przez bezdroża. Tam trudy wyprawy wynagradzały nam całkowicie bezludne zatoczki:
Obrazek
Obrazek

… a po drodze do dzikiej zatoczki witaliśmy się z dobytkiem gospodarzy:
Obrazek

…..
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 18.01.2014 14:39

W tym miejscu rozpoczęliśmy przymusowy powrót z powodów opisanych na wstępie …
Jeszcze tylko czekając na ostatni prom z Lastova na Korculę robię foty na stację benzynową dla żaglówek, samochodów, motocykli, słowem wszystkich, bo jest to jedyna stacja benzynowa na wyspie:

Obrazek

I już przy zachodzie słońca, zatroskani żegnamy wyspę Lastovo:

Obrazek
Obrazek

Po przypłynięciu wieczorem do Vela Luki na Korculi i nocnej jeździe motocyklem przez wyspę, ok. północy przycupnęliśmy na campie w Lombardzie:

Obrazek
Obrazek

Rano ok. 10.00 kolejnym promem z wyspy Korcula płynęliśmy już na stały ląd (zmęczenie po nieprzespanej nocy, upał i ogromny tłok dawało się we znaki):

Obrazek
Obrazek

Jeszcze tylko spojrzenie z promu na miasto Korcula – miejsce urodzin żeglarza Marco Polo:

Obrazek
Obrazek

i dobijamy do stałego lądu:

Obrazek
Obrazek

Dalej to powrót bocznymi drogami przez Bośnię. Unikaliśmy głównych, zatłoczonych tras tranzytowych aby rozkoszować się ciszą nawet podczas powrotu (trasa wiodła przez płaskowyż Glamoć).
Dalej pn-wsch. Chorwacja i Węgry, gdzie nudne autostrady w połączeniu z przeżyciami ostatnich dni powodowały niebezpieczną na motocyklu senność u pasażera – konieczne było „szybkie spanie”:

Obrazek
Obrazek

Po przekroczeniu granicy węgiersko-słowackiej w miejscowości Sena zaczęło lać !. Dawno nie widziałem takiej ulewy. Było długotrwałe oberwanie chmury, a my nie mieliśmy czasu aby uczciwie to przeczekać. Opady towarzyszyły nam aż do Rzeszowa.:

Obrazek
Obrazek

To w skrócie tyle ….
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 18.01.2014 14:47

Super z Wami się zwiedzało!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.01.2014 15:31

Fajna relacja , szkoda , że wakacje przerwane . . .

Dziękuję :)

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.01.2014 21:25

superowo, i tak świetna wprawa, a pomysł powrotu drugorzędnymi przez BiH jeszcze lepszy :D

emtomek napisał(a):Parę fotek z Campingu SKRIVENI (jedynego campu na wyspie). Warto wspomnieć że jest to szczyt sezonu = lipiec, a o miejsce w cieniu nie trzeba było się martwić.

faktycznie fajne miejsce i dzięki za szczegóły i foty z campu
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 18.01.2014 21:38

Nam też camp Skriveni przypadł do gustu :D
Jeśli jest cień i prąd to ok :)
Napisz jeszcze słówko o sanitariatach : czy była ciepła woda? Jak dużo pryszniców i czy były w porządku ?

Trochę martwią mnie plaże. Nam i naszym dzieciom najbardziej odpowiadają otoczakowe zatoczki. A jeśli skałki to takie "lightowe" tzn nie z ostrymi krawędziami i z w miarę łagodnym zejściem do wody. Czy plaże koło campu nadają się dla dzieci? Oczywiście uprawiamy turystykę plażową, wiec te plaże okołocampingowe traktujemy jako jedne z wielu i nie będziemy tylko na nich bazować, ale dobrze wiedzieć jak wyglądają.
Masz może jeszcze jakieś zdjęcia z plaż?

I czy orientujesz się czy na wyspie można kupić świeżą rybę?
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 19.01.2014 11:07

AniaJ. napisał(a):... Czy plaże koło campu nadają się dla dzieci?
..Masz może jeszcze jakieś zdjęcia z plaż?

Hmm,.... na Lastovie byłem w sumie bardzo krótko bo musiałem pilnie wracać. A że przeważnie foty plaży na wyjazdach strzelam pod koniec wyjazdu (na życzenie żony, bo wtedy ma podobno "lepszy kolor skóry" :lol:) nie mam ich praktycznie w ogóle.
Ale kilka fotek zrobionych komórką jeszcze znalazłem:

Droga z campu nad dziką zatoczkę wyglądała tak:
Obrazek

Foty dzikiej zatoczki:
Obrazek
Obrazek

Do leżenia służyły półki skalne:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A ta łajba cumowała na dziko kilka dni:
Obrazek

Nurkowanie z maską dostarczało też sporo wrażeń - było pięknie i dziko:
Obrazek

Jest to tylko jedna z zatoczek, i od strony wejścia ze ścieżki ma delikatne zejście z "otoczaków". Jedak sama droga z campu na skróty nie jest dla małych dzieci. Trzeba ze 150 m przedzierać się przez krzaczory (pomocne karimaty osłaniające nogi).
Natomiast udając się z campu w stronę plaży w Skrivena Luka idziesz cały czas w sposób "ucywilizowany": ze 200 m przez gaj oliwny a później asfaltami. Plaża jest jak najbardziej dla dzieci, aczkolwiek piasku nie ma. Nie ma też infrastruktury.
Skrivena Luka ma jeszcze jedną plażę - od strony pełnego morza, ale tam nie byłem.
emtomek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) emtomek » 19.01.2014 11:33

AniaJ. napisał(a):
... Napisz jeszcze słówko o sanitariatach : czy była ciepła woda? Jak dużo pryszniców i czy były w porządku ?
... I czy orientujesz się czy na wyspie można kupić świeżą rybę?

Powyżej były kolorowe foty krajobrazu, to teraz trochę praktyczniejsze z campu :lol: :
Obrazek
Taki standard miały sanitariaty. W głównym budynku były w sumie 4 prysznice, 4 WC jak na fotce, plus 2 umywalki na korytarzu, plus zlewy na zewnątrz widoczne na fotce poniżej w głębi:
Obrazek

Generalnie było czysto !, zawsze ciepła woda. Nigdy nie stałem w kolejce, bo pomimo sezonu ludzi bardzo mało.

Tak wyglądał wjazd na camp (na wprost):
Obrazek

Po prawej trochę widać, że gospodarz poszerza teren campu i rozbudowuje infrastrukturę.
Kiedyś może być fajnie!
..... A co do zakupu ryby - pewnie można, aczkolwiek nic takiego przez ten krótki okres nie rzuciło mi się w oczy.

Aha, najbliższy od campu sklep to chyba w Lastovie - jakieś 4 km. W Skrivena Luka nie widziałem sklepu tylko knajpkę. Ceny w sklepie w Lastovie normalne, a nawet niskie jak na Chorwację. Kupić można praktycznie wszystko, choć to nie hipermarket. Jedynie drożej przy samym promie w Ubli.
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 19.01.2014 22:03

Dosiadam się :papa: Chętnie poczytam
kbw
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) kbw » 21.01.2014 14:10

Cudownie było zobaczyć znowu to piękne miejsce. Byłam tam 2 razy i pewnie już nie wrócę. Twoja relacja to dla mnie takie podsumowanie spędzanych tam wakacji. Dziękuję.
Jeżeli masz ochotę porównać wrażenia to zerknij na moją relację z tego miejsca moje-cro-umilowanie-czyli-lastovo-i-peljesac-2012-t40075.html
razpol
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) razpol » 21.01.2014 14:26

Krótko, ale ciekawie. Dzięki za pokazanie nowych miejsc. ;)
patman
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patman » 21.01.2014 18:58

Zdążyłem na sam koniec, mam nadzieję że gdy plan uda się zrealizować w całości zasiądę w pierwszym rzędzie aby przeczytać relacje.
AniaJ.
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AniaJ. » 23.01.2014 11:55

Dziękuję za wyczerpujące informacje:)

Camping wydaje się być super, ciut gorzej (jak dla nas) jeśli chodzi o plażowanie. Może ktoś, kto spędził trochę więcej czasu na wyspie mógłby opisać i pokazać ich więcej...?
Dla jasności napiszę jeszcze, że nie szukamy plaż piaszczystych, pisząc o plażach nadających się dla dzieci miałam na myśli kamieniste zatoczki - ale nie skałki z których wskakuje się do wody :roll:
Gdzieś w necie natknęłam się na zdjęcie z zatoki Skrivena i ewidentnie były tam kamyki...no, chyba że było błędnie podpisane.

Pozdrawiam :papa:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Nasze relacje z podróży